Gledali smo, ne gledajte: „Praktična žena“
Femi 02 S

Photo: fineartkingston.co.uk

Ubi nas emancipacija

To je samo televizija, imate daljinski, promenite kanal - reći će svako ko ne vidi svrhu zgražavanja nad TV programom. Potpuno je jasno i očekivano da laka zabava i podilaženje najnižim strastima obaraju rejtinge gledanosti, komercijalnom programu nije stalo do toga da neguje ukus publike, niti se isplati. Veća opasnost i licemerje leže u takozvanim porodičnim emisijama, onim koje se promovišu kao bolje, drugačije, kvalitetnije, a zapravo šalju istu poruku koju bi poslala, recimo, Tijana Ajfon. „Praktična žena" vas poziva da kuvate, vežbate, šminkate se, rađate, čistite, zadovoljavate muža i sve to radite u isto vreme. Jezive poruke iz ženskih časopisa od pre pola veka dobile su svoje televizijsko ruho, u 21. veku, u studiju u čijem je centralnom delu - kuhinja.

„Moja praktična žena kuva, pere, sprema, ona računa vodi kada mene nema. Decu pazi, mene mazi strogo svaki dan, moja žena praktična, skroz fantastična“, stihovi su pesme grupe S.A.R.S. koja je svoju široku primenu našla u špici emisije „Praktična žena“ TV Prva.

Gledamo žensku osobu koja istovremeno suši kosu, pere zube, stavlja maskaru i nogom riba pod, da bi nas sledeći kadar odveo u kuhinju, gde praktična žena kuva, sprema i zaliva cveće, a stiže i da, uz široki osmeh, nogom zatvori rernu. Potom je vidimo na sobnom biciklu. S obzirom na zagrevanje tokom čišćenja patosa i laganog šuta u rernu, rad nogu je očekivano odličan, a za besposlene ruke tu su telefon, beba i flašica – praktično. Kolica su odmah pored, čekaju da žena završi trening i tu položi svoje čedo dok pije sveže isceđeni sok, koji je pripremila verovatno dok je trljala rernu. Ne znamo šta je bilo s detetom i ručkom, tek u sledećem kadru vidimo našu protagonistkinju kako sveže sređena, u visokim potpeticama seda na biciklu i odlazi u nepoznato, uz zvuke već pomenute pesme i stihove „...moja praktična žena, o da“.

Pomislio bi čovek da su idejni tvorci i autori emisije odslušali pesmu do kraja, došli do „i kad je ironična, ja je volim do neba“ i da je reč o subverzivnom televizijskom sadržaju, podrivanju patrijarhata, bar blagoj ironiji ili teškoj sprdnji, ali ništa od toga. Setite se da živite u Srbiji, gde su doskočice Ivana Ivanovića i „Andrije i Anđelke“ vrhunac humora, uz obavezni „argument“ – „to je snimano po licenci“, nismo mi krivi što je glupo.

„Praktična žena“ seća nas na nekadašnji istoimeni časopis i ustaljeni format namenjen ženama – red recepata, red vežbanja i dijeta, malo pomoći u kući, malo o muškarcima, malo više o deci, uz neizbežne rubrike o modi i stereotipne savete o seksu. Poslednja „Praktična žena“ koju sam prelistavala imala je izveštaj sa Cecine i Arkanove svadbe, pod naslovom „Živim u snu iz kojeg ne želim da se probudim“, i netačnu tabelu za određivanje podznaka.

Od takvog koncepta nimalo nije odmakla ova televizijska „Praktična žena“. Štaviše, kladila bih se da je u odnosu na izdanja od pre tridesetak godina i retrogradna. Nakon onako ubistvene špice, sledi sat vremena horora, očajnih domaćica, šiparičkih osmeha i kliničke depresije u najavi.

