Otpor sa margine
Bow 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

U Sarajevu uspješno održana Povorka ponosa

Nekoliko stotina sudionika prošetalo je gradom kako bi pokazali da su i oni, bez obzira kojeg seksualnog identiteta i orijentacije bili, građani BiH koji zaslužuju jednaka prava kao i svi. Sudionici su bili građani BiH, nekolicina stranih državljana, mlađi i stariji, roditelji i djeca, ali i građani s balkona obližnjih zgrada. Da bi sudjelovali u povorci, sudionici su sa sobom morali imati negativan PCR ili antigenski test, potvrdu o preboljenoj COVID-19 bolesti ili o primljenom cjepivu.

Borba za jednakost odvijala se pod glasnim parolama poput "Za porodicu!", "Za slobodu!", "Smrt fašizmu, sloboda ljubavi", ali i pjesmama u izvedbi Esme Numanović koja je, između ostalog, otpjevala pjesmu "Snijeg pade na behar na voće" koja je zbog stiha "neka ljubi ko god koga hoće" postala svojevrsna himna Bh. povorke ponosa.

Organizatori sretni što su (napokon) realizirali povorku

Član organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa Amar Ćatović zahvalio je svim prisutnima i dodao kako "šetamo za sve one koji nisu mogli biti ovdje, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dvije godine ponovno smo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. LGBTQ osobama ovo je donijelo još nasilja i mržnje. Zahtijevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor!"

Iz organizacije dodaju kako je pandemijska godina bila poprilično izazovna za organizaciju povorke, ali to je napokon ostvareno. S obzirom na to da se LGBT+ populacija suočava s različitim oblicima nasilja, bilo je izrazito bitno osigurati povorku i poslati poruku da je dosta nasilja i vrijeme za ostvarenje prava istospolnih zajednica čime bi se riješilo pitanje nasljedstva, bolesti, mirovine i slično.

Podršku povorci dala je i Maida Zagorac, predstavnica Mreže za izgradnju mira. "Danas s mjesta gdje sjede zastupnici koje smo našim glasovima izabrali da nas zastupaju, ukazujemo na konstantna kršenja prava. Naše ulice pripadaju nama. Tražimo mjesta na kojima imamo slobodu. Zbog nepostojanja zakona o istospolnim zajednicama LGBTIQ osobe nemaju prava koje imaju svi ostali. Došao je otpor s margine i mi se više ne vraćamo na marginu", izjavila je Zagorac.

Među sudionicima povorke našao se i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović koji je, osim što je došao politički, na povorku došao i osobno te izjavio da je atmosfera fantastična te da se nada kako će ovo u BiH biti normalno javno okupljanje.

Od ostalih političara došli su zastupnici Damir Arnaut (NS) i Saša Magazinović (SDP), dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić, američki ambasador Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi, britanski ambasador Matt Field, šef delegacije EU u BiH Johann Sattler i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS).

Paralelno se odvio "Anti-LGBT protest" šačice uznemirenih vjernika

Oko tisuću policajaca s opremom za razbijanje demonstracija osiguravalo je povorku, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo došlo je i odobrenje za organiziranjem protuprosvjeda koji smatraju da LGBT+ osobe nemaju pravo ovako izražavati svoje postojanje.

Provjed je organizirao politički pokret "Bosanska narodna stranka – Vjera. Narod. Država" iza kojeg stoji islamski teolog Sanin Musa. Musa je šetnju svojih 50-ak ljudi nazvao "protestom ponosa i časti" te dodao kako "koriste građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj protest. Ovo je reakcija na LGBT osobe, a već imamo i dva nova slova – I i Q. Želimo reći veliko NE s tri uskličnika njihovom načinu života i njihovim vrijednostima".

Ovaj pokret u pozivu objavljenom na Facebooku poziva na "borbu protiv zla i pošasti" te LGBT+ populaciji nalaže da se "pokaje Alahu", a nekoliko dana prije same povorke uputili su pismo LGBT udruženjima i organizatorima povorke s argumentiranim razlozima zašto bi trebali odustati od njezina održavanja. Kao jedan od razloga navode nedostatak originalnosti jer se šeće "s neoriginalnom zastavom duginih boja, koja inače nije vaša". Ostatak apsurdnih razloga možete pročitati u cijelom pismu.

Bez obzira na sudar ovih dviju struja, Bh. povorka ponosa odvila se bez incidenata te smo i mi kao njihovi prvi susjedi ponosni što su uspješno organizirali i proveli miroljubivu šetnju. Veselimo se idućoj!

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5