Fantastična glumačka ostvarenja
Killing Eve

Photo: IMDb

Upečatljive TV žene

Nominirane su:

Najbolja glumica u TV komediji ili mjuziklu:

Christina Applegate, Dead to Me

Phoebe Waller-Bridge, Fleabag

Natasha Lyonne, Russian Doll

Kirsten Dunst, On Becoming a God in Central Florida

Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel

Najbolja glumica u TV drami:

Jennifer Anniston, The Morning Show

Olivia Colman, The Crown

Jodie Comer, Killing Eve

Nicole Kidman, Big Little Lies

Reese Witherspoon, The Morning Show

Pa, krenimo redom.

Christina Applegate nam je, osim po ulogama u romantičnim komedijama, vjerojatno svima i dalje najpoznatija kao Kelly Bundy iz serije Bračne vode, u kojoj je zaista imala nezaboravnu ulogu plavuše koja kao da je iskočila iz svih onih stereotipnih viceva i tu je ulogu odradila sjajno. Ništa manje sjajna nije ni u Dead to Me u kojoj tumači ponešto stroži i odmjereniji lik, čije ludilo tu i tamo suptilno izađe na površinu, a Christina to iznosi elegantno i uvjerljivo.

Phoebe Waller-Bridge pokorila je ovogodišnju dodjelu nagrada Emmy. Scenaristica, producentica i glavna glumica serije Fleabag za tu je seriju ponijela kući nagrade u gotovo svim prestižnim kategorijama i postoji velika vjerojatnost da se ni na Globusima neće loše provesti. Posve zasluženo; Phoebe je zvijezda u usponu, jedna je od scenaristica novog Bonda, zaslužna je i za prvu sezonu Killing Eve, a naslovnu ulogu Fleabag zaista nitko nije mogao bolje odglumiti od nje - to je nešto kao kantautori u glazbi, ni tehnički bolji pjevači ne pjevaju njihove pjesme bolje od njih.

Natasha Lyonne rasturila je u seriji Russian Doll, čija je i autorica. Njen humor i način glume konačno su probili okove uglavnom sporednih uloga u kojima igra, no u kojima je već uspjela pokazati svoj talent, kao što je uloga u Orange is the new Black. Natasha je toliko karizmatična da to spašava i one njene uloge ostvarene u djelima koja su sama mogla biti ponešto bolja. Russian Doll je zabavna i zanimljiva serija, da se razumijemo, no njen najjači dio svakako je ipak Natasha.

Kirsten Dunst kao da je unijela svu svoju rezignaciju i iziritiranost određenim elementima Hollywooda koji ju ne shvaća ozbiljno, a o kojoj je ranije ove godine progovorila, u ulogu ogorčene udovice prisiljene da spašava imovinu i uzdržava obitelj nakon nepromišljene smrti nepouzdanog supruga. Iako se požalila da je podcijenjena, Kirsten, kao i njen lik, nekako ipak ne dozvoljava da to zaista i bude pa se, eto, izborila i za ovu nominaciju. I više nego zasluženo.

Za Rachel Brosnahan kao gospođu Maisel jednostavno nema više riječi. Ona je gotovo sve nagrade za tu ulogu već osvojila, pogotovo za prvu sezonu, no to ne znači da više ne treba računati na njen ponovni trijumf. U seriji koja je čitava režirana, napisana, uređena i odglumljena besprijekorno, Rachel je trešnjica na vrhu torte i pred njenim brzinskim monolozima, načinom na koji prenosi sve emocije i utjelovljenjem jednog zapravo toliko kompleksnog lika zaista se samo može nakloniti mladoj glumici čija je, zapravo, prva veća uloga toliko istinski velika.

Pozabavimo se sada dramskim ulogama.

Jennifer Aniston iznenadila je u seriji The Morning Show samo one koji su ju nepravedno podcijenili. U ulozi voditeljice američke inačice Dobro jutro, Hrvatska (što je funkcija koja, barem ako je suditi po ovoj seriji, donosi puno više zavrzlama i drame no što nam se čini da je slučaj s našim TV voditeljima) odradila je odličan posao. Bez preglumljavanja, bez očitog truda i pokušaja da pokuša pobjeći od komedije ili se silom približiti drami, Jennifer je naprosto odradila svoje – smireno, iskusno i vrijedno nominacije, a lako moguće i nagrade.

Njena kolegica Reese Whiterspoon uspjela je nadmašiti samu sebe. Nakon što je u Big Little Lies ukrala show svojom nevjerojatno zabavnom glumom, to je ponovila i u seriji The Morning Show gdje ponovno tumači energičnu i odlučnu ženu, tu energiju prenosi sjajno, no uloge su toliko različite da bi već samo tim dvjema ulogama Reese dokazala koliki je njen glumački raspon zapravo širok.

Kad smo već kod Big Little Lies, nominaciju za tu seriju osvojila je Nicole Kidman. Za ulogu nježne Celeste, žrtve zlostavljanja koja ipak nije toliko krhka ni blaga koliko se na prvi pogled čini, Nicole je bila i više nego idealan izbor. I sama se dugo dokazivala kao ozbiljna glumica na koju itekako vrijedi računati, a danas bi se to zaista još malotko usudio poreći. Baš kao i uloga koju tumači, njena je izvedba nježna, blaga, odmjerena – i izuzetno snažna.

Prisjetimo li se Emmya, nagradu u ovoj kategoriji osvojila je Jodie Comer, čemu se mlada glumica i sama iznenadila i popratila to simpatičnom izjavom da nije ni pozvala roditelje na dodjelu jer je mislila da ipak još nije njen trenutak. E pa, njen trenutak je svakako tu i ne bi bilo šokantno da se ta situacija ponovi, jer Jodie je u ulozi Villanelle toliko šarmantna i očaravajuća da se čini da glumi s fascinantnom lakoćom. Možda na mahove pomalo i zabrinjavajućom, s obzirom na to koliko lud lik tumači.

Što se tiče Olivie Colman, njena uloga u The Crown jedina je o kojoj u ovom tekstu ništa ne može biti napisano iz saznanja iz prve ruke, no uzevši u obzir njena glumačka ostvarenja proteklih godina, uključujući i sporednu ulogu u Walleričinoj seriji Fleabag, nije teško vjerovati da je i kao kraljica Elizabeta sjajna. Uostalom, da joj uloge kraljica leže dokazala je i ovogodišnjim Oscarom za glavnu žensku ulogu.

Što reći nego – bravo, žene! Gotovo sve od ovih glumica već su izjavile da su zahvalne na ponovnom procvatu televizije koja je proširila raspon kvalitetnih glumačkih uloga koje im se nude, a one su tu priliku iskoristile i više nego fantastično.

Podsjetimo i da su u kategoriji mini-serije/TV filma nominirane odlična Joey King za The Act, Merritt Weaver i Kaitlyn Dever za sjajne uloge detektivki u Unbeliavable, Michelle Williams za Fosse/Verdon te Helen Mirren za Catherine the Great.

O muškim nominacijama u ovom tekstu stoga neće biti govora. Sorry, dečki, neki drugi put kada ne budete potpuno zasjenjeni.

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5