Kratki film "Prora"
Prora 01 S

Photo: IMDb

U talasima Baltičkog mora

Sa napretkom tehnologije, napredovala je i vidljivost manjinskih grupa, bar za one koji je traže i neumorno upijaju sve sadržaje koji govore o onim iskustvima za koja se nekada verovalo da su jedinstvena, pogrešna i nepoželjna. Ljudska bića, ipak, dele iste želje, te momente koji vode njihovom ispunjenju. Te želje su, a naročito one koje su u seksualnom kontekstu, i dalje ophrvane krivicom i nesigurnošću. Kratki filmovi, priče, i drugi sadržaji su tu da ublaže osećaj usamljenosti, a uz poruku: Sve je to u redu.

Reditelj Stéphane Riethauser u svom kratkom filmu Prora priča upravo takvu priču. Na obali Baltičkog mora dvojica mladića kreću u potragu za sopstvenim identitetima, a izolovano okruženje im omogućava da se koncentrišu na sopstvene želje, i istraže ih daleko od pogleda drugih. Tako je izolacija i u XXI veku važan momenat za istraživanje potrebe za drugim, a naročito ako je taj drugi istog pola.

Prora se ipak ne zaustavlja na sceni izliva besa koji, to je jasno, proizilazi iz straha, već ide dalje, i priču raspliće u nešto nežnije, u nešto što ima budućnost.

Oceni 5