XXZ magazin preporučuje
My Lake

Photo: qkk-rks.com

Uvek je neko drugi kriv

Film

My Lake (2020)

Prespansko jezero i okolna sela polako uništavaju oni koji ne vide ništa vredno u istoriji ovog kraja, ali i klima, budući da se svake godine topi manje snega, pa je nivo vode sve niži – za poslednjih dvadeset godina opao je za oko pet metara. I ribe je sve manje, što utiče i na populaciju ptica. Meštani krivicu svaljuju na one iz „drugog sela“, pa su Grci krivi zbog divljih deponija, Albanci zato što su lovili ribu uz pomoć dinamita, a Makedonci zato što su jezero pretvorili u septičku jamu. Smanjeni resursi utiču na kvalitet života, pa su meštani prinuđeni da se snalaze.

Albanski reditelj Gjergj Xhuvani je film My Lake smestio u ovaj kraj. Dečak Kristo živi u selu koje se nalazi na samoj obali jezera. Budući da mu ribolov ne donosi onoliko novca koliko bi želeo, okreće se krijumčarenju marihuane, te pakete prevozi s albanske na makedonsku stranu. Okruženje je surovo, što utičei na njega i na ostale, a posebno na najmlađe koji su uprkos neiskustvu shvatili da novca nema dovoljno da bi se preživelo.

Detachment (2011)

Henry Barthes (Adrien Brody) je nastavnik na određeno vreme, ali i običan građanin na ivici sloma. Život je ponekad preveliki, posebno kada sve nepravde sveta postanu očigledne.

Glavni junak pati zajedno sa onima koji ga okružuju, čak i kad oni to ne žele. Film je smešten u odgovarajuće okvire, s porukama koje su toliko važne da zaslužuju veliku publiku. Istina, Detachment na momente sklizne u preterivanje, a iz želje za vrhunskom umetnošću, ali nudi neke važne istine – i pozitive i negativne – kako o životima onih koji obrazuju buduće generacije, tako i o životu uopšte.

Christopher and His Kind (2011)

Christopher and His Kind odlično hvata prostor i vreme, pa u gledaocu budu osećaj slobode. Junaci se slobodno vole po memljivim barovima, suterenima, ali i na ulici. Punoći doprinosi i slobodan odnos prema seksu, što ne polazi za rukom ni nekim novijim filmovima. Krevet tako nije mesto od kojeg kamera beži, već hram koji krcka i puca, bez ustručavanja i bez brige za tim šta će reći komšije.

Sve je uzbudljivo dok se ulicama ne zavijore crvene zastave s kukastim krstovima, a reditelj GeoffreySax dobro ilustruje strah od stvari koje su se dogodile preko noći. Ipak, sve ostaje na toj tenziji, budući da se ne ide dalje, pa su koncentracioni logori i ružičasti trouglovi samo daleki odjek nečega što se događalo tamo negde i tamo nekom. To funkcioniše, najpre zbog toga što su zarobljenici nakon oslobađanja naišli na nove prepreke, posebno gej muškarci koji su ponovo zatvarani, a kako bi svoju kaznu odslužili do kraja. Svet još uvek nije znao šta se događalo u logorima, pa Christopher and His Kind beleži upravo to neznanje koje je za one koji su pretrpeli strahote značilo još jedan udarac.

Times and Winds – Bes Vakit (2006)

Bol odrastanja prikazan je kroz tri mlada života: Ömerovog, koji je sin lokalnog imama i želi očevu smrt; Yakupovog, koji mu je najbolji prijatelj i pati zbog ljubavi prema učiteljici; te Yildizinog, koja balansira između škole i potreba zahtevne majke.

Male, naizgled beznačajne priče ispričane su tako da prelaze u epsko, a punoći filma doprinosi i sjajan soundtrack. Zvuk je uklopljen na način da upotpunjuje sliku, pa čini da se bolje doživi turska kultura u zabačenom selu i razumeju društveni zahtevi koje mora da ispuni svako ko želi da ostane u zajednici.

