Sve naše borbe
Superhe1

Photo: ilustracija/Grégoire Guillemin

Ustajte, vi zemaljsko roblje!

Organizatori londonske Parade ponosa snimili su kratki film koji opisuje put koji su pripadnici LGBTIQ zajednice bili prinuđeni da pređu, a kako bi stigli do onoga što se danas naziva slobodom.

Ideja koja stoji iza filma ima nameru da postavi pitanje „Da li su Parade ponosa još uvek važne“, a posle svega što su gej organizacije postigle širom sveta, ali i da istovremeno ponudi odgovor: Da, Parada ponosa je dobar razlog da se izađe na ulicu i digne glas za dobru stvar, da se živi i slavi život baš onakav kakav jeste. Vreme je da se setimo svoje buntovničke prošlosti i da zatražimo svoj život nazad, da pokažemo koliko nas ima, da se borimo za jednakost, i to ne samo u mestima kao što su Njujork i Berlin, već u svim homofobičnim gradovima sveta, od Teherana do Moskve. Vreme je da homofobiju učinimo bolešću koja pripada prošlosti.

Dok mnoge Parade ponosa danas promovišu političku nezainteresovanost, baveći se pre svega konzumerističkim apetitima gej zajednice, ovaj video podseća na borbe koje su se vodile, a o kojima mlađe generacije ne znaju skoro ništa, te dodaje da je neophodno da idemo napred, sećajući se slogana Queer nacije koji je ušao u antologiju: „We're here. We're queer. Get used to it. „ Ili onoga što je Conchita Wurst izgovorila pošto je pobedila na Evroviziji: „We are unstoppable!“, a što će tek ući u antologiju.

 

Oceni 5