Porodična šetnja srama
Flutt 03 S

Photo: Milan Živanović/XXZ

Ustanite protiv femicida i porodičnog nasilja

Grupa građana koja šeta i uglas recituje „Sveti Savo srpski, moli boga za nas“ izgleda kao proba za neki domaći The Walking Dead, samo što nije – u pitanju je realnost u kojoj smo se probudili juče, ili ko zna kad. Iako rečenica ne poziva na prolivanje krvi, bar ne direktno, jezovita atmosfera obećava da nam se ne piše dobro.

To da su porodični ljudi ustali u odbranu tradicionalnih i drugih vrednosti može da se čita kao lažna vest – skupina koja je prošetala beogradskim ulicama s porodicom nema baš ništa. Za predvodnike je izabrala Noćne vukove (poznati i kao Putinovi bajkeri), a dobro je poznato da krvoločne zveri ne vode na sladoled.

Dveri su dočekale svojih pet minuta, te državi, ali i svima nama poručuju da je ovo bila opomena: „Sinoćna Litija je”, kažu, “Za spas Srbije i predstavlja upozorenje vlastima da pod pritiskom iz EU ne dozvole bilo kakvo održavanje parade srama u Beogradu, kao i da se ne igraju sa Kosovom i Metohijom i Rusijom“.

„Ovde će ostati samo programeri i verski fanatici koji će onda spaliti programere na lomači“, kaže jedan tviteraš (@Døskæ), a to nije sasvim tačno – ovde će ostati samo oni koji nemaju gde da odu. Za obično putovanje je potrebno bar nešto novca, za odlazak – početni kapital. Lako je tuđim odlaskom gloginje mlatiti, ali je sasvim sigurno da ćemo se ponovo probuditi usred neke „porodične šetnje“.

Jedan drugi ljubitelj društvenih mreža, a borac za porodične vrednosti, tvrdi sledeće: „63% samoubistava kod mladih, 90% bežanja od kuće, 85% dece koja pokazuju poremećaje ponašanja, 80% silovatelja, 71% dece koja ne završe školu, 70% dece koja završe u domu, 80% mladih u zatvoru je odgajano od strane samohrane majke. Zato se ja borim za porodične vrednosti…“ Analitičar zanosnog profila ne navodi odakle mu podaci, kao što dverjani i ostale nevolje uostalom nikad i ne rade, ali vrlo lako možemo da zaključimo sledeće: dragi sugrađani, vi ste sledeći.

Što bi se bilo ko bavio tačnošću podataka, kad živimo u zemlji gde neko cela sela i gradove može da ubedi da će gejevi i lezbejke tog 17. septembra kidisati na manastire i njihovu decu. Nije smešno. Neinformisanost, ili to što se u centar svemira postavlja isključivo sopstveno dupe, može da bude izgovor dok se ne ugrožava nečiji život. Desničari i oni koji se tako osećaju su na jučerašnjoj šetnji učinili baš to – pozvali na linč svih onih koji se razlikuju (verujte mi da nasilnici nemaju vremena da utvrđuju vašu seksualnu orijentaciju).

Svi ponavljaju, ali niko ne čuje: ustanite protiv femicida i porodičnog nasilja, ako je potrebno da pre toga potražite pomoć terapeuta ne bi li ste i sami prestali da budete nasilnik – učinite to. U Srbiji je samo u julu ubijeno sedam žena, presudili su im članovi porodice. Ovde se po ko zna koji put uklapa ono što je pisala Marta Nusbaum: “Ako društvo uistinu želi da odbrani tradicionalni brak, kao što svakako ima prava i najverovatnije i treba da učini, mnoge mere se same nameću – porodična i zdravstvena bolovanja, savetovališta za probleme narkomanije i alkoholizma, izdašna finansijska podrška za bračno savetovanje i brigu o mentalnom zdravlju, postrožavanje zakona protiv nasilja u porodici i njihova doslednija primena, savetovališta za traženje posla i finansijska podrška onima koji su pretrpeli najveći udar tekuće finansijske krize i naravno, stroža primena zakona o alimentaciji. Takve mere su u jasnoj vezi sa pritiscima i napetostima kojima je izložen tradicionalni brak. Zabrana istopolnih brakova nije. Ako bismo proučavali heteroseksualni razvod, teško da bismo našli i jedan jedini slučaj u kojem stranke osećaju da je njihov razvod izazvan dostupnošću braka istopolnim parovima”.

Slobodno možemo da zaključimo da društvo ne želi ništa od navedenog, bar ne onaj deo koji Dveri opisuju kao „tihu većinu“ koja se probudila, ali prekasno za one ubijene žene. Nema te sile koja bilo koje misleće biće može da ubedi da bilo ko od njih, čak ni Vacić s bebom, želi nešto dobro – u šetnji je moć, ventil za sopstveno nezadovoljstvo.

Nadamo se da ste dobro, i da se danas ne razlikujete od drugih. Nama (LGBTIQ+ građanima ove zemlje) je lako – odavno smo izgradili odbrambene sisteme i naučili da nasilnike prepoznamo pre nego što nam se previše približe. Počnite da učite na vreme.

Oceni 5