XXZ magazin preporučuje
WandaVision 1

Photo: IMDb

U televizoru žive superheroji

Serije

WandaVision (prva sezona, 2021)

Kako je svetom zavladalo kolektivno oduševljenje ovom serijom, auditorijumu smo se priključili i mi koji ne ljubimo previše franšize o superherojima, ili čak ne znamo ništa o Marvelu i nikad nismo čuli za Wandu, a još manje za Visiona. Serija sasvim dobro komunicira i sa nama neobaveštenima, a za znalce i ljubitelje je tek pravi praznik.

Najbolji potez koji su autori mogli napraviti jeste upravo taj da, kad već barataju televizijskim formatom, odaju počast upravo televiziji kao mediju, njenom uticaju i, naravno, njenom igranom programu. Takvi metafikcionalni momenti, parodiranje žanra sitcoma (u svakom domenu, pa i muzičkom) i poigravanje vremenskim linijama najjači su aduti serije. Oni superherojski momenti, sa demonstracijom natprirodnih moći i mogućnosti, borbama i naučnofantastičnim elementima mogu biti zamorni za one koji ne preferiraju takav sadržaj, ali jedno je sigurno – WandaVision je vraški zabavna serija!

Budući da bi sve što bismo povodom radnje rekli na neki način bilo spoiler, ostaje da nam verujete na reč, u slučaju da ste skeptični, i prepustite se jedinstvenom WandaVision svetu. Elizabeth Olsen i Paul Bettany fantastični su u glavnim ulogama, no mora se priznati da je Kathryn Hahn kao Agnes „ukrala“ show, još jednom pokazavši svoje komičarske sposobnosti u punom sjaju. Tako je u vrlo kratkom roku njena pesma iz serije (nećemo reći koja jer bi to opet bio spoiler) nekoliko miliona puta preslušana na aplikaciji Spotify, njen mig je brzo postao meme, a WandaVision popkulturni fenomen koji nam je svima bio potreban.

The Investigation (mini serija, 2020)

The Investigation je danska serija zasnovana na istinitim događajima, odnosno istrazi ubistva švedske novinarke Kim Wall i slučaju „Podmornica“. Naime, Kim je u svojstvu novinarke otišla da vidi kako izgleda podmornica jednog danskog izumitelja i intervjuiše ga, a nakon što se satima nije vratila kući, prijavljen je njen nestanak. Protiv vlasnika podmornice ubrzo je podignuta optužnica, iako telo Kim Wall nije odmah pronađeno. Optuženi je više puta menjao iskaz, a policija je u takvim okolnostima morala da gradi slučaj i dokaže ono što je svima nama jasno. Upravo tu višemesečnu muku i temeljnu, neretko frustrirajuću potragu za dokazima, te borbu unutar sistema prati ova serija.

Ni u jednom trenutku ne pominje se ime ubice, niti se detaljno ulazi u njegove motive, i to s čvrstom namerom. Cilj autora serije je da se s pijetetom odnosi prema žrtvi i fokusira na njen život i rad, život njene porodice i sve što njeni roditelji čine kako bi njeno delo nastavilo da živi i kako se takvo ubistvo nikad više ne bi ponovilo.

Nema senzacionalizma, pucnjave, jurnjave i trijumfalnog hvatanja ubice, već samo teške, spore istrage koja svakog trenutka može da završi u ćorsokaku.

We Are Who We Are (mini serija, 2020)

Priča o američkoj bazi u Italiji možda ne bi bila interesantna da u njenom stvaranju nije učestvovao i Luca Guadagnino. Tako smo dobili nešto između serije Euphoria i filma Call Me By Your Name, seriju koja je obavezna za sve one koji žele nešto drugačije.

Fraser (Jack Dylan Grazer) iCaitlin (Jordan Kristine Seamón) su dvoje tinejdžera koji žive od danas do sutra, najpre zbog toga što život po vojnim bazama ništa ne obećava. Punoći doprinosi i ChloëSevigny koja od početka karijere ruši tabue, pa i ovde igra lezbejku koja je vojno lice, te u bazu stiže sa suprugom i sinom.

