Velika Britanija posle neuspelog izbornog pokera britanske premijerke
Brie 03 S

Photo: www.ft.com

Unionistički pojas za spasavanje Tereze Mej

Nakon posete kraljici Elizabeti, liderka konzervativaca Tereza Mej najavila je da će ponovo biti n ačelu nove vlade koja će voditi zemlju kroz predstojeće razgovore o Brexitu i pojačanu borbu protiv ideologije islamističkog ekstremizma koja je dovela do napada u Mančesteru i Londonu. Ona je poručila da je, nakon sagledavanja rezultata proteklih izbora, jasno da su parlamentarnu većinu obezbedile koalicija Konzervativne partije i severnoirske Demokratske unionističke partije.

U međuvremenu, pod pritiskom zahteva za ostavkama u vrhu konzervativaca zbog daleko lošijeg izbornog rezultata od onog koji je bio očekivan i najavljivan, ostavke su podneli šef kabineta britanske premijerke Nik Timoti, ali i Fiona Hil, uz Timotija najvažnija savetnica premijerke Tereze Mej.

"Preuzimam odgovornost za svoju ulogu u kampanji, a ona je bila da se bavim programom", napisao je Timoti u pismu objavljenom na internet strani bliskoj konzervativcima. Prema nekim navodima, premijerka bi se u ponedeljak suočila sa glasanjem o poverenju u partiji da su Timoti i Hilova ostali na funkcijama. Konzervativci su na izborima osvoji 318 mandata od 326 neophodnih za većinu, pa će vlada biti formirana uz pomoć 10 poslanika severnoirske Partije demokratskih unionista.

House of cards: Izborni poker Tereze MejGovoreći o uzrocima neuspeha u političkom pokeru u kome se činilo da Tereza Mej ima sve karte u svojim rukama, kolumnista Gradijana Šon Klark navodi da su konzervativci najviše podbacili u nameri da na talasu Brexita veći broj glasova osvoje pre svega u tradicionalnim laburističkim uporištima na severoistoku zemlje gde su uspeli da osvoje tek jedno mesto više u odnosu na rezultate sa prethodnih izbora.

Posebno je iznenađujuće i to što su torijevci izgubili mesta čak i u izrazito evroskeptičnim mestima kao što je Piterborou (Peterborough). Samo tamo gde je raspoloženje protiv EU bilo izuzetno izraženo, kao što je to slučaj u Mansfildu (Mansfield), konzervativci su dobili podršku dovoljnu za osvajanje poslaničkih mandata.

Klark ističe i da je jasno da je manji odziv birača u Škotskoj išao u korist konzervativcima koji su u tom delu Ujedinjenog kraljevstva odneli relativnu pobedu nad laburistima i Škotskom nacionalnom partijom (SNP). S druge strane povećan odziv birača u samoj Engleskoj išao je u korist laburista, poput Šefilda Halama, gde je Nik Kleg (Nick Clegg) izgubio svoje poslaničko mesto. Odziv je bio veći i u Severnoj Irskoj i to na mestima koja su osvojili Šin Fejn i DUP.

Područja s visokim nivoom apstinencije obično glasaju za laburiste, a to se nije razlikovalo ni ovog puta.

Mladi glasači vratili laburiste na scenu

Govoreći o političkim stavovima i glasanju mladih u Velikoj Britaniji, autor Gardijana Alan Trevis (Alan Travis) ukazuje da su upravo mladi najviše doprineli promeni britanskog političkog pejzaža.

Od očekivane dvotrećinske većine do manjinske vlade: Predizborni skup konzervativacaNavodeći da je uprkos predizbornim anketama i rezultatima istraživanja Džeremi Korbin upseo da vrati laburiste na scenu kao ozbiljnu političku snagu, Trevis navodi da su protekli vanredni izbori zabeležili porast glasova i konzervativaca i laburista, budući da će dve najveće partije u sastavu novog saziva imati najviše poslanika u poslednjih 20 godina.

Ukazujući na uticaj mladih na rezultate minulih izbora Trevis je ukazao da su uprkos relativnom neuspehu konzervativci povećali svoj udeo glasova na 42 posto, što je za pet bodova više od 2015. godine što bi na bilo kojim drugim izborima u protekle tri decenije bilo dovoljno za formiranje vladajuće većine. Međutim, rast konzervativnih glasova anuliran je paralelnim rastom laburista od 10 odsto koji se može pripisati pre svega glasovima mlađih delova populacije i ranijih levo orijentisanih apstinenata. Rezultat laburista koji su osvojili oko 40 odsto glasova manji je jedino od procenta koji su osvojili pod Tonijem Blerom 2001. godine kada su bili izborni pobednici.

