XXZ magazin preporučuje
Tengo sueños eléctricos

Photo: FilmAffinity

Užasi odrastanja

Film

Tengo sueños eléctricos – I Have Electric Dreams (2022)

Adolescencija nije nimalo slatko doba i to znaju svi koji ga se iole verno sećaju. To je period života koji donosi tektonske promene i koji nas u svet odraslih ne uvodi postepeno i oprezno. Baš takav je i film Tengo sueños eléctricos – sirov, neprijatan, bolan i otrežnjujuć. Zaista, nema ničeg dirljivog u pubertetu, ničeg što je vredno romantizovanja. Još kada se na privatne probleme naslone oni klasni i društveni, jasno je da otkrivanje sveta postaje surova obaveza, a ne uživanje.

Glavna junakinja ovog filma je šesnaestogodišnja devojka koja kako otkriva sebe tako otkriva i svoje okruženje. Upoznajući probleme u sopstvenoj porodici spoznaje i probleme Kostarike, zemlje u kojoj živi. Sve se to prelama kroz njenu priču, njen stav i ponašanje, naročito kroz odnos sa ocem. Svedočimo i njenom odnosu sa majkom i sestrom, ali otac je onaj na koga se ugleda i od kojeg istovremeno želi da pobegne jer kod sebe uočava osobine slične njegovim – pre svega nekontrolisanu impulsivnost, potom i umetnički talenat. Obe karakteristike čine ih nekom vrstom otpadnika od društva, porodice i neposredne okoline, ali ih i teraju da po svaku cenu nađu nešto i nekog kome će pripasti, ko će ih prihvatiti.

Kao i u gotovo svakom autorskom filmu, dosta toga ostaje nedorečeno ili bar želi da ostane nedorečeno, no odsustvo jasnog usmerenja i pokušaj neutralnog posmatranja nisu uvek poželjni, posebno ne kada su sami sebi svrha. U svakom slučaju, Tengo sueños eléctricos je solidan film čija iskrena i talentovana glavna glumica čak i bez reči uspešno progovara o užasima odrastanja.

Lingui, les liens sacrés – Lingui, The Sacred Bonds (2022)

Na periferiji N'Djamena , glavnog grada Republike Chad, živi Amina. S njom je i njena petnaestogodišnja ćerka Maria, a njihov ionako osetljiv svet se ruši s vestima o neželjenoj trudnoći. Majka na kraju nije spremna da sedi i mirno posmatra kako joj ćerku guta ista sudbina.

Glavne junakinje žive u zemlji gde abortus ne zabranjuje samo religija, već i zakon. Usled neželjenih događaja i potrebe da se sve dovede u red pre nego što bude kasno, Amina, kao i mnoge žene pre nje, shvata da joj niko neće pomoći i da sve mora sama. U toj prepuštenosti sebi i svetu nastaje neverovatna snaga, hrabrost bez koje nema života. Gledalac oseća bes i nemoć, budući da je život poput tamnice ako ga kontrolišu oni koji se u život uopšte ne razumeju.

Mala, ali vibrantna, studija običnog života u zemlji o kojoj mnogi ne znaju ništa, je pravo blago – dragocen uvid u ljudsku prirodu i u solidarnost koja je najbolja odbrana od opresivnog sistema.

Salinui chueok – Memories of Murder (2003)

Bong Joon Ho nam je tokom svoje karijere ponudio svašta, jake priče o svemu i svačemu. Njegova interesovanja su toliko široka da pokrivaju sve od horora do drame. Salinui chueok – Memories of Murder je sve to, priča o strahu od serijskog ubice koji može da bude bilo ko.

Film nas vodi u osamdesete godine prošlog veka, u ruralne predele Južne Koreje. Među mirne meštane se ušunjao krvolok, čovek koji ubija kad pada kiša. Bong svaku scenu diže u nebesa, budući da je u tome vešt, pa uspeva da napravi dirljivu priču, a uprkos tome što je okruženje nemilosrdno, a akteri okrutni. Zbog toga ovo nije samo film o psihopati koji uživa da muči, već i o društvu koje pokušava da opstane i da ostane na površini – tamo gde može da se diše.