Prva epizoda počinje scenom koja liči na onu kojom se film Call Me By Your Name završio: lice mladog muškarca u krupnom planu – 2017. je to bio Elio (Timothee Chalamet), a 2020. Fraser (Jack Dylan Grazer). Od tog trenutka počinje priča, neobična, ali topla i iskrena, spremna da govori o svemu, da donese vidljivost nevidljivima, i razumevanje za stvari koje većina još uvek ne razume. Sjajna serija o odrastanju koja je važna za sve uzraste.

Murder Among the Mormons (dokumentarna serija, 2021)

Priča o seriji bombaških napada u mormonskoj zajednici u Solt Lejk Sitiju dokument je koji govori o tome na šta su sve ljudi spremni da bi sačuvali tajne. Serija će sigurno biti zanimljiva svima koji se interesuju za istoriju mormonske zajednice, budući da se radi o priči za decu koja je oko sebe okupila vojsku odraslih ljudi.

U tri epizode od po 45 minuta kreatori nas vraćaju u 1985, kada se dogodila serija bombaških napada u inače mirnoj zajednici, a iza glavne je i priča koju mejnstrim zajednica verovatno nije znala, a radi se o napadaču, talentovanom falsifikatoru čije se veštine i danas opisuju kao neverovatne.

Film

Raya and the Last Dragon (2021)

Raya and the Last Dragon je crtani film za decu i odrasle, priča o hrabrosti, zajedništvu, te tome da je vera u druge ono što bi moglo da nas zaštiti od propadanja. Iako se oslanja na dobro poznatu formulu –utopija koja propadne zbog ljudske greške, pa dođe heroj/heroina koji/a sve vrati u prvobitno blagostanje – novi film donosi i sveže junake, ideje, a tu je i animacija koja je, slobodno možemo reći, fantastična.

Priča se odvija u Kumandri – izmišljenoj zemlji u kojoj živi pet plemena, od kojih svako ima svoju kulturu, a inspirisana su zemljama iz jugoistočne Azije. Glavna junakinja je Raya, čija odeća ukazuje na to da njen narod predstavlja Filipine, a društvo joj pravi Tuk Tuk – simpatična životinja koja služi i kao prevozno sredstvo. Kada se zemlja rasturi zbog ljudske pohlepe, koja se manifestuje u obliku ljubičastih monstruma bez lica i oblika, junakinja kreće u potragu za poslednjim zmajem, koji jedini ima snagu da sve vrati u prvobitni poredak.

Sjajna priča pored odlične animacije nudi i duhovite replike, koje izgovaraju junaci koji imaju dubinu, a film bi mogao da posluži kao lekcija o zajedništvu, ali i o očuvanju prirodne sredine.

Énorme – Enormous (2019)

Claire je poznata pijanistkinja, a njenim životom upravlja suprug Frederic, koji joj je i agent, menadžer i sve ostalo što guši samostalnost. Budući da je karijera na prvom mestu, odlučili su da nemaju dece, ali kada Frederic poželi potomstvo, počinje manipulacija i obmanjivanje partnerke koja ne shvata da je trudna sve dok ne bude kasno.

Rediteljka Sophie Letourneur gađa u sam centar partnerskog života i uobičajenu dinamiku izvrće ruglu. Iz toga izrasta neobična komedija, koja preokreće rodne uloge i napada tabue koji su u vezi sa roditeljstvom i trudnoćom.

Mon roi – My King (2015)

Toksični odnosi se često pogrešno tumače kao „strastveni“, pa ne brinu sve dok ne počnu da uništavaju sve što im se nađe na putu. My King je upravo takva priča, a u samom centru su sjajne glumačke izvedbe za koje su odgovorni Vincent Cassel i još bolja Emmanuelle Bercot.

Film prati glavnu junakinju čiji je život obeležen ljubavlju koju oseća prema muškarcu koji je destruktivan i opasan za sve one koji mu se previše približe. Gledaocu brzo postaje jasno da fizičko nasilje nije jedina briga, te da opasni partneri svoje ljubavnike mogu da unište i ponašanjem bez nasilnog fizičkog kontakta, a najopasnije je to što na prvi pogled ništa ne izgleda kao veliki problem. Film nas kroz priču vodi bez greške, iako skače iz jedne vremenske ravni u drugu, a skoro cela radnja leži na plećima glavne glumice, koja sve izvodi besprekorno, tako da joj verujemo od početka do kraja.

