Čovek u vihoru rata
Gaysirya 01 S

Photo: cbsistatic.com

Novi život za gej izbeglicu

Još pre početka građanskog rata i pojave ekstremističkih jedinica koje su preuzele neke delove zemlje, Sirija nije bila bezbedna. Član 520 krivičnog zakonika postojao je i tada, a smišljen je da kazni bilo koji seksualni čin koji je "protiv prirode". Ovaj zakon nije stalno primenjivan, već samo kada bi to nekome bilo zgodno, a Mukhabrat tajna policija ga je koristila kako bi još više razvila državnu homofobiju. Posle početka rata, Sirija je postala opasna za sve, a posebno za manjine i seksualne manjine, budući da nisu postojale organizacije koje bi ih zaštitile i podržale. Kada su ekstremističke grupe ojačale počele su da targetiraju gej ljude i šire ideju da rat još uvek traje upravo zbog njih i da bi morali da očiste zemlju od ovog zla kako bi se isti završio. Al-Nusra, ISIS, Ahrar al-sham, te brojne druge ekstremističke jedinice, počele su da progone i ubijaju gej ljude. Javna pogubljenja su postala normalna stvar: streljanje, obezglavljivanje, vešanje ili bacanje sa zgrade, sve je imalo svoju publiku. ISIS je ta pogubljenja učinio dostupnim i za strane medije.

Subhi Nahas, mladi Sirijac koji je uspeo da na vreme ode iz zemlje, kaže da se sve to i dalje dešava u Siriji, i da se boji da neće uskoro prestati. On danas živi u San Francisku, gde je dobio priliku za novi početak. “Ovde vidim gej tinejdžere kako slobodno hodaju gradom,” kaže Nahas. “Tako su slobodni, pa sam često tužan što i ja nisam tako odrastao.” Kao gej izbeglica Nahas je morao da dokaže kako je za njega opasno da se vrati u svoju zemlju. Tokom tog procesa činilo mu se da nikada neće doći do normalnog života. Zato je dolazak u San Francisko predstavljao veliki korak za njega. Dobio je priliku za novi početak, svoje mesto i novu porodicu.

Upravo zbog toga nije ostao ravnodušan prema uredbi kojom se zabranjuje svim izbeglicama ulazak u SAD na četiri meseca, a onima iz ratom zahvaćene Sirije na neodređeno vreme, kako bi se sprečilo da "radikalni islamski teroristi" ulaze u državu, te je odlučio da još jednom progovori i pokuša da objasni svetu kakve sve opasnosti ova uredba donosi:

Kada sam čuo za uredbu kojom predsednik Tramp zabranjuje ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama na neodređeno vreme, bio sam očajan. Kao gej izbeglici iz Sirije omogućeno mi je da u Americi izgradim novi život, a tome su prethodili meseci i godine užasa i straha.

Kao novom Amerikancu i ponosnom građaninu Kalifornije, bilo mi je drago da čujem da Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država za deveti okrug odbija da primeni ovu uredbu. Ipak, budućnost izbegličkog programa je još uvek neizvesna. Bojim se da će drugi, koji sada prolaze kroz ono kroz šta sam i ja, biti ostavljeni na milost i nemilost svojim dželatima.

Za mnoge pripadnike LGBT zajednice širom sveta sigurnost koju bi mogli dobiti pružanjem azila je od ključnog značaja. Istopolni odnosi su kriminalizovani u sedamdeset zemalja, a i tamo gde to nije slučaj pripadnici LGBT populacije doživljavaju diskriminaciju i nasilje svakog dana. Mnogi od njih nemaju izbora nego da napuste zemlje u kojima su rođeni.

U Siriji je zločin biti gej, a kažnjava se sa do tri godine zatvora. Premda se ovaj zakon nasumično sprovodi, ipak doprinosi homofobičnoj atmosferi, vrlo opasnoj za pripadnike ove populacije. Odrastajući severno od Damaska, u gradiću Idlib, doživljavao sam nasilje svakog dana, a sve zbog toga što su me percipirali kao feminiziranog muškarca. Pošto su moji roditelji saznali da sam gej, živeo sam u kućnom pritvoru, trpeći nasilje i od strane sopstvene porodice.

