Zagrebački koncert Jurice Pađena i grupe Aerodrom povodom 40 godina karijere
Aerodrom

Četiri decenije rada: Jurica Pađen na koncertu na Šalati

Photo: Srđan Vrančić/Cropix

Ugodan let, slijetanje sigurno

Realno, Pađen čija je prava karijera počela ranih sedamdesetih u okviru tada reinkarnirane Grupe 220 da bi prije Aerodorma svirao i u ranoj fazi Parnog valjka, a osamdesetih i u kasnijoj fazi Azre, i danas mnogo bolji i jači gitarist nego što je dojmljiv pjevač, no ipak vokalno dostatan da prenese ugođaj gorko-slatkih pjesama kakve već desetljećima piše.

Nedavno je Croatia Records u ediciji Original Album Collection objavila i box-set s prvih pet albuma Aerodroma na kojem je čujno kako je Pađenov bend iz prog, jazz i psych-rocka preko novog vala dospio u power-pop i arenaški rock, a to se čulo i tijekom nastupa na Šalati.

Ukratko, Aerodrom je i od 1978. do 1986. stilski šarao, a to je nastavio činiti i nakon reuniona s početka ovog stoljeća. Ipak, ništa od toga nije smetalo na Šalati jer Pađen uspijeva s kapacitiranim glazbenicima iz svog sastava ujediniti stilistiku tako različith sastava kakvi su vani nekoć bili Tom Robinson Band i Tom Petty & The Heartbreakers s onom AOR i MOR bendova poput Survivora i Chicaga, a da sve ipak ostane poletno, lepršavo i vrckavo čemu su doprinijeli i gosti poput producentskog doajena Nikše Bratoša, aranžerskog i gitarističkog virtuoza Ante Gele i Borne Čopa, mladog "revolveraša" današnjeg Filma, a na koncu i hiperaktivnog saksofoniste Jakše Kriletića i uvijek za tulum spremnog Nene Belana koji je na Šalatu aterirao izravno sa svog koncerta na Gradecu.

Time je dobro raspoložena, nažalost ne i jako brojna publika, cupkala u ritmovima Aerodromovih hitova poput "Tvoje lice", "Divljakuša", "Obična ljubavna pjesma", "Fratello", "Što si mi u kavu stavila, "Stavi pravu stvar", "24 sata" i "Otkazani let" uz koju zgodno ide i nova, još nesnimljena "Titanik", kao i onih iz ostavštine Azre, Valjka, Filma i Đavola poput "Nemir i strast", "Usne vrele višnje", "Lutka za bal", "Pjevajmo do zore", "Fafala si mi ti, fala ti" i "Stojin na kantunu". Za svakog ponešto i poput vremeplova u dane mladosti i radosti. Let je bio ugodan, a slijetanje sigurno. 

* Tekst iz “Jutarnjeg lista” prenosimo sa dozvolom autora

Oceni 5