Sto godina strave i užasa (10)
Andaluzijski pas 01 S

Photo: IMDb

Un Chien Andalou (1929): Čuvaj se psa

Andaluzijski pas je film sa samog Početka Bunjuelove karijere, klasik, jedan od prvih nadrealističkih filmova. Traje tek šesnaest minuta, ali se teško zaboravlja. Bunjuel i Dali su priču izgradili na dva sna – prvi je sanjao oblak koji preseca Mesec, „baš kao što bi oštrica presekla oko”, a drugi ruku koju su prekrili mravi. Pravog zapleta nema, upravo zbog toga što je sniman po ugledu na snove, vremenske ravni se brzo smenjuju, a likovi ostaju isti.

Ovo nije pravi horor film, ali te daleke 1929. godine nije bilo mnogo izbora. Pored toga, Andaluzijski pas jeste noćna mora, a i sami autori su svojevremeno govorili da im je namera bila da šokiraju, naljute i uznemire gledaoca, što jeste osnovna odlika strave i užasa. Pored toga, jedna od najpoznatijih scena uključuje oko i britvu.

U svojoj autobiografiji Ja sam genije, Salvador Dali je pisao i o saradnji sa Luisom Bunjuelom na ovom filmu:

"U to vreme mi je Luis Bunjuel ispričao ideju za jedan film koji je želeo da snimi i za koji je njegova majka davala novac. Njegova ideja mi se učinila osrednja i osnovački avangardistička: trebalo je da se snimi film po tekstovima iz novina, i to od vesti do stripova. Na kraju, trebalo je da neki kelner metlom počisti novine sa trotoara. Smatrao sam da je to jeftino sentimentalno i rekao da scenario ne valja ništa, da ja imam mnogo bolji, veoma kratak i genijalan, potpuno suprotan od onoga što se tada radilo na filmu. To je bilo istina: scenario je čak bio i napisan.

Bunjuel mi je oduševljeno telegrafisao da odmah dolazi u Figueras. Radili smo zajedno na manje važnim detaljima filma, koji je trebalo da se zove "Andaluzijski pas". Bunjuel je otišao za Pariz sa scenarijem. Trebalo je da on režira i montira film i da bude scenograf. Nešto kasnije, kada sam i sam bio u Parizu, mogao sam izbliza da pratim rad na filmu i da učestvujem u režiji, vodeći svako veče razgovore sa Bunjuelom, koji je automatski prihvatao sve što bih ja rekao."

Iako nije bilo mnogo drugih horor filmova, trebalo bi spomenuti The Last Warning, The Unholy Night, The Skeleton Dance.

Oceni 5