„Moja praktična žena - nasmejana vazda, moja praktična žena voli da sam gazda.“ Nemoguće je da niko od autora emisije nije odslušao pesmu, da je nije razumeo ili bar pogledao spot koji se bavi problemom nasilja u porodici i tehnikama samoodbrane preporučenim ženama. O tome se tek posebno može raspravljati – da li ženama preostaju samoodbrana i biber-sprejevi kao vid zaštite, uz obavezne savete o oblačenju i ponašanju, da se manijak slučajno ne isprovocira; da li je uzaludno apelovati na pojedine muškarce da shvate smisao i suštinu problema, da li bi edukacija o njihovom ponašanju bila poželjna ili je smatramo uzaludnom, pa treba da cenimo dobre namere autora spota; zašto se uvek smatra da žrtva u nečemu greši i ima li smisla uputiti apel potencijalnim zlostavljačima. „Praktična žena“ je, recimo, mogla time da se pozabavi, između ostalog. Međutim, ne, neko je čuo sintagmu koja mu odgovara, napravio špicu, rekao voditeljki da glumi ženu koja sve stiže, radi na sebi, pere zube i patos u isto vreme, retko je boli glava, a više od svega voli da je njen muškarac gazda.

Možda je takav kretenoidni koncept s razlogom osmišljen, jer je pažljivom analizom javnog mnjenja pouzdano utvrđena ciljna grupa kojoj se obraća. Žena treba da bude preslikana špica ove emisije, to je poruka. U publici sede tinejdžerke, studentkinje, penzionerke - za autore, očigledno, nema ženskog mozga koji nije podložan praktičnoj lobotomiji. Sve su žene dobrodošle.

Nakon burnog aplauza na početku emisije, ostaje nada da žene iz publike ne sede tu besplatno i ne trpe snimanje praktičnih saveta za crkavicu. „Imam najbolju publiku na svetu, volim moje žene“, poručuje razdragana voditeljka i odmah prelazi na prvi deo emisije – praktični savet. Ako vam, recimo, dolaze nenajavljeni gosti ili vam se mnogo pije kafa, poželjno je da uvek imate unapred zaleđene kockice kafe koje ćete staviti u šoljicu vrele kafe i slične gluposti. Aplauz!

Na red dolaze gošće, praktične žene, svakako, koje svakodnevno izlaze na kraj „sa decom, sa poslom, sa lepotom“, igraju u predstavi „Brakolomije“ (divan naziv za tezgu), jedna kuva, druga vežba, jedna je udata, druga razvedena, obe su majke. Idealno.

Nakon što će zaključiti kako televiziji nedostaje „više pravih vrednosti“, Glumica Koja Kuva baca feminizam na kolena: „Emancipacija nas je upropastila.“

U daljem izlaganju pokušala je da objasni svoj stav konstatacijama da danas žene moraju sve da rade i sve da budu, da zarađuju, sređuju, brinu se o deci i mužu i, naravno, o sebi. Tako praktična žena razume emancipaciju. Njoj su krive žene koje su se izborile za pravo glasa i pravo na rad, žene koje se i dan danas bore jer shvataju da emancipacija nije „došla“ pre stotinak godina i upropastila nas, već da se svaki dan moramo boriti za nju, za sebe i za druge. Ona ne shvata da igra po pravilima jačeg i da se time što mora da radi sve i bude žena, majka, kraljica, domaćica, kurva i svetica zapravo nepogrešivo uklapa u patrijarhalnu matricu. Na kraju, nije ona kriva što ne shvata. Gde je to mogla da čuje, vidi, pročita, pa da počne da promišlja emancipaciju, feminizam, položaj žene u svetu kao takvom? U takvim „ženskim“ emisijama i časopisima, odakle mudrost upijaju one tinejdžerke iz publike?

Reče žena da ju je ubila emancipacija i ode da napravi neku poslasticu. Posle je njena koleginica pokazala kako da vežbamo i „budemo cakum-pakum“. „Ja neću da se udajem, pa nema potrebe da vežbam“, dobacuje glumica emancipovana protiv svoje volje. U pauzama „rada na sebi“ raspravljalo se o muškarcima, prevarama, preljubama, pitalo se zašto muškarci nemaju vremena i „da li ste bar jednom poželele da ga zadavite“.

„Nije lako, al' se mora“, najavljuje voditeljka sledeći segment i dodaje; „Obrve, obrve, obrve.“ Gorući problem žena širom sveta rešava gošća koja objašnjava kako obrve treba da izgledaju i praktično to pokazuje na primeru žene iz publike. Dok se obrve iscrtavaju i apeluje na žene da povedu računa o tom kosmatom delu tela, bavimo se novom temom – ženskim gaćicama. Za tu urnebesnu modnu rubriku zadužena je izvesna kreatorka, stalna gošća. Ona je iznela najpre grubu podelu ženskih guza na „manje poželjne i više poželjne“, premda je podela na „imati guzu i nemati je“ najveća, (stvarno, emancipacija nas ubi), a potom i na „kockaste, srcaste, okrugle i V“.