Knjige

Džainendra Kumar „Ostavka“

Priča o ženi koja propada pod teretom kastinskog društva ispripovedana je iz ugla jednog muškarca koji pokušava da razume nju, istovremeno preispitujući i svoj privilegovani položaj. Pramod, mladić koji već uživa ulogu cenjenog sudije i istaknutog člana zajednice piše o svojoj tetki Mrinal (Mini), ženi koja je pokušavala sve ne bi li ispunila društvenu ulogu koja joj je data, ali i ženi koja se zapravo nikad nije uklopila i koja je samu sebe kažnjavala zato što od života želi nešto više osim da bude tuđe vlasništvo.

Sudbina je to, nažalost, mnogih žena ne samo u Indiji. Sukob obligacija i ličnih osećaja i težnji učestaliji je nego što to ponekad želimo da priznamo, a činjenica da priča o Mini nije tek alegorija, nego surova realnost koja se ne tiče samo prošlosti, poražavajuća je i opominjuća.

Anri Mišo „Izvesni Plim

Spokojan čovek

Pruživši ruku iz kreveta, Plim se iznenadi što nije dodirnuo zid. "Pazi", pomisli on, "mora da su ga mravi pojeli..." I opet zaspa.

Nešto kasnije, njegova žena ga ščepa i stade da ga drmusa. "Pogledaj", reče ona, "lenštino jedna! Dok si ti spavao, nama su ukrali kuću." I zaista: nebo, netaknuto, čisto kao suza, prostiralo se svud unaokolo. "Šta je, tu je", pomisli on, "svršena stvar."

Malo zatim, ču se neka buka. To je voz jurio na njih svom brzinom. "Sudeći po tome kako žuri", mislio je Plim, "sigurno će stići pre nas." I opet zaspa.

Onda ga probudi zima. Bio je sav obliven krvlju. Nekoliko parčadi njegove žene ležalo je kraj njega. "Krv", pomisli on, "uvek donosi gomilu neprijatnosti. Taj voz baš nije morao da naiđe. Bio bih zaista srećan da nije naišao. Ali pošto je već prošao..." I on opet zaspa.

- Ali, govorio je sudija, kako vi objašnjavate to što je vaša žena mogla da se rani tako da bude nađena isečena na osam komada, a da vi – koji ste sve vreme bili kraj nje – niste bili u stanju da učinite ništa da je u tome sprečite, čak niste ništa ni primetili. To je tajna. To je ključ čitave ove afere.

- Tu mu ne mogu pomoći, mislio je Plim. I on opet zaspa.

- Izvršenje smrtne kazne obaviće se sutra. Optuženi, imate li šta da kažete?

- Oprostite, reče Plim, nisam u toku stvari. I on opet zaspa.

Pesme

Ashe & FINNEAS - Till Forever Falls Apart

Ashe je mlada američka pevačica koja polako osvaja indie pop scenu. Sa Finneasom (bratom i saradnikom Billie Eilish) radila je i na prethodnim singlovima, no u ovom najnovijem, Till Forever Falls Apart, prvi put su u duetu i zvuče odlično.

Ashe - Moral of the Story

Svoj najveći hit Moral of the Story Ashe nedavno je izvela uživo u sklopu The Ellen Showa, a to što ne može da nastupa u televizijskom studiju, već „na daljinu“, samo joj je pomoglo.

Nostalgija

Criminal Lovers - Les amantscriminels (1999)

François Ozon i Ivica i Marica – pastiš koji bajku pretvara u gangstersku priču. Tako se spajaju dve pesimističke forme, budući da su gangsteri na kraju uvek ubijeni, a junaci evropskih bajki pojedeni. A tu je i Miki Manojlović.

Dokumentarni film

Tripping With Nils Frahm (2020)

Kultni umetnik na kultnoj lokaciji. Ovaj koncertni film donosi nekoliko besprekornih nastupa uživo, a u centru je nemački kompozitor NilsFrahm, koji nastupa u Funkhaus Berlin.

