Sloboda u izolaciji
Rnbv 01 S

Photo: Instagram

U junu prvi online Global Pride

Global Pride će se prenositi uživo 27. juna, počevši od Istočne Azije, Australije i New Zealanda, ka zapadu Sjedinjenih Država, rekao je Steve Taylor, glasnogovornik Udruženja organizatora evropskih prajdova (EPOA).

Ovaj događaj će uključivati muzičke nastupe, govore i ključne poruke aktivista za ljudska prava. “Prajd trenutno nije ničiji prioritet”, rekao je Taylor, koji je došao do ove ideje, “ali osjećaj zajedništva, ljubavi i srodstva koji prajd daje ljudima, ponekad i prvi put u životu, nevjerojatna je stvar kojoj se svjedoči svake godine i bilo bi pogubno da se to ne dogodi na neki način.”

Regionalne i nacionalne mreže prajdova koje predstavljaju oko 800 prajdova prijavile su se za sudjelovanje, a sljedeća faza je regrutiranje pojedinačnih prajdova, rekao je Taylor.

“Posebno želimo da ovaj događaj bude dostupan ljudima koji nikad nisu bili na prajdu, zbog toga gdje žive ili zbog njihovih porodica”, rekao je.

Organizatori se nadaju da će milioni ljudi širom svijeta sudjelovati u planiranom interaktivnom događaju, s nastupima koji još nisu potvrđeni, ali koji bi trebali biti na različitim jezicima, uključujući španjolski, francuski i portugalski. Platforma putem koje će se prenositi događaj još nije potvrđena.

“Kroz bol uzrokovanu coronavirusom, poslat ćemo virtualnu poruku nade, utjehe i ljubavi” rekao je Ron de Harte, potpredsjednik Asocijacije američkih prajdova.

Oceni 5