Ogoljena diktatura
Feer 03 S

Photo: Pinterest

Usuzavčenje Joanikija Mićovića

Nije se lako suzdržati i sačuvati pristojnost baveći se događajima sa subote na neđelju i slavodobitnim izjavama najviših predstavnika vlasti, slaveći strašnu sramotu i poniženje Crne Gore, za što su oni glavni vinovnici. Odavno su ti moralni kepeci opčinjeni policijskim pendrecima i moći koju ośećaju njihovom kontrolom. Kako je samo premijer veliki kad orgazmički saopštava na društvenim mrežama: „Naredio sam ….“ A da je u Crnoj Gori na djelu ogoljena diktatura nedoučenih i intelektualno ograničenih spodoba govori da se ne skriva uzurpacija i zloupotreba vlasti. Zdravko Krivokapić je, kao da je na čelu carevine i da je sam car, izjavio da je on naredio upotrebu sile protiv demonstranata i, zamislite, hapšenje Veselina Veljovića. Da išta zna, kao što ne zna, makar se ne bi razmetao time i tako pokazao da u Crnoj Gori ne važi Ustav, ne važe zakoni, već premijer države naređuje hapšenja.

Prebijanjem građana i bacanjem suzavca na Cetinju završili smo sa pričama o pomirenju. Jaz koji je stvorila sadašnja vlast, nesposobna da sagleda realno odnose u Crnoj Gori, nikada nije bio veći u novijoj istoriji. Sa pameću koju imaju vjerovatno misle i vjerovatno će to predstavljati kao djelo opozicionih partija, kako bi se podjelama i podsticanjem građana na pobunu vratile na vlast. Dok su srbovali kao opozicija, pobunjivali ljude na demonstracije, pucali na policiju, gađali je kamenjem, optuživali su vlast da namjerno stvaraju podjele kako bi sačuvala vlast, a danas, kad su postali vlast, oni nijesu odgovorni za užasno stanje animoziteta i međunacionalne mržnje u Crnoj Gori, nego opet bivša vlast, sada kao opozicija. Za njih je borba protiv podjela nestanak crnogorske nacije! Nije teško, sa malo intelektualnog napora, shvatiti da se radi o ljudima koji vjeruju u idiotsku tezu, u velikoj mjeri produkovanu iz Beograda, da su Crnogorci zabludjele ovčice koje su nečastive sile odvele od onoga što jesu, pa ih treba vratiti svetosavskom stadu.

U savremenoj političkoj praksi se pokazalo da je najučinkovitije polarizovati građane i suprostaviti ih jedne drugima. To je radio Tramp, to radi Vučić, Orban i mnogi drugi, pa i ovi crnogorski amateri. Da im nije SPC i svesrdne pomoći iz Beograda bila bi to jedna komična družina koja bi služila za podsmjeh. Ovako, radi se o ozbiljnom ataku na crnogorsku državu i nacionalno biće njenih građana. Suprostavljenoj pučini možeš prodavati svakakve bjedastoće, možeš biti nesposobni diletant koji očevidno urušava i ekonomiju,  institucije i zdravlje građana, kao što se dešava u Crnoj Gori, a opstajati na vlasti trulim pričama, okretanjem istine i raznim izmišljotinama koje padaju na već nađubreno tlo. Taj besmisao ide dotle da se u Crnoj Gori više ne čuje glas „gladnih“, tako glasan u vrijeme prošle vlasti, iako su plate danas, u najmnaju ruku, iste kao prije, a troškovi života otišli i do 50%.

Tako ćemo, vjerovatno, imati navalu idiotskih konstrukcija da iza protesta protiv usuzavčenja ne stoji autentični revolt svakog građanina Crne Gore koji ne želi da mu Crna Gora bude satrapija Beograda, poput Republike Srpske, da mu četnici ne pišu istoriju, popovi odlučuju o budućnosti i klerofašisti ko je nasljednik antifašizma iz vremena Drugog svjetskog rata, već „kriminalne strukture“, nečiji partijski interesi i organizacija! Što više vlast vrijeđa intelegenciju građana bezočnim manipulacijama, to je bijes i prezir prema njima sve veći. Nijesu oni prvi koji su mislili da nikada neće sići sa vlasti i suočiti se posljedicama onoga što čine. Ne znam na čemu je doktorirao Dritan Abazović, ako je na temi uzurpacija vlasti, suspenzija demokratskih standarda i manipulacija javnim mnjenjem, onda je zaslužio doktorat.

