XXZ magazin preporučuje
Alma Viva film

Photo: semainedelacritique.com

U dubini podsvesti

Film

Alma Viva (2023)

Debitantski film rediteljke Cristèle Alves Meire je na prvi pogled priča o vradžbinama i duhovima, ali je zapravo mnogo više od toga – ide duboko u ljudsku podsvest i na površinu izvlači strahove koji su nas jednom naterali da izađemo iz pećine i potražimo mirnija polja.

Ovo je porodični film za sve disfunkcionalne porodice, a portreti članova su intimne slike običnih ljudi koji pate od ovozemaljskih muka. U centru svega je ljubav – junaci i junakinje su najviše ljuti zbog naklonosti koju nisu dobili, jer trauma nisu samo strašne stvari koje su se dogodile, već i lepe koje nisu. 

Plus que jamais – More Than Ever (2022)

Svaka je smrt besmislena, posebno ako se na kraj dugo čeka. Kad dođe kao iznenađenje – podnošljiva je. Rešenja nema, osim možda onog koje podrazumeva da živimo baš ono što jesmo i da pokušamo da popravimo ono što smo usput pokvarili.

Ovaj film je na kraju više meditacija o životu nego o smrti – između ljubavi i realnosti svi propadamo (bar za sada), što ne znači da moramo da budemo očajni. Ponekad zaboravimo na to, a zahvaljujući stvarima koje nam skreću pažnju uspevamo da sačuvamo zdrav razum. Iako se čini da su pravila u napred napisana, na nama je da ih menjamo – svako ima pravo da živi kako hoće. I da umre kako želi.

Ty mene lubysh? - Do you love me? (2023)

Sa kasetofona se čuje Venus, Bananarama verzija iz 1986, i naši receptori za nostalgiju odmah se bude. Sve deluje tako neiskvareno, pitomo i bezbrižno, sve do detalja podseća na neka proživljena detinjstva, tuđa ili naša, svejedno je. Estetski, podseća i na domaći film Kelti, s tim da se u Voliš li me? i sam scenario uklapa u epohu, dok je u Keltima savremena priča bačena u 1993. valjda da bi scenografija, kostimografija i muzika došle do izražaja.

Ovde pak sve počinje i završava se pričom o jednoj tinejdžerki, radi se o priči duboko ličnoj i bolnoj, onoj koja tek ovlaš podseća na sve ostale, ali je suštinski samo Kirina.

Kira je naša glavna junakinja, sedamnaestogodišnja učenica umetničke škole koja sanja da postane glumica, no više od svega sanja neki drugačiji svet, tačnije drugačiji život za sebe. Iako se budi u Kijevu 1990, ona ne sanja velike političke i ideološke snove, nije buntovnica ni aktivistkinja. Ona je samo obična srednjoškolka koja želi da sluša MTV hitove i gleda američke filmove, prati modu i, ako je ikako moguće, dobije nečiju ljubav.

Više čitajte ovde.

Serije

Cruel Summer (druga sezona, 2023)

Nakon što su autori prošle godine pronašli uspešnu formulu koja se sastoji iz sadržaja za tinejdžere i o tinejdžerima, uz neizbežnu dozu nostalgije, isto su ponovili i u drugoj sezoni. Priča i likovi su potpuno novi, ali sve ono što je bilo bitno da bi se gledalac zadržao – tu je.

Radnja je ovoga puta smeštena u kasne devedesete i rane dvehiljadite, a u fokusu su dve srednjoškolke čije se prijateljstvo polako razvija, ali preti da postane mnogo manje bezazleno nego što se čini. U njihov odnos upleteni su i momci, društvo iz škole, porodica, te gotovo svi stanovnici jednog američkog gradića. Situacija se komplikuje kada jedan dečko nestane i kada detalji u vezi s nestankom počnu da se otkrivaju. Niko nije onakav kakvim se isprva činio, ali svako ima i dobar razlog ili bar jaku, premda ne opravdanu, motivaciju za svoje čudne postupke.

Iako nam je drago što je ova serija dobila nastavak, prva sezona ostaje neprikosnovena u svim aspektima, bilo da se oni tiču građenja likova i priče, obrta, iznenađenja ili soundtracka.

Undercover Underage (druga sezona, 2023)

Roo Powell je poput online ratnice – zajedno s kolegama pokušava da rasvetli i spreči seksualno uznemiravanje mladih na internetu. Sve je planirano do detalja, budući da su prestupnici oprezni. Volonterke služe kao mamci, kada ih tim šminkera i Photoshop eksperata transformiše tako da liče na tinejdžerke, monstrumi navaljuju sa svih strana.
Čudovišta su među nama, a ovakve serije mogu da posluže kao informatori o tome odakle nas vrebaju.

Knjige

Taylor Jenkins Reid "Malibu Rising"

Nakon sjajnih Daisy Jones & The Six i Seven Husbands of Evelyn Hugo, koje smo već preporučili, Taylor Jenkins Reid uspela je da nas oduševi još jedim romanom, ovoga puta više fokusiranim na likove nego na radnju. Ovo štivo idealno za leto vodi nas u osamdesete godine prošlog veka, tačnije 27. avgust 1983, kada se u luksuznom domu Nine Riva održava tradicionalna godišnja žurka na koju dolazi svako ko nešto znači u Holivudu, kao i svako ko bi hteo da postane nešto u Holivudu.

