Mržnja seje strah
Fobb 01 S

Photo: thedailybeast.com

U Tanzaniji otvorena sezona lova na gejeve

Makonda tvrdi da je u jedan dan zaprimljeno 5763 poruka s više od 100 imena "sumnjivaca" kojih će se poseban tim "dočepati" već ovog tjedna. Napredak koji su u Tanzaniji LGBT aktivisti uspjeli postići zadnjih se godina narušava, a aktivisti bježe ili se skrivaju u vlastitim domovima u strahu da će ih policija ili sugrađani napasti.

"Ne možeš nikog zamoliti za pomoć"

Geofrey Mashala, tanzanijski LGBT aktivist s kalifornijskom adresom, upozorava da će Makondina izjava samo raspaliti duboko ukorijenjenu homofobiju: "Ako si u autobusu ili šetaš ulicom, dva-tri prolaznika mogu početi vikati: 'Hej, on je gej, on je gej.' Odjednom se tim prolaznicima može pridružiti još desetero ljudi, ili dvadeset, i počnu te napadati nasred ulice. Ne možeš učiniti ništa. Ne možeš ići na policiju. Ne možeš nikog zamoliti da ti pomogne."

Aktivisti su s javnosti podijelili i priče o nasilju nad uhićenim LGBT osobama. Tanzanijska policija redovito potiče druge zatvorenike na silovanje gejeva u pritvoru. Erin Kilbride, koordinator organizacije Front Line Defenders, otkriva da su 97,5% LGBT osoba i seksualnih radnika koje je intervjuirao seksualno napastovali ili silovali policajci u pritvoru.

Jedna je seksualna radnica izjavila da ju je policija natjerala da puže kroz kanalizaciju u gradu Mwanzi. Front Line Defendersi pomažu najugroženijim aktivistima u bijegu, no upozoravaju da se tako smanjuje podrška LGBT osobama koje ostaju.

Vlasti pretresaju domove

Homoseksualni čin u Tanzaniji kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju od najviše 30 godina, što je naslijeđe britanskih kolonijalnih zakona. Posljednjih godina napad na LGBT zajednicu doveo je do gašenja organizacija za ljudska prava i zabrane distribucije lubrikanata u programima za prevenciju HIV-a. Tanzanijski predsjednik John Magufuli izjavio je da "čak ni krave ne odobravaju homoseksualnost".

Mashala tvrdi kako LGBT osobe u Tanzaniji moraju biti pritajene jer bi mogle biti uhićene i ušutkane u tajnosti. Organizacija Equality Now ocijenila je Makondinu izjavu alarmantnom i poručila kako se kosi s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

Posljednje vijesti iz Tanzanije više su nego alarmantne – jedan je LGBT aktivist u razgovoru za Guardian rekao kako stotine ljudi napuštaju grad jer vlasti pretresaju domove u potrazi za gej osobama, i to je nazvao "sezonom otvorenog lova na gejeve".

Tanzanijska se vlada ogradila od Makondinih izjava kazavši kako "žele pojasniti da on postupa u skladu sa svojim osobnim stavovima koji ne predstavljaju službeno mišljenje Ujedinjene Republike Tanzanije".

*Prenosimo sa prijateljskog portala Crol

Oceni 5