Saopštenje Matice crnogorske
Cege 01 S

Photo: www.cdm.me

U Crnoj Gori nema mesta za srpski šovinizam

Matica crnogorska najoštrije osuđuje sve učestalije šovinističke nasrtaje visokih političkih predstavnika Republike Srbije i vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve na državnost i narod Crne Gore. Praksa nipodaštavanja i otvorenog vrijeđanja od strane srpskih šovinista, koji su na vlasti u Beogradu, svakim danom se pojačava i poprima sve brutalnije oblike. 

Iza navodne brige o ugroženom položaju srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve krije se zla namjera destabilizacije države Crne Gore i pokušaj da se grubo naruši njen višenacionalni i viševjerski sklad. U Crnoj Gori ne postoje narodi „prvog i drugog reda“, niti iko sprovodi bilo kakvu nacionalnu ili vjersku diskriminaciju nad građanima. Međutim, ne zalažu se srpski šovinisti za ravnopravnost, nego za dominaciju, ne bore se predstavnici SPC da njihova crkva bude jedna među drugima, nego jedina koja postoji! Zbog toga je Crna Gora „klasična srpska država“ koju treba pritiscima natjerati da promijeni svoju evropsku orijentaciju i odrekne se svoje suverenosti i građanske prirode. 

Šovinisti iz Beograda nameću Crnoj Gori model države koja bi doprinosila sukobima na Balkanu, države koja ne bi imala unutrašnjeg spokojstva i bila strašilo za svoje građane i komšije. Kao što je mrziteljska politika Beograda i Srpske pravoslavne crkve uspjela da načini od Srbije: državu bez jasnih granica, bez definisane politike, punu bijesa i mržnje, sa ideologijom koja nakon svih poraza i dalje sanja svoje hegemonističke košmare o teritorijalnom proširanju i dominaciji.

Matica crnogorska smatra da su građani Crne Gore politički pismeni ljudi koje je iskustvo proteklih decenija naučilo da se odlučno suprotstave svim napadima koji za cilj imaju urušavanje naše domovine i njeno pretvaranje u zemlju diskriminacije i mržnje.  

Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske

Oceni 5