Serije

Pray, Obey, Kill – Knutby: I blind tro (dokumentarna serija, 2021)

Ukoliko ste upoznati sa bizarnim događajima u švedskom gradiću Knutbiju s početka dvehiljaditih, možda ova dokumentarna serija nije za vas. Međutim, ako ne znate ništa o specifičnoj pentekostalnoj zajednici u tom mestu, koju mnogi doživljavaju i kao sektu, neobjašnjivim smrtima, ubistvima i seksualnim odnosima koje Bog lično nalaže (neretko i putem SMS-a), Hristovoj nevesti (koja je nakratko postala i celebrity), pastoru kojem su čak dve venčane supruge tragično skončale pod nerazjašnjenim okolnostima, fizičkom kažnjavanju i psihičkoj torturi... Onda je Pray, Obey, Kill pravi izbor.

Priča je toliko bizarna i komplikovana, pa je i sama serija takva. Iziskuje koncentraciju i posvećenost, te je, imajući to u vidu, početna usporenost sasvim opravdana. Treba vremena da se poveže ko je tu kome šta i zašto, ko s kim i na čiji predlog stupa u vezu, ko se s kim moli, čemu i kome, ko ubija, ko šalje poruke, ko sve manipuliše, zašto je loše biti blizak s članovima rođene porodice i ima li tu, Hristove mu mlade, ikog normalnog. Najčudnije od svega jeste to što se sve dešava usred zapadnog civilizovanog sveta, usred slobodarske Švedske, zemlje u kojoj svako gleda svoja posla. Osim ako ne živi u Knutbiju.

Serija prati dvojicu istraživačkih novinara koji, dok traje suđenje određenim akterima te verske organizacije, pokušavaju da saznaju više o njima, pomenutim ubistvima i svemu što je dovelo do njih. Razgovaraju sa samim stanovnicima tog grada, nekada pastorima i pripadnicima te verske zajednice, psiholozima, istražiteljima, kao i sa nekim od glavnih učesnika.

Amerikanci se žale na to da serija ima mnogo titlova koje ne stižu da pročitaju, Šveđani već sve znaju, tako da je serija najzanimljivija nama koji s pričom nismo bili upoznati uopšte.

Black Narcissus (mini serija, 2020)

Adaptacija romana Rumer Godden iz 1939. i remake filma iz 1947. godine, Black Narcissus bavi se pitanjima greha, ponosa, mentalnog zdravlja, seksualnosti i slobode kroz priču o opaticama koje na Himalajima u jednom napuštenom zamku pokušavaju da uspostave svoju zajednicu. Međutim, na put im staju raznorazne natprirodne pojave, prošlost i tajne koje krije sam zamak, drugačija tradicija i kultura koju možda poštuju, ali ne razumeju dovoljno, a koja ih svakako intrigira. Iskušenja vrebaju na svakom koraku, a naročito su primamljiva ona koja dolaze od takođe britanskih doseljenika, kolonista (jednog naročito), čije sekularno držanje budi različite asocijacije, predavanja i opiranja.

Black Narcissus fokus stavlja na psihologiju junaka, njihove unutrašnje borbe i brodolome, pa čitava drama dolazi iznutra i pokreće ostale sukobe. Sve što je spolja je utišano, potisnuto i prigušeno, dok očajnički pokušava da izbije napolje i oboji sve, baš kao kultura i običaji starosedelaca.

The Act (mini serija, 2019)

Buzzfeed je 2016. objavio tekst pod naslovom „Dee Dee Wanted Her Daughter  To Be Sick, Gypsy Wanted Her Mom Murdered“, pa je to bio prvi put da se svetska javnost upoznala sa istinitim događajem koji je luđi od mnogih scenarija. Iako se na prvu činilo da se radi o tabloidnom materijalu, bizarnost onoga što se događalo tokom dvadeset godina privukla je i gledaoce koje ovakve teme uglavnom ne interesuju.

Serija od osam epizoda je svojevrsni body horor sa Disney elementima, uvrnuta fantazija o prinčevima i princezama, plišanim igračkama, lekovima i bolničkoj nezi. The Act, kao i većina dobrih programa koji se bave istinitim zločinima, ne želi da prikaže samo ono što se stvarno dogodilo, već dodaje i filuje detaljima koji se lepe za osnovu koja je podignuta na trusnom tlu stvarnog života. Iz toga raste užas u čijem su centru besprekorne PatriciaArquette i Joey King.