Najbolje je ako su okrugle ili srcaste, kao kod J.Lo ili Beyonce, onda mogu svi modeli gaća da se nose, a ako je kockasta, kao pozadina Gwyneth Paltrow, treba nositi samo bokserice, da se dobije neka iluzija dupeta. Hvala praktičnoj ženi! Voditeljki je malo teže išlo s ovim podelama, pa je zatražila da joj se praktično objasni kakvu guzu ona ima. Gošća ju je usrećila, rekla da je idealna, da može sve da nosi, na šta je voditeljka uskliknula: „Na radost muža moga!“ Naravno, pa na čiju radost bi bilo?! A i bilo je vreme da se prisetimo te muške figure zbog koje se sve to „trpi i mora“, nije pomenuta već sedam minuta.

Obavezna tema svake emisije je i ona koja se bavi muškarcima, da ne ispadnemo slučajno sebične i nepraktične mrziteljke jačeg pola. Kako se obući ako ste muškarac, odnosno kako obući muškarca, jer ne ume sam, naučićete od „slatkog momka“ iz publike i vremešnog gospodina koji, kako originalno, iza paravana međusobno menjaju odeću ne bi li nam postalo jasno šta je to muški modni promašaj.

„Da li volite da muškarci imaju dlake?“

„Volim kad je glatko i kad mi ništa ne smeta“, poručuje jedna od žena iz publike. Neke druge pak preferiraju netaknutu prirodu. U suštini, nije im to mnogo bitno, sve dok imaju „gazdu“.

Sutradan se raspravljalo o muškom donjem vešu. Tri najzastupljenija modela gaća ponela su tri dobrovoljca, a stručna saradnica je ista osoba koja je dan ranije imala prezentaciju o ženskim gaćama. I dok su dame različitih godina i statusa komentarisale omiljene muške bokserice, ona najhrabrija je rekla da „ih najviše voli bez garderobe“. Smejuljenje i kikot prolomiše se studijom, žene kao da nikad nisu videle muškarca u gaćama, „ju, ju, ju“, „jao, jao“, kakve nevaljalice.

S muškog veša valja preći na ručak i malo se uozbiljiti, a potom i „transformisati“ neku od žena koje su se prijavile za „make over“, umorne od ribanja, spremanja i ugađanja drugima, da ulepšane mogu da rade opet isto. Kako i bukvalno treba opravdati naziv emisije, tu su i praktični saveti poput organizacije i sortiranja deterdženata, lonaca, poklopaca, ali i šminke. Za sve vam je potreban samo magnet! Naučićete i kako da u kućnoj radinosti napravite prirodno sredstvo za čišćenje, ko zna šta se nalazi u onim kupovnim hemikalijama!

Vreme je za vežbanje s bebom, a tu je i gošća koja će vam pokazati kako da radite čučnjeve i iskorak oslonjeni na kolica, kako da vam dete posluži kao teg, a da vas ne grize savest što vežbate: „Ne morate da se odvajate od deteta da biste radile na sebi i bile fit.“ Posle ovakve torture logično je da ćete biti pod stresom, ali i za to postoji praktično rešenje – „kobajagi livada“ i maženje štenadi. Obavezno im tepajte „bebećim“ glasom i iritirajte sve oko sebe, ipak je to vaših pet minuta! Šta sve stresira žene u publici? Saobraćajni policajac koji piše kaznu („Ja mogu da mu ponudim nešto, ali ne znam da li će da prihvati, hi-hi“), ljudi koji kasne, ubrzan tempo života, loše vesti „o nečijoj smrti ili o tome da me muž vara“, suptilno pokušava gospođa da se nekako požali i reši problem. „Pošaljite ga kod mene na prevaspitavanje“, duhovita je voditeljica, ali izgleda da „rad na sebi“ i čišćenje prirodnim sredstvima ne donose ličnu i bračnu sreću.

„Muškarci, bildujte mozak“, čita voditeljka s blesimetra. Žene, vama to ne treba, dovoljno je da podižete dete kao teg i pratite rubrike „praktična kuhinja“, „lepota i moda“, „recepti“, zdravlje“, „deca i porodica“ i „transformacija“.

Dobrodošle u 21. vek i noćnu moru iz koje nećete moći da se probudite.

*Objavljeno u e-novinama 2016. godine

Oceni 5