Kada je počeo rat u Siriji, uslovi života za pripadnike LGBT populacije su se bitno pogoršali. Zlostavljanje i diskriminacija utabali su put za jezivu brutalnost i nasilje.

Tako se dogodilo da su sredinom 2012. godine vojnici zaustavili autobus kojim sam putovao i odveli mene i ostale putnike u neku zabačenu kuću. Ubrzo je jedan od njih shvatio da sam gej, te sam bio izložen višečasovnom maltretiranju. Verovao sam da će me ubiti, ali su me, nekim čudom, oslobodili.

Nešto malo posle toga su počele da se čuju vesti o brutalnim ubistvima gej muškaraca od strane Al Qaede. Nisam se usuđivao da napustim kuću, a ni tamo nisam bio bezbedan. Živeo sam u konstantnom strahu da će me otac predati Al Qaedi i da ću postati jedna od žrtava.

Tada sam shvatio da moram da pobegnem. Prvo sam otišao u Liban, a onda u gradić na turskoj granici sa Sirijom, gde sam radio kao prevodilac. I tamo sam bio u opasnosti. Dobijao sam pretnje smrću od pripadnika ISIS-a. Kada sam odlazio iz Sirije ISIS još uvek nije postojao, tako da nisam ni mogao da bežim od njih. Ipak, dok sam boravio u Turskoj posetio me je prijatelj koji mi je ispričao kako je naš zajednički poznanik sada u ISIS-u i kako je obećao da će me ubiti zbog toga što sam gej, te zbog aktivizma kojim se bavim. Znao sam da ne mogu da ostanem tu, a nisam mogao da se vratim kući.

Tako sam konačno postao izbeglica. Pošto me je UNHCR preporučio za premeštanje na sigurnu lokaciju, prošao sam brojne provere od strane službenika američke vlade, i taman kada sam pomislio da se ništa neće dogoditi odobrili su mi azil. Nije dovoljno reći da sam osetio neverovatno olakšanje.

U SAD sam stigao u junu 2015. godine. Nije lako oporaviti se od života u konstantnom strahu, ali je to bio ozbiljan korak napred. Volim život koji sam izgradio u San Francisku. Mogu da radim, da budem ono što jesam i da pomažem drugima. Osnovao sam organizaciju Spectra Project koja pomaže LGBT izbeglicama iz celog sveta.

Nisam mislio da ću ikada moći da pomognem drugim LGBT izbeglicama ili da javno podelim svoju priču, ali sam od američke vlade dobio podršku koja u mojoj zemlji nikada ne bi bila moguća. U decembru 2015. godine govorio sam pred zvaničnicima Ujedinjenih nacija, tako da je moja priča započela svoj javni život.

Prošlog leta sam otvorio Paradu ponosa u Njujorku. Okružen hiljadama onih koji podržavaju ono što radim, po prvi put sam osetio kao da pripadam negde. Konačno sam bio slobodan. Upravo zbog toga me dovodi u očajanje jaz koji postoji između tople dobrodošlice koju sam doživeo tog letnjeg dana i onoga što ova Trampova uredba predstavlja. Želim da moji LGBT prijatelji iz Sirije i celog sveta osete ljubav koju američki narod može da pruži, a za koju znam da je jedna od osnovnih karakteristika ove zemlje.

Još uvek ne znamo šte je sledeće što će Trampova administracija učiniti, čini se da se još uvek veruje kako će se zabranom ulaska izbeglica u SAD zemlja zaštititi od terorista. Ali izbeglice nisu teroristi, predsedniče Tramp. Mi smo samo ljudska bića koja beže od terora u želji za bezbednim i slobodnim životom.

Oceni 5