Dynasties (prva sezona, 2018)

Oni koji su odrastali uz glas Davida Attenborougha, te serije poput The Private Life of Plants i The Life of Birds, obradovaće se ovom serijalu koji nas još jednom približava životu s one strane urbanih pustinja. Najveća razlika u odnosu na serijale poput Planet Earth je ta što se Dynasties ne ustručava da prikaže i mračnu stranu života u divljini, te posledice besa koji je najjači kada je u pitanju strah za opstanak potomstva. Od majmunskih pobuna, preko pingvinske drame i sudbina alfa ženki afričkih divljih pasa, pa sve do tigrovskih roditeljskih sposobnosti, Dynasties nas vodi kroz životinjske dinastije čija je jedina uloga da obezbede opstanak vrsta.

Nemoguće je a da se ne primeti sličnost sa ljudskim ponašanjem, što gledaoca tera da se zapita šta bi se promenilo kada bi čovek ostao bez svojih zakona i ugrađenih moralnih kočnica. Možda i ne tako mnogo, budući da i u životinjskom svetu vladaju zakoni, naizgled suroviji, ali čistiji - oslobođeni korupcije i sposobnosti za izgovaranje/ mukanje/ pijukanje/ rikanje laži.

Porodična dinamika različitih životinjskih vrsta je na samo korak od antičkih tragedija, a kamera se, kako tvrde kreatori, subjektima približila više nego ikada pre, toliko da za sudbine glavnih junaka počinjemo da brinemo kao da su naše. A možda i jesu.

Knjige

Bernhard Šlink „Bekstva od ljubavi“

Uprkos tome što se čini da bi naslov bio prikladniji nekom ljubavnom vikend romanu ili delu popularne psihologije (mada nešto slično i postoji, samo su „bekstva“ u jednini), zbirka Šlinkovih pripovedaka (u originalu Liebesfluchten) sve je osim sladunjava, utešna i puna pozitivnih vibracija.

Instant (a inače ni bilo kakvog) rešenja za probleme junaka – nema. Njihove muke su kompleksne, neizrecive, obeležene egzistencijalnom krizom, ali ne i brigom za egzistenciju. Oni pate od viška slobodnog vremena i nedostatka smisla kojim bi to vreme ispunili, uvek u potrazi, odnosno čežnji za nečim ili nekim drugačijim i boljim. Njihova teskoba je teskoba svih nas.

Edmund White „The Beautiful Room Is Empty“

Seksualna odiseja počinje pedesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama. U to dobanije bilo mesta za mladića koji oseća strast prema drugim muškarcima, ali junak bez obzira na to mora da živi i raste, i pronađe kakvo-takvo mesto na svetu. Zanimljivo je da u romanu ima ozbiljnih opisa seksualnih situacija, što i danas mnogim autorima predstavlja problem, bar kada su istopolni parovi u pitanju, a zbog toga što se dela sa scenama homoseksualne ljubavi automatski smatraju štivima koja ne odgovaraju većinskoj publici.

Pesme

Mattiel – Those Words

Mattiel Brown je kantautorka, dolazi iz Atlante, a dosad je objavila dva albuma i nastupala kao predgrupa Jacku Whiteu. Singlom Those Words vraća se nakon kraće pauze i, nadamo se, najavljuje novi album.

Beth McCarthy - She Gets The Flowers

Beth McCarthy nastupala je u britanskom talent programu The Voice, a na scenu stupa s čistom pop pesmom She Gets The Flowers i konceptom za video koji je već postao popularan na TikToku. Akteri u spotu pokazuju natpise koji opisuju traumatična iskustva ili sadrže uvrede koje su im drugi uputili.

