Goran Pavelić Pipo: U objektivu mog sjećanja (1)
Pipoo 01 S

Trio iz 'Zvečke: Slovenački pjesnik Ivan Volarič-Feo, Goran Pavelić Pipo i Marko Brecelj (Volarič i Brecelj su u to vrijeme vrijeme zajedno izvodili poetsko-glazbene večeri pod imenom 'Zlatni zub')

Photo: Goran Pavelić Pipo

Uspomene jedne mladosti: Zagreb sedamdesetih godina

Neke fotografije snimio je netko drugi i to sam naznačio. Fotke su uglavnom kronološki poredane i zahvaćaju period od 1973. do 1988. Pokušao sam izvući fotke koje su mi i drage, koje nisu baš poznate (ali ima i pokoja takva) i koje prikazuju ljude koji su nešto značili (neki još uvijek znače) u sveukupnoj kulturnoj atmosferi Zagreba, ali i ljude koji su svojom svakodnevnim prisustvom u gradu živjeli i voljeli taj grad. Na kraju, i djevojke koje su mi bile važne. No, fotke blijede i, na kraju, kako kaže Borges: „No habrá sine recuerdos.“ Sa željom da ove fotke izmame osmijeh (bez obzira na generacijsku i geografsku pozicioniranost čitatelja-promatrača), veselo vas pozdravljam!

U prvom planu: Goran Pavelić Pipo kao sudent, 1973. godine

Kao šti je red, počinjem sa fotografijom samog sebe (ne sjećam se tko me je to snimio) ispred Filozofskog faksa, na kojem sam upisao anglistiku i fonetiku. Godina je vjerojatno 1973. I završio fakultet, nakon podužeg studiranja koje se apsolutno isplatilo! Sedamdesete su za mene bilo godineisprekidane putovanjima u Tursku, Grčku, Iran, Afganistan, Mađarsku, Siriju, Italiju i Kataloniju… vredelo je! Usred svega, JNA mi je obezbjedila jedanaest mjeseci u Bitoli! Moj najdraži fax opet me je dočekao početkom 21. stoljeća i u posljednjih dvadesetak godina ponovo sam slušao predavanja, krstario hodnicima, sjedio u dvoranama, polagao ispite, našao nove prijateljice i prijatelje iodlazio uknjižnicu.

U okviru manifestacije 'Proljeće u Novom, Zagrebu': Damir Bartol-Indoš u predstavi 'Kugla-glumišta'

Damir Bartol-Indoš, prizor iz predstave „Kugla-glumišta“, na Bundeku, 1976. Bilo jeto u sklopu manifestacije „Proljeće u Novom Zagrebu“. Nekoliko dana raznih svirki, od rokera i bluzera do klasičara i folkloraša, predstave, svašta… Indoš je još uvijek aktivan i stalno radi nešto novo sa svojom ekipom. A o značaju „Kugla glumišta“ na ondašnjim prostorima pisali su mnogi drugi.

Folklor na platou „Mamutice“ u Travnom, 1976, isto u sklopu „Proljeća u Novom Zagrebu“ (PUNZ) 1976. Kultura narodnim masama!

Dio uredništva 'Studentskog lista': Matić, Ivanjek i Klanac

Tomislav Matić, Željko Ivanjek i Zlatko Klanac. Ovo je snimljeno na Džamiji, jer je redakcija „Studentskog lista“ sredinom sedamdesetih bila u blizini, a ovi su dečki bili urednici u SL-u. U tom sam časopisu objavio pokoji članak ili fotku. Željko Ivanjek je i dalje aktivan pisac i novinar, a Zlatko Klanac, prof. matematike na Arhitekturi, sada je umirovini.

Mirko Ilić (već je dugo u SAD, ali to vjerojatno znate) u potkrovlju kultne Galerije Studentskog centra, u kojoj je 1976. izložio svojestripove i ilustracije. (Inače, Ilić je napravio strip „Debil Blues“, prvi strip na svijetu koji se može svirati i pjevati. Davor Slamnig napisao je glazbu, a riječi smo napisali zajedno. Taj je strip sad u stalnompostavu muzeja MOMA, što je dobro za moj ego!) Čini mi se da je te 1976. tjedan dana trajao popratni rokerski tulum u GSC, bendovi su svirali, ljudi su dolazili, ostajalo se u Galeriji do iza ponoći, pivo je ispijalo mjereno gajbama… a onda sujedne večeri na pozornici zagrmili iskrenom punkerskom bukom…

Koncert u Galeriji Stufdentskog centra: Pankrti, 1976. godine

Pankrti! Imam samo tri negativa ovog povijesnog koncerta, povijesnog po tom zidu buke koji je uzdrmao i najletargičnije i najavio da se događa uistinu nešto sasvim novo! Još me uvijek zanima je li još tko sem mene snimio taj koncert?

Mladi glumac Božo Alić, neprežaljeni tv/filmski autor Darko Vernić Bundi i Lovorka Žeravica, ispredHNK, 1976. S Bundijem sam tijekom sedamdesetih i osamdesetih punosurađivao (video-bilten Svjetskog festivala animiranih filmova, Animavizija, uloga unjegovom u potpunosti samostalnom igranom filmu „Izgubljeno blago“ koji su neki filmski kritičari proglasili najboljim hrvatski trash-filmom)! Ako se netko sjeća video-spota „Debela devojka“ Električnog orgazma, e to je napravio Bundi…

U gradu okupljanje na ulici i dogovaranje za daljnju akciju… U prvom redu (slijeva na desmo): brat i sestra Slamnig, Davor i Sunčica; Miodrag Krencer Mic (i on je bio u „Kugla glumištu“);Damir Prica Capri, saksofonist u brojnim zagrebačkim bendovima (između ostalih svirao s grupama Film i Haustor i učestvovao u kazališnim predstavama, te na raznim performansima); Vesna Jolić, kolegica s filozofskog i NN; otraga stoje dlakavci: Šika (Šikić, otišao davno u Kanadu), Branko Hromatko Ćelavi (neko vrijeme bubnjar u Azri i Filmu) i Paolo Sfeci,kasnije bubnjar u Parnom valjku. Da se ne zaboravi: godina je 1977.

Naši dragi prijatelji; VePe, Ante Vlahov sa prijateljicom, te Maja Šoljan

Maja Šoljan, draga prijateljica, kolegica po anglistici, danas poznata književna prevoditeljica (i supruga Jurija Novoselića Vitrosaxa). Snimio sam je na stubištu kuće u Draškovićevoj u kojoj je stanovala 1977. U stanu Šoljanovih znalo je biti vrlo dobrih tuluma, a i dugačkih noći provedenih u kartanju bele. A ovo je VePe, kojoj smo na Kraljevcu skladali sambu „Draga VePe“, snimljena 1976. negdje u njenom kvartu. VePe je (bila) iz Trnskog i jedna od poznatih curica sa zagrebačke scene i mnogi su uzdisali za njom. Sad je već i baka! Šarmantni par iz 1976. ispred HNK; djevojci se ne sjećam imena, ali on je Ante Vlahov iz Pirovca; njegov stariji brat Janko u Zagrebu je bio poznat kao Jenc (bio sam jednom kod njih, Ante me dočekao bevandom). Ante je još živ, uzgaja masline, radi u polju i koliko sam vidio po fotkama malo se popunio oko struka.

Ljeta  1976 krenuo sam na Lošinj, privučen sirenskim zovom i tamo našao 2 X VePe, sestre iz Trnskog.Uspomena iz Lošinja: Sestre iz Tnskog

(NASTAVIĆE SE) 

Oceni 5