Horor

Ouija: Origin of Evil (2016)

Iako se ne radi o revoluciji kada je horor u pitanju, ovo je zadovoljavajuća priča koja je lepo snimljena. Zanimljivo je i to da je ovde svaki junak za sebe, pa su svi od početka razdvojeni, uprkos tome što borave u sitom prostoru. Upravo je to ono što je sveže, najpre zbog toga što odstupa od formule koja je danas pomalo dosadna.

Video igre

Valheim i Millennium Falcon: Preživeti kao Viking

Popularna survival igra Valheim ostvaruje uspehe koji do sada nisu zabeleženi, te obara Steam rekorde skoro pa neverovatnom brzinom. Tako je za samo 17 dana prodato preko tri miliona kopija, a ističe se da ljubitelji ne samo da kupuju, već i aktivno igraju – 21. februara je u isto vreme igralo čak 500 hiljada igrača.

Sa velikom popularnošću obično stižu i brojne zanimljivosti, a to posebno važi za igre u kojima može da se gradi. Ukoliko neki sadržaj podržava graditeljske veštine, skoro je sasvim sigurno da će neko odlučiti da napravi Millennium Falcon, pa je i Valheim tri nedelje od objave dobio svoju verziju. Slavni kosmički brod iz Ratova zvezda dobio je rustičnu varijantu koja odgovara igri sa Vikinzima. Brod je dobio ime MillenniumLongboat, a najviše zadivljuje unutrašnjost koja je mapirana od slavne pilotske kabine do centralnog hodnika.

Valheim nastavlja da beleži nezapamćenu popularnost, a ovo nije jedini igrač koji je odlučio da demonstrira veštinu građenja impresivnog skloništa. Brod će za sada ostati na zemlji, ali bi uskoro možda mogao i da poleti, jer je u ovako popularnim igrama sve moguće.

*Kontrapreporuke

Surviving Death (dokumentarna serija, 2021)

Iako je opisana kao razvojni put skeptika kroz nepoznanice smrti i svega što dolazi posle nje, Surviving Death više podseća na kvazidokumentarce o natprirodnim pojavama i priče o prizivanju duhova koje su nas fascinirale dok smo bili klinci.

Počinje obećavajuće - ništa više od toga - da bi ubrzo završila na stranputici, sa medijumima kao glavnim akterima. Stiče se utisak da je čitavoj temi pristupljeno neozbiljno, čak u toj meri da nema ni senzacionalizma (jer ni za to nema materijala), ni skepticizma, niti sukoba mišljenja i iskustava. Okupljeni su brojni ljudi koji su izgubili sebi drage osobe, neke priče su same po sebi izuzetno potresne, ali ništa više i ništa mimo toga ne dobijamo. Niti se sa tim ljudima možemo poistovetiti, niti ih suštinski možemo razumeti. Može samo da nam ih bude žao, a njihov put u nepoznato i paranormalno delovaće jedino kao šuplja uteha.

Ova serija, stoga, nije fer ni prema učesnicima ni prema gledaocima, a ako ćemo biti cinični, ni prema samoj smrti. The Good Place je jedina serija koja (i to u formi sitcoma!) uspeva da dotakne nedokučivo i suvislo raspravlja o smislu života i njegovoj konačnosti. A što se paranormalnih fenomena tiče, jasno je da je tu Dosije X neprikosnoven i mnogo ozbiljniji u pristupu od Surviving Death.

The Stylist (2020)

Toliko je nelogičnih trenutaka, da su progutali ceo film. Glavna glumica je neuverljiva, motivacija nedosledna, a žrtve trapave.

Resident Alien (prva sezona, 2021)

Nakon Trećeg kamena od sunca malo je verovatno da će nas bilo koja pridošlica iz dalekog svemira toliko zabaviti. Resident Alien je to mogao, najpre zbog sjajnog glavnog glumca (Alan Tudyk), ali je loš scenario nešto što ne može lako da se prevaziđe. Ostaje misterija zašto ima visoku ocenu.

New Amsterdam (dve sezone, 2018-2019)

Dosta nam je nerealističnih lekara-heroja, koji su uvek beli strejt muškarci.

 

Oceni 5