Podcast

Redhanded – Ep. 191 "Bride of Christ": Swedish Sects & Sex Slaves

Devojke koje stoje iza podcasta Redhanded bave se istinitim pričama o zločinima, pa su jednu od epizoda posvetile i pomenutom švedskom mestu Knutbiju (pogledaj gore pod: Serije). U nešto više od sat vremena prilično dobro opisuju prilike i odnose u pentekostalnoj zajednici tog gradića, te daju i svoj sud i viđenje stvari. Svakako, bilo da izaberete seriju ili podcast (u najboljem slučaju – i jedno i drugo), nećete se pokajati.

Slušajte ovde.

All Of It – Pray, Obey, Kill

Ova epizoda podcasta All Of It donosi intervju sa Henrikom Georgssonom, rediteljem dokumentarne serije Pray, Obey, Kill (režirao je i čuveni Bron/Broen) i nešto podrobnije objašnjava misaoni i stvaralački proces koji joj je prethodio. Očigledno je da smo zaokupljeni ovom ludom pričom, pa se nadamo da će se pojaviti i njena igrana verzija, iako je još uvek niko nije najavio.

Slušajte ovde.

Nostalgija

Breaking the Waves (1996)

Na obodima Škotske religiozna mlada žena po imenu Bess zaljubljuje se u radnika na naftnoj bušotini. Ljubav ko i svaka druga, izgleda kao lep početak romantične priče. Ipak, ime LarsavonTriera ukazuje da neće biti baš tako. Ubrzo dolazi nesreća, a nesreća nikad ne dolazi sama – Bess se od početka bori sa strahom od napuštanja, pa kada joj muž doživi nesreću okreće se bogu. Kad joj muž, a i bog sam, nalože da pronađe druge ljubavnike počinje njen sunovrat, jer zajednica ne oprašta.

Dokumentarni film

Mommy Dead and Dearest (2017)

Sastavljen od scena iz prošlosti i intervjua koji su snimani dok se pravio film, ovaj dokumentarac plete uznemirujuću mrežu koja gledaoca ostavlja u neverici.

Sve počinje ubistvom, ali se ubrzo ispostavlja da to nije bilo kakav zločin, već posledica bizarnog života koji su vodile majka DeeDee i ćerka Gipsy. Rediteljka Erin Lee Carr vešto gradi priču, pa na pitanja odgovara u istom trenutku kada posmatrač poželi da ih postavi. Mnoga od njih su neprijatna, mnoga su provokativna, ali je neophodno da se čuju do kraja, kako bi se razumelo na šta su sve ljudska bića spremna kad žive u iskrivljenoj realnosti.

Horor

The Company of Wolves (1984)

Baziran na kratkoj priči Angele Carter, ovaj je film feministički pokušaj da se sačuva Crvenkapa. Tako junakinja više nije bespomoćna devojčica koja je skrenula u šumu, već ravnopravni protivnik svakom vuku koji joj se ispreči na putu.

Video igre

Humankind: Autentične istorijske priče

Iako će proći neko vreme dok igra Humankind ne stigne do zainteresovanih, već je jasno da cilja područje koje je odavno zauzela Civilization.

Igra je trebalo da se pojavi u aprilu, ali je događaj odložen za avgust, budući da je developerima potrebno još vremena, najviše zbog toga što su u priču uključeni diplomatski odnosi između različitih zajednica. To je ujedno i jedna od najvećih razlika u odnosu na Civilization, koja u diplomatiju nije mnogo ulagala. Diplomatski procesi su komplikovana za implementaciju u igru, budući da podrazumevaju apstraktne elemente iz ljudskog ponašanja, poput „poverenja“ i „pregovora“. Ukoliko bi se primenili uobičajeni mehanizmi za implementaciju delova igre, ovi momenti bi ličili na parodiju, što developeri nikako ne žele.

Igra je, kako se tvrdi, istorijski autentična, što je zahtevalo više napora – kako alata, tako i akcija kao što su „podmiti“, „predloži“, „zapreti“ ili „zahtevaj“. Upravo je zbog toga objava odložena za 17. avgust, a igra će se pojaviti na Steamu i u Epic Games prodavnici.

*Kontrapreporuke

Benny Loves You (2021)

Ni filmovi o igračkama koje ubijaju ljude nisu što su nekad bili.

Jakob's Wife (2021)

Ni smešno, ni strašno – loše. 

 

Oceni 5