Knjige za krizne periode
Done75

Photo: thequeerfrontier

Umor s unutarnjim izgaranjem

Društvo umora : prošireno izdanje s esejima Društvo burnouta i Uzvišeno vrijeme / Byung-Chul Han

Suvremena zapadnjačka društva žive u stanju sve veće užurbanosti, u ritmu koji nameće tehnologija, što se odražava na mentalnom zdravlju današnjih ljudi. Teme koje autor analizira u nizu znanstvenih eseja: "eksces pozitivnosti", "diktat uspješnosti", "izvrsnost", "produktivnost", "komunikacija" svoju patološku stranu pokazuju u nizu tegoba i duševnih stanja koja ne uzrokuje nedostatnost čovjekove imunologije, nego višak nametnute pozitivnosti.

Jer "dok je nekadašnje disciplinarno društvo počivalo na zabrani - 'ne smiješ', današnje društvo pozitiviteta gradi se na ideji imperativa - 'moraš i možeš', uz sukladno brisanje razlike između 'nas i vanjskog autoriteta prisile'". Tako prisila koja rezultira umorom i zamorom dolazi iz nas samih.

Spriječite sagorijevanje na poslu : šest strategija za poboljšavanje vašeg odnosa s poslom / [Michael P. Leitner, Christina Maslach]

Knjiga sadrži u praksi prokušane postupke ocjenjivanja izvora profesionalnog stresa te preporuke kako smanjiti sagorijevanje na poslu. Pojmovima profesionalnog stresa i sagorijevanja pristupa se iz teorijske perspektive djelovanja individualnih i radno-organizacijskih stresora, te na njihovoj povezanosti.

Šest dimenzija neusklađenosti između posla i osobnih vrijednosti autori smatraju ključnim uzrokom sagorijevanja u radu. U skladu s time navode problem radnog opterećenja, kontrole, nagrađivanja, zatim probleme u zajednici, probleme pravednosti i vrijednosne probleme.

Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke / Aljoša Bagola

U današnje vrijeme u kojem je utrka s vremenom svakodnevna pojava i u kojem smo najčešće prisiljeni živjeti mnogo brže nego što to naša ljudska priroda dopušta, nerijetko našem dobrom raspoloženju prijete mnogobrojne zamke. Nametnuto očekivanje nalaže da smo u svemu što radimo savršeni i pritom beskrajno ushićeni, a takav stav prije ili kasnije dovest će do pregorijevanja. Progovarajući o različitim temama kao što su poštovanje, opraštanje, uspjeh ili novac, autor je pokušao dati smjernice kojima ukazuje kako i na koji način odustati od neostvarivih očekivanja svijeta te pogrešnih stavova o životu koje moderno društvo nameće.

Sagorjeli : zašto izgaramo od posla i kako se oporaviti / Joan Borysenko

Pojam "sagorjeli" upotrebljava se za izbezumljeno, ubrzano i iscrpljeno duševno stanje čovjeka današnjice. Osjećaj sagorijevanja znak je za uzbunu koji upozorava da smo ozbiljno skrenuli sa životnog puta. Sagorijevanje sliči depresiji, ali ono nije biološki poremećaj i ne može se liječiti lijekovima. Kako preoznati sindrom sagorijevanja i protiv njega se učinkovito boriti raznim tehnikama osnaživanja, može se saznati iz iskustava ljudi koji su prošli dug put oporavka i nanovo izgradili život pun radosti i uživanja.

Potrošeni? : stanite iscrpljenosti na kraj i ponovno se osjećajte odlično / Frank Lipman s Mollie Doyle

Priznati stručnjak za integrativnu medicinu osmislio je šestotjedni program koji uklanja stanje potrošenosti, što ga liječnici najčešće pripisuju starenju. Nalazi su uredni a pacijenti pate od nesanice, probavnih tegoba, alergija, potištenosti, napadaja panike.

Pojam potrošenosti kojeg uvodi dr. Lipman nastaje zato što čovjek ne živi u skladu s prirodnim ritmovima, nedovoljno se kreće, izložen je stresu, nedovoljno i nekvalitetno spava. Sve se to može ukloniti korištenjem alternativnih pristupa koji uključuju prehranu namirnicama organskog porijekla, opuštajućim tehnikama joge, naputcima za kvalitetniji san, te uzimanjem dodataka prehrani.

Kako se riješiti umora? : učinkovita rješenja protiv bolesti modernog doba / Joe Fitzgibbon

Umor je pojava koja prati čovjekove aktivnosti, smanjuje njegovu radnu učinkovitost i ima negativan učinak na njegov stav prema radu. Autor, kroz četiri poglavlja detaljno objašnjava složeni problem umora.

Između ostaloga navedeni su najčešći uzroci umora, zaboravljeni uzroci umora i detaljno je analiziran kronično iscrpljujući umor. Na samome kraju autor donosi praktične savjete za pomoć. Priručnik sadrži upitnike za prepoznavanje umora i primjere iz liječničke prakse.

*Prenosimo s portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5