Reid je u 24 sata smestila najbitnije događaje, koje pratimo iz sata u sat, a potom ih ispresecala dužim poglavljima koja nas upoznaju sa čitavom istorijom porodice Riva, koja počinje od pedesetih godina.

Iza sveg lažnog glamura i sjaja, priča o rokenrol zvezdama, modelima i surferima, stoji priča o traganju ne za ljubavlju i strašću, već za porodicom i pripadanjem, a kada je o takvim stvarima reč, truli kompromisi i trpljenje ne dolaze u obzir – samo ono iskonsko razumevanje koje proizlazi iz bezuslovne ljubavi i dobrih namera. Malibu Rising nam pokazuje kako su prolazili oni koji su pristajali na sve samo da bi nekome pripadali, a kako oni koji su se odvažili da istovremeno i budu svoji i brinu o drugima, bez kalkulacija i straha.

Louis-Ferdinand Céline  „Putovanje nakraj noći“

„Neviđeni izliv nihilizma, cinizma i ruganja ratništvu i herojstvu šokirao je mnoge kritičare, ali i oduševio francusku čitalačku publiku.

Stilom koji na čitaoca deluje kao da mu autor neposredno govori, Selin opisuje doživljaje svog junaka u Prvom svetskom ratu, njegova putovanja u kolonijalnu Afriku i Njujork, i na kraju, povratak u posleratnu Francusku, gde otvara lekarsku radionicu“.

Muzika

Luke Black – I'm So Happy

Živimo u doba terora sreće, a kada jedno emocionalno stanje postane imperativ, sva druga ostaju prokazana. O tome piše i peva Luke Black u svom novom singlu, a mi ga svesrdno podržavamo i unapred se radujemo novim pesmama.

Reneé Rapp - Talk Too Much

Ovu sjajnu pevačicu i glumicu smo već „ugostili“ u ovoj rubrici, a kako je ona pre samo nekoliko nedelja izdala svoj debi album, vreme je da je ponovo preporučimo. Tim pre što je album odličan i pokazuje zrelost koju je vremenom stekla. Album se zove Snow Angel, a naša trenutno omiljena pesma je Talk Too Much.

Horor

The Boogeyman (2023)

The Boogeyman je podnošljiv horor film i ništa više od toga. Može da posluži  kao zabava za jedno veče, ali teško da će vam pasti na pamet da ga ponovo pogledate.

Kratki film

Elevate (2022)

Noćne smene su ionako jezive, a kad se odnekud začuje neobičan zvuk sve postaje još strašnije. Kratki susreti ponekad imaju dugotrajan uticaj.

Video igre

Epic vam poklanja najpoznatiju indie igru svih vremena

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Cave Story+. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 7. septembra, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Igra Cave Story je prvi put objavljena još 2004. godine, a Cave Story+ se pojavila 2011 (mnogi tvrde da se radi o najpoznatijoj indie igri svih vremena). I danas se rado igra. Igrač se budi u pećini na plutajućem ostrvu. Nije sam, jer tu živi rasa Mimiga koja liči na zečeve. Ovaj narod je inače miroljubiv, sve dok ne pojede neki od crvenih cvetova koji rastu na ostrvu. Ti zalogaji miroljubiva stvorenja pretvaraju u agresivne neprijatelje. Junak ne zna kako je dospeo u pećinu, a ubrzo počinje avantura – čim pronađe Mimiga selo.

Ljubitelji avantura, ali i oni koji vole da trče, skaču, lete i pucaju, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra besplatna – Cave Story+ inače košta oko 15 evra.

*Kontrapreporuke

Full Circle (mini-serija, 2023)

Iako je najavljena kao potencijalni hit u režiji Stevena Sodrebergha, ova serija je toliko isprazna, dosadna i tupa, što pada još teže kada se u obzir uzme naslov i glavna premisa – sve je povezano, svi su tu s razlogom i igraju neku bitnu ulogu, čineći pun krug koji dobija na višeznačnosti – i doslovnoj i metaforičnoj. Međutim, ta tako česta, ali zanimljiva postavka mora nekako da angažuje gledaoca, da ga privuče i natera da sam spoji taj krug. Šteta je da ovakva ideja propadne jer bogaćenje nauštrb sirotinje i, štaviše, sistemsko zatiranje malih država i zajednica zarad profita jeste tema kojom treba svi da se bave. Ipak, po ko zna koji put je dokazano da tema ne znači ništa ako nema kvalitetnog scenarija. Kad nema ni njega, trebalo bi bar da bude zabavno. A kad nema ni toga, kvaziintelektualna samozadovoljna naklapanja nemaju baš mnogo smisla i postaju negledljiva.

The Last Voyage of the Demeter (2023)

Ako vas zanima kako se bezveze troši novac, ovo je film za vas.

Red, White & Royal Blue (2023)

Gladni smo sreće i zemalja u kojima možemo da se ponašamo u skladu sa svojom prirodom, a filmovi kao što je Red White & Royal Blue nam u tome pomažu, pod uslovom da smo toliko umorni, da su nam sve moždane ćelije uspavane. S druge strane, strejt publika iza sebe ima decenije loših romantičnih komedija, pa je red da i mi dobijemo makar nekoliko.

Više čitajte ovde.

 

Oceni 5