Communist Event: NKPJ & SKOJ proslavili Crveni oktobar
Lenn 02 S

Drug Lenjin: Nije sačekao redakciju XXZ

Photo: ppcorn.com

Ustajte prezreni na svijetu, svi sužnji koje mori glad!

Mada je od hotelske “Astorije” do motelske XXZ redakcije 11 minuta opuštenog, hipsterskog hoda (točno: 750 metara), umor nas je smlavio; jeste, hteli smo da dođemo, ali smo čitav dan rintali, što ne pročitasmo jučerašanji mail pa da se lepo pripremimo za svečanu Akademiju sa simboličnim početkom u 19:17!  Da smo imali pameti, saznali bismo sledeće: “Predviđen je bogat kulturno-umetnički program, muzički nastupi i recitacije progresivne revolucionarne poezije, projekcije dokumentarnog i filmskog materijala kojim ćemo predstaviti hronologiju događaja iz oktobra 1917. uz političke govore, poruke internacionalističke solidarnosti, referate i ocene važnosti i aktuelnosti ‘Crvenog oktobra’, njegovog odjeka na našem području, inspiraciji i podstreku koji je imao i ima u progresivnoj borbi naroda naše zemlje i celog sveta. Uz posluženje i dobru atmosferu koja se izvesno očekuje, specijalne goste i predstavnike ambasada progresivnih zemalja, Svečana akademija će biti lepa prilika i povod za druženje koje ne treba propustiti!”.  

Ne odosmo na proslavu; sami smo krivi zbog sopstvene kilavosti. Srećom, na sajtu NKPJ otkrijemo iscrpnu foto-galeriju s još iscrpnijim objašnjenjima; pozovemo drugove iz NKPJ, drugarski se predstavimo, i drugovima iz Partije objasnimo da bismo želeli da XXZ svojim drugovima/čitaocima predstavi Event za koji, verovatno, nisu ni čuli. I da se zna: fotografije objavljujemo sa dozvolom Sekretarijata NKPJ. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Kako slavodobitno prenosi sajt NKPJ 7. novembra “u fantastičnoj atmosferi i dupke punoj svečanoj sali hotela ‘Astoria’ u Beogradu, Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obeležili su stogodišnjicu Velike oktobarske socijalističke revolucije. Skupu je prisustvovao veliki broj članova i simpatizera, kao i dragih gostiju iz raznih delova zemlje. Poseban značaj skupu doprinelo je prisustvo i učešće ambasadorke Bolivarske Republike Venecuele, drugarice Die Nader de el Andari”.

Čitamo dalje: “Program Svečane akademije je otpočeo intoniranjem Internacionale, Sovjetske himne, i himne Hej Sloveni. U uvodnom obraćanju članica sekretarijata NKPJ, drugarica Vesna Milunović pozdravila je prisutne uz uvodno obraćanje o značaju Crvenog oktobra i dalekosežnostima događaja iz Petrograda 1917. Posle uvodnog dela minutom ćutanja je odata pošta svim komunistima i hrabrim borcima našeg pokreta koji danas više nisu s nama”.

Sajt NKPJ u detalje izveštava šta se dešavalo: “Reč je potom imao naš drug Roman Mulić, nekadašnji politički zatvorenik, inženjer-energetičar, društveni i politički delatnik, pisac, lider Slovenskog pokreta u Srbiji - komunista. Roman je izneo podsećanja na važne prethodnike iz našeg naroda koji su utrli put revoluciji u našoj zemlji i u Rusiji i stvaralački doprineli opštem delu progresa.

Usledilo je čitanje pozdravnog pisma skupu upućenog iz Rusije, gde se održava 19. skup Međunarodnog komunističkog pokreta, a na kom našu Partiju predstavljaju drugovi Marijan Kubik, sekretar za međunarodne odnose NKPJ i Nikola Stojiljković, član CK NKPJ. Po pročitanom pozdravnom pismu u kom su preneti pozdravi Svečanoj akademiji u Beogradu, emitovan je kratak film o Oktobarskoj revoluciji, koji su pripremili omladinci naše Partije”.

Saznajemo da je “mladi umetnik i član CK NKPJ, Milan Alivojvodić, u srčanom i poetičnom stilu pročitao hroniku boljševičkog ustanka kojom su se svi prisutni podsetili dešavanja koja su prethodila revoluciji i neposredno usledila po pobedi Crvenog oktobra. U nastavku je sledio umetnički program, tačnije recitacije, koje su izveli nenadmašna drugarica Ana Ručnov, članica Sekretarijata NKPJ i vodeća ličnost Saveza književnika Jugoslavije, koja je recitovala pesmu ‘Oktobar’ Mihaila Gerasimova, a za njom je recitaciju imao i drug Milun Janković, koji je bravurozno i britko odrecitovao pesmu ‘Levi marš’ Vladimira Majakovskog…U nastavku je skojevac Nikola Grubišić izveo poznatu pesmu ‘Kaćuša’ i dodatno podigao borbenu i prazničnu atmosferu, koja je inače u uzavreloj svečanoj sali hotela Astoria obilovala brojnim skandiranjima i pokličima”.

Iz izveštaja NKPJ vidimo da je “posebna bila čast to što se potom skupu ‘Pjesmom mrtvih proletera’ Branka Ćopića obratila jedina živa pripadnica Prve proleterske udarne brigade, nosilac spomenice i naša članica, drugarica Nada Gagović. Njeno obraćanje je bilo propraćeno burnim ovacijama. Ponos što je bila i na ovoj Svečanoj akademiji i ovom važnom jubileju s nama upotpunjuje činjenica da je njen otac, inače po nacionalnosti Rus, bio učesnik Velike oktobarske socijalističke revolucije”.

U samoj završnici, doznajemo, “reč su imali dva Aleksandra, najpre Đenić, Prvi sekretar SKOJ-a, a potom i Banjanac, Generalni sekretar NKPJ. Njihovi govori su sumirali značaj praznika koji obeležavamo, dostignuća Crvenog oktobra i svih revolucija koje su usledile za ovom prvom revolucijom radnika i seljaka u istoriji, podsetili su na praktične potvrde teoretskih doprinosa boljševika koje je revolucija potvrdila, drugovi su pružili i opšte ocene savremenog stanja u zemlji i svetu, izneli pozive za daljom internacionalističkom solidarnošću, a predstavili su i svojevrsne najave novih aktivnosti i izazova koji stoje pred našom Partijom i njenim omladinskim savezom”.

Skup je zatvorio niz muzičkih numera koje je “maestralno izveo kombinovani kubansko-venecuelanski ansambl, uz čije zvuke revolucionarnih pesama je i završena Svečana akademija”.

Redakcija XXZ borbenim pokličem obećava da će iduće godine u novembru pažljivije čitati mailove i po svaku cenu prisustvovati 101. godišnjici Crvenog oktobra. Uostalom, ovo je bilo prvi put da bilo koja partija pozove redakciju XXZ na bilo šta – u ovom slučaju na Svečanu akademiju – i to propustismo. Što bi neki naši drugovi stihom propratili: “Od silnih nama nema dara/ Krvnici su nam car i bog/ Tko trudom sve na svijetu stvara/ Sam nek zgazi vraga svog”.

* Tekst i fotografije prenosimo sa sajta NKPJ, s dozvolom Sekretarijata NKPJ

Oceni 5