A sad nešto o likovima koji umišljaju da su nasljednici trona Sv. Petra, a čiji su ideološki preci urinirali po kovčegu sa njegovim imenom, vukli mu kosti po prašini ispred Cetinjskog manastira sa namjerom da ih zapale, optuživali Petra I Petrovića Njegoša, sve do Drugog svjetskog rata, da je „radio (je) protiv Rusije i Karađorđa, odmagao (je) Hercegovcima za sve vreme njihove oslobodilačke borbe. Pomagao (je) Austrijancima 1797 da zauzmu Boku i namorao (je) tada Rišnjane i Paštroviće da prime austrisko ropstvo“. O tome sam objavio originalnu građu u dnevnom listu Pobjeda. Može li iko normalan da zamisli Petra I Petrovića da prebijanjem građana, bacanjem bombi i oružjem zaśedne na vladičanski presto?

Dolaskom helikopterom pred Cetinjski manastir, okruženi buljukom naoružanih do zuba policajaca, pod zaštitom policijsklih štitova, batinjanem ogorčenih građana, gađanjem gumenim mecima, bacanjem suzavca na građane, ustoličen je šesti mitropolit eparhije Crkve Srbije u Crnoj Gori. Prava slika i crkve koja ustoličuje i onoga ko je ustoličen. Teško je naći bilo koga sa mrvom dostojanstva i samopoštovanja ko bi pristao na takvo ustoličenje! Načinom kojim je ustoličen sam Joanikije Mićović je priznao i pokazao što predstavlja crkva kojoj pripada i on sam u Crnoj Gori. Ako u svemu ovome vidim svijetliju stranu, onda je to što se, siguran sam, u izmjenjenim okolnostima više nikad neće desiti da crkveno pitanje ostane nerješeno kako je to bilo u doba vladavine DPS-a i njegovih koalicionih partnera. Mučno je bilo što više reći o tom sramnom činu bezobzirnih uljeza u srce crnogorske državnosti.

I, gospodo iz Ure, nemojte nam slati licemjerna saopštenja, već smijenite tog čovječuljka koji je na vas bacio ljagu i sramotu za sva vremena, učinivši vas saučesnicima u uništenju građanske i evropske Crne Gore! Otkažite povjerenje toj nakaznoj i anticrnogorskoj vladi!

Malo je reći da sam ogorčen na međunarpodnu zajednicu, koja, u trenucima najvećeg poniženja evropske, prozapadne Crne Gore, Crnogoraca šalju bezočne poruke upućene građanima u protestu. Ti neodgovorni birokratski pilatovci podvode udar na suštinu Crne Gore i njenu odbranu kao političke zađevice i partijski protest? To govori koliko njih interesuje uopšte istina o Crnoj Gori! Ogorčen sam i na suśede Crne Gore koji su prošli kroz sličnu agresiju u svojim zemljama, a koji danas nijesu podrška onima koji su to bili dok se slično dešavalo u njihovim zemljama! Đe je Picula da objasni svojim evropskim kolegama što se dešava u Crnoj Gori, đe su parlamentarci iz BiH, Hrvatske, Slovenije da ukažu da se od Crnogoraca u sopstvenoj zemlji prave Kurdi, da im se ne dozvoljava da uče svoj jezik, idu u svoju Crkvu, da se diskriminišu na radnim mjestima, otpuštaju, ćeraju na poslušnost u strahu od gubitka egzistencije…

Kako to može da prođe bez ičije reakcije jednokratno otpuštanje 400 direktora crnogorskih škola, koje vrijednosti zagovara ta EU kad ćuti na riječi Dritana Abaztovića da će kad „reformiše“ tužilaštvo pokretati tužbu protiv medija, u ovom slučaju dnevnog lista Pobjeda „zbog uznemiravanja javnosti“, zato što su objavili istinu za koju Abazović ne želi da se sazna, da će predśednik države biti krivično gonjen za organizaciju protesta kad Dritan stavi tužilaštvo pod svoju kontrolu, zatim izjava premijera da je naložio hapšenje itd, itd.

Vi ste, gospodo iz EU, suodgovorni što u „posljednjih deset godina nijedna zemlja u Severnoj Americi i Zapadnoj i Istočnoj Evropi nije napredovala u demokratiji“! Jeste li namjenili i Crnoj Gori sistem koji vlada u Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Brazilu i Srbiji, pa da je poperite na šesto mjesto liste zemalja koje klize u autokratiju? I da pljunete na vrijednosti koje ste tobož promovisali, dok goli interes nadvladava sve? Danas ste spremni da se susrećete i sarađujete sa autokratama, ugnjetavačima, gušiteljima sloboda, srdačno se rukujete, keserite se, primate ordenje i žmurite na sve zarad finansijskih interesa? Sami se gušite u desničarskim ideologijama, šaljete u Crnu Goru službenike koji ruše evropsku Crnu Goru i rade u korist putinovske Rusije, velikosrpstva, legalizujete klerofašizam, nacizam i uništavate građansku koncepciju Crne Gore. Očito vam jeste namjera da Crnu Goru vratite u pristupnim pregovorima unazad i da je ukalupite sa Srbijom i drugim zemljama čije su šanse za ulazak u EU na nivou fantazije! Kao što je očigledno da se „šačica Crnogoraca“ ne uklapa u vaše strategije!

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5