Božićni naslovi
Acce 05 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Uz knjigu, snijeg i toplu peć

Agatha Christie: Božić Herculea Poirota

Radnja jednog od najpoznatijih romana "kraljice krimića" odvija se u raskošnom dvorcu starog engleskog milijunaša Simona Leeja i tiranina vlastite obitelji . On je svoje potomke razasute svijetom prizvao u svoj dom na blagdansko okupljanje uoči Božića. No, bogataška obitelj Lee nije obična obitelj koja bi u atmosferi dobre volje proslavljala veliki blagdan. Umjesto radosti i dobrohotnosti, kućom se vuče tjeskoba, sumnja, ljubomora, zavist... Niz završava umorstvom, a to je trenutak u kojem na scenu stupa Poirot. Taj samouvjeren i oštrouman sredovječni, oniski umirovljeni policijski istražitelj iz Belgije, koji za Prvog svjetskog rata kao privatni detektiv stiže u Englesku, pojavio se već u prvom romanu proslavljene britanske autorice kriminalističkih romana "Zagonetni događaj u Stylesu" (1920.).

Swan, Karen: Božić u snijegu

U švicarskim Alpama pronađene su kosti Valentine Fisher nestale pod lavinom još 21. siječnja 1951. godine. Taj će događaj pokrenuti drugačiju lavinu - nekoliko će obitelji i njihovih istaknutih pojedinaca biti pokrenuto u pronalaženju odgovora na brojna pitanja. Među njima su i sestre Fisher - Allegra, financijska čudotvorka i Isobel, trenutno samo majka i supruga. Obje odlaze iz Londona u Švicarsku gdje istražuju svoju prošlost, druže se s najbogatijim ljudima, skijaju. Kako to i priliči ljubavnim romanima, nakon neočekivanih zapleta, Allegra će spoznati da posao nije sve...

John Grisham: Kako preskočiti Božić

Nakon odlaska dvadesettrogodišnje im kćeri Blair na dvogodišnji dobrotvorni rad u Peru, Luther i Nora Krank osjetili su nezamislivu prazninu u svojem domu i srcima pojačanu sveprisutnim predbožićnim raspoloženjem. Božić bez kćeri nije onaj pravi, te su Krankovi odlučili doskočiti tome, tako da ga - preskoče! Naime, odlučili su otputovati na krstarenje Karibima i osloboditi se domjenka na Badnjak, snjegovića u dvorištu, pa i kićenja drvca. No, da li je to tako jednostavno kako, u prvi mah, i zvuči?

Richard Paul Evans: Božićna kutija

Priča o starici MarryAnne Parkin i mladoj obitelji Evans koja se javlja na staričin oglas i dolazi živjeti s njom u raskošnu viktorijansku kuću. U zamjenu za gostoprimstvo koje im je spremna pružiti, oni su se obvezali da će joj pomoći u pripremanju obroka, laganim kućanskim poslovima te održavanju vrta. Među njima se ubrzo razvija topao obiteljski odnos, pa je gđa Parkin više nalik brižnoj baki nego stanodavki. A tu je i čarolija Božićne kutije... Nastala kao božićni poklon za obitelj i prijatelje, knjiga je nakon nekog vremena postala blagdanski klasik, u današnje doba omiljen kao što je "Božićna priča" bila u Dickensovo.

Lisa Kleypas: Božićna želja

Prvi roman iz serije Friday Harbor donosi priču o Marku Nolanu koji nakon sestrine smrti postaje skrbnik nećakinji Holly čija će božićna želja potaknuti Marka na životnu promjenu, oproštaj sa životom neženje i aktivnu potragu za suprugom koja bi Holly bila poput prave majke. Ubrzo upoznaje Maggie te se između njih rađa privlačnost kojoj je jedina prepreka Maggina odluka da kaže ne ljubavi.

Ann Pearlman: Klub božićnih kolačića

Svake se godine, na početku blagdanske sezone, sastane dvanaest prijateljica koje uz kolače izmjenjuju novosti o vlastitim životima. Također, dio kolača daruju u jedan hospicij kako bi razveselile njegove stanare.

Ova knjiga sadrži dvanaest priča o dvanaest različitih žena. Svaka od njih bori se s nekim svojim problemima, bilo da je to bolest, smrt roditelja, gubitak djeteta, vanbračna veza, financijska kriza... Naravno, tu su i recepti za autorici najmilije kolačiće. Na kraju knjige objavljen je razgovor s autoricom.

