Parastos Draži Mihailoviću
Draža Mihailović

Photo: http://www.wikiwand.com

U Crnoj Gori neprihvatljiv, u Srbiji normalna pojava

Najava Mitropolije crnogorske da će 17. jula u Herceg Novom održati parastos Draži Mihailoviću izazvala je pravu lavinu negativnih reakcija u Crnoj Gori. Oglasilo se Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinje saopštenjem u kojem se osuđuje najavljeno odavanje počasti ratnom zločincu i saradniku fašista, te izražava očekivanje od nadležnih organa da spreče mitropolita Amfilohija u njegovim nakanama. Socijaldemokratska partija pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova da "ne dozvoli održavanje manifestacija kojima se pokušava revizija istorije i veličanje poraženih zločinačkih ideologija".

Reagovala je čak i Vlada Crne Gore koja je oštro osudila najavljeni parastos, a ministar kulture  Aleksandar Bogdanović izjavio je da je najavljeni parastos nedopustiv jer "direktno narušava antifašističke vrijednosti, duboko ukorijenjene u današnjoj Crnoj Gori". Osude parastosa došle su sa svih strana, od brojnih pripadnika intelektualne elite Crne Gore. Iz gorepomenutog Udruženja najavili su i proteste ukoliko policija ne spreči parastos. Na kraju je došlo do neke vrste kompromisnog rešenja, policija je saopštila da nema zakonski osnov za zabranu parastosa, te da će obred biti obavljen unutar crkve i neće biti dozvoljena nikakva okupljanja izvan hrama, tako da su antifašisti odustali od protesta.

Uprkos snažnom otporu crnogorske javnosti, parastos je ipak održan. Amfilohije je isterao svoje, pomen saradniku okupatora poslužio mu je kao neka vrsta pokazne demonstracije moći nad državnim organima. Nakon parastosa, crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je "blam i bruka sveštenstva Mitropolije da se ratnom zločincu u tom prostoru organizuje parastos". Marković je dodao i da će "država naći način da odgovori na to. Ne da izvodi policajce i vadi pendreke, nego da menja zakone, pa će neko krivično odgovarati za ta dela". Crnogorska javnost je nezadovoljna što je parastos uopšte održan, što se tumači kao "još jedna je demonstracija nemoći crnogorske vlasti protiv SPC", kako je ocenio istoričar Boban Batrićević.

Iz srbijanske perspektive čitav slučaj deluje nadrealno. Čemu tolika halabuka zbog običnog parastosa? Pa u Srbiji je Draža Mihailović rehabilitovan, u paketu sa četničkim pokretom i njihovom koljačkom ideologijom. Podignuto je i nekoliko spomenika Čiči, a svake godine se služi nekoliko parastosa ratnom zločincu u raznim crkvama, uz prisustvo javnih ličnosti, pa se niko ne uznemirava, niti diže buku u javnosti. Parastos Draži u Srbiji više nije ni vest, a kamoli povod za burne reakcije i rasprave. S obzirom da je četništvo postalo dominantan pogled na svet, u Srbiji bi najbolje bilo da se parastos služi antifašizmu. Idealno mesto za taj obred bila bi crkva svetog Georgija na Ravnoj Gori, koja gleda na spomenik Draži Mihailoviću.

*Tekst prenosimo s portala Analiziraj.ba

Oceni 5