Iako još uvek nema zvaničnih podataka u pogledu izlaznosti mladih glasača, izlazne ankete sugerišu da je odziv među mladima ispod 35 godina porastao za 12 procentnih poena u odnosu na 2015. godinu što prema svim procenama predstavlja jezgro rasta laburista. Istraživanja su pokazala kako gotovo dve trećine mlađih birača podržavaju laburiste.

Nestanak evroskeptičnog Ukipa

Jedno od obeležja ovih izbora jeste i strahovit poraz evroskeptičnog pokreta Ukip, koji je svoj vrhunac dosegao tokom kampanje za Brexit. Iako se očekivalo da će izglasavanje Brexita ovoj ultrakonzervativnoj partiji udahnuti vetar u jedra dogodilo se potpuno suprotno. Prema procenama posmatrača nekadašnjih četiri miliona Ukipovih glasača uglavnom se vratilo torijevcima, ali ne samo njima.

Pokeraška partija sa šahovskim ishodom: Džeremi Korbin i Tereza Mej u svojevrsnoj pat pozicijiPodaci pokazuju da je slika znatno složenija, da su glasovi koji su odlazili Ukipu bili mnogo više fragmentisani. Iko je najveći deo Ukipovih nekadašnjih glasača otišlo konzervativcima, više od trećine njihovih glasova ovoga puta je otišlo nekim drugim strankama. Ovo je potvrdio i nekadašnji lider te stranke Najdžel Faraž koji je izjavio da su konzervativci napravili veliku grešku pretpostavljajući da su “ukipperi” samo nezadovoljni birači torijevaca.

Nova stranka vlasti: Od odbacivanja klimatskih promena do osporavanja prava na abrotus

O političkom profilu i vrednostima koje zastupa koalicioni partner Tereze Mej u novoj vladi, autor Radživ Sajl (Rajeev Syal) navodi da Demokratska unionistička stranka Severne Irske, podržava soft Brexit, želi održati poroznu granicu s Irskom Republikom, ali i ultrakonzervativne stavove o pobačaju i pravima LGBT zajednice.

Stranka koju je premijerka Mej nazvala dugogodišnjim"prijateljem i saveznikom" utemeljena je 1971. godine, decenijama je održavala svoje socijalno-konzervativne pozicije, ali je transformirana u efikasnu političku snagu usledila kada je njen osnivač Pejsli (Paisley) odstupio sa njenog čela tokom 2008. godine.

Iako su podržali kampanja za Brexit, demokratski unionisti su se založili za održavanje tzv. meke granice sa Irskom. Njihova zalaganja u pogledu ciljevi predstojećih pregovora o Brexitu uključuju želju za održavanjem zajedničkog turističkog područja sa Republikom Irskom i zone slobodne trgovine širom EU.

Povratak otpisanih: Laburisti zabeležili rast podrške zahvaljujući mladim glasačimaI pored toga što se stranka radikalno promenila od svojih početaka, ona je zadržala svoje oštro protivljenje liberalnim reformama koje su se dogodile u Velikoj Britaniji poslednjih decenija. Severna Irska je jedini preostali deo Velike Britanije gde istospolni brak nije legalan nakon što je DUP upotrebio veto mehanizam kako bi blokirao svaku promenu postojećeg zakona. Najviši stranački funkcioneri nazvali su to pitanje "crvenom linijom" svoje političke ideologije.

Pored protivljenja istopolnim brakovima, DUP se žestoko borio protiv ostanka prava na abortus u Severnoj Irskoj. Aktivisti te partije javno su se hvalili da je zahvaljujući njihovoj antiabortus kampanji hiljade žena bilo prisilljeno da putuje negde drugde radi abortusa ili da se, pak, oslone na kontraceptivne tablete kupljene preko interneta.

Iako skepticizam u pogledu štetnosti klimatskih promena nije službena stranačka politika, DUP se prethodno protivila osnivanju ministarstva zaštite okoline u Severnoj Irskoj, a ima i veći broj deklarisanih kreacionista među svojim starijim članovima.

Oceni 5