Hill, Melissa: Dar za sjećanje

Darcy radi u knjižari i zaljubljena je u svijet knjiga i živi živote svojih junaka. Jednoga dana, vozeći se biciklom na posao, pod kotače joj naleti neznanac. Neznanac je u nesvijesti i hitna ga odvozi u bolnicu. Međutim, na pločniku ostaje njegov pas... Osjećajući se djelomično odgovornom za nesreću, Darcy povede psa kući, a uskoro posjeti i neznanca u bolnici. On je došao svijesti ali se ničega ne sjeća - ni tko je, ni što radi... Darcy brine o psu, a neznancu pomaže riješiti problem identiteta što nije nipošto lagano. Polako se gradi mozaik da bi se konstrukcija koju je Darcy sastavila (kao u romanima koje je čitala) u jednom trenutku raspala - niti je neznanac bogat, niti je pas njegov...

Morgan, Sarah: Praporci u snijegu

U prvom dijelu serijala „Braća O´Neil“, autorica započinje priču o trojici braće – Jackson, Sean i Tyler, i o Kaylei Green, stručnjakinji u odnosima s javnošću. Jackson je izgradio uspješan posao sa zimskim sportovima u Europi. Nakon iznenadne smrti njegova oca, budućnost Snježnog kraljevstva u njegovim je rukama. Kako bi ga spasio, treba pomoć od Kayle, a Kayla u novom projektu vidi spas koji će je maknuti od blagdanske euforije. Priča je to o obitelji, buđenju božićnog duha te o ljubavnoj priči između dvoje glavnih junaka u romantičnom, snježnom Vermontu.

Ahern, Cecilia: Dar

Roman prati poslovnoga čovjeka Loua Sufferna koji vodi stalnu bitku s vremenom želeći biti na dva mjesta istovremeno pri čemu ispašta njegova zapostavljena obitelj. Sve se promijeni kada beskućnik Gabe uđe u njegov život. Još jedan roman proslavljene autorice knjige "P.S. volim te" koja ovaj put progovara o važnosti ljubavi i prijateljstva ističući tako stvari koje su u životu doista važne.

Esquivel, Laura: Kao voda za čokoladu

Tita, najmlađa kćer u obitelji De la Garza, odmah po rođenju ostaje bez oca. Kao mlada djevojka zaljubljuje se u Pedra te se njih dvoje odlučuju vjenčati. Majka, pozivajući se na obiteljsku tradiciju po kojoj je najmlađa kćer dužna brinuti se o svojoj majci do njezine smrti, odbija Pedrovu prosidbu. No, istovremeno mu nudi ruku druge kćeri, Rosaure. Pedro, znajući da je to jedini način da bude u blizini voljene Titi, pristaje... Ovo je drugo hrvatsko izdanje uspješnog romana prvijenca meksičke spisateljice po kojem je snimljen i film.

Matanović, Julijana: Rođena na Božić

Julijana Matanović u ovoj svojoj knjizi daje glas svim utišanim likovima, autsajderima koji imaju velike oči, osjećaju cijelim svojim bićem sve što se događa, koji su čekali svoj trenutak kako bi progovorili iz prikrajka, tiho da ih se ipak čuje. Ispričane priče pune su rastanaka, pokidanih veza, nepodnošljive šutnje, tišine koja boli, radosti koju netko očekuje, a nema je tko donijeti. Svjesna činjenice da u predbožićno vrijeme svi mediji bruje o danima zajedništva u sretnim obiteljima, tjerajući prosinačku tamu umjetnim svjetlima i bojama, tugu radosnim pjesmama, veseljem i potrebom za blizinom; da ulice pozivaju na svečanost i dostojanstvo; izlozi trgovina na ljepotu i bogatstvo odjeće, ukrasa, boja, i trpeze; najpoznatije televizijske kuće reklamiraju radost uz toplinu kućnog kamina, blještavilo tisuća svjetiljki i kuglica. A što ako toga u stvarnosti nema?

Rosie Kugli: Božić u Zagrebu

Nakon što voljenog muža uhvati u prevari, Robertin se svijet sruši. Unatoč boli prouzročenoj doživljenoj izdaji odlučuje njihovom braku dati još jednu šansu. No, kad se najmanje nadala pronalazi novu ljubav Alberta, također razočaranog u ljubav. Njihov susret bio je sudbonosan za oboje.

*Prenosimo sa portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5