Serije

That '90s Show (prva sezona, 2023)

Nema tu velike filozofije, a ni ambicija – Vesele devedesete nastavile su se na Vesele sedamdesete (Osamdesete ne pominjemo) i pružile upravo ono što se očekivalo – laku zabavu s već poznatim glumcima u sporednim ulogama i nekim novim klincima koje publika treba tek da upozna. Upravo to je i najteže prevazići ne zato što su klinci loši, već zato što ih ne znamo.

Iako je That '70s Show postala kultna serija, nostalgija nam ne dozvoljava da do kraja priznamo sebi da je reč o sasvim dobrom sitcomu, ali i dalje sitcomu koji nikad nije pretendovao na nešto više. Upravo to je i The '90s Show, samo smo mi u međuvremenu odrasli. Staru ekipu predvode Kitty i Red, sjajno uklopljeni u svaku deceniju, dok omladinci više podsećaju na ove današnje. No, i taj je sud podložan reviziji jer su oni iz Sedamdesetih podsećali upravo na vršnjake iz devedesetih, odnosno vremena snimanja. Sadašnji trenutak se uvek zgodno potkrade, naročito kada je reč o komediji koja živi od aktuelnosti.

Ako ste voleli Vesele sedamdesete, slobodno pogledajte ovu seriju, bez velikih očekivanja i opterećenja. Ni Vesele sedamdesete nisu bile toliko genijalne koliko je sama dekada zabeležena kao legendarna u popularnoj kulturi.

Rap Sh!t (prva sezona, 2022)

Omamljeni smo pričama o uspehu, posebno ako je na brzinu. Novi američki san je san o popularnosti na društvenim mrežama, o lajkovima i pratiocima koji obožavaju sve što njihovi idoli podele.

Rap Sh!tje pre svega zabavna hip hop serija, priča o dve prijateljice koje znaju šta publika voli. Mia i Shawna počinju od nule, pa je sve što na početku imaju internet konekcija. Analogni život nije lak, a kad se u sve umeša online prezentacija, čovek počinje da živi negde između istine i slika koje plasira na društvenim mrežama. To je posebno očigledno kad neko zavisi od sadržaja koje deli s drugima.

Serija je tako više na telefonima i socijalnim platformama, što je istovremeno sputava, ali i čini zabavnom. Ali ako se zanemare smajliji i srca koja lete na sve strane, te mali ekrani, dolazi se do priče o dve prijateljice koje se hvataju u koštac s patrijarhalnom hip hop sredinom u kojoj žene uglavnom tverkuju.

P-Valley (druga sezona, 2022)

Junaci i junakinje serije Pussy Valley žive punim životima, najpre zbog toga što se radi o raskošnim karakterima koji se bore sa teškoćama koje donosi život na margini. Već je od prve epizode jasno da je u pitanju sezona koja daje glasove onima koji se uglavnom ne čuju, pa ostaju prepušteni na milost i nemilost svima koji mogu da ih kupe.

Kritičari tvrde da je ovo jedna od najprovokativnijih drama, i to ne samo zbog toga što su glavne junakinje striptizete. U osam epizoda sve pršti od glitera i južnjačkih karaktera, a na mestu gde se noir sudara sa trap muzikom. Junakinje žive neurednim životima, ali su jake uprkos tome, te se ne zaustavljaju pred preprekama, spremne da uzmu ono što im pripada. I sve je vrlo kvir, čak više nego u prvoj sezoni.

Knjige

Jack A. Nelson - Flashes in the Night: The Sinking Of The Estonia

Nedavna televizijska dokumentarna serija u pet epizoda „Estonia - funnet som endrer alt“ ponovo je aktuelizovala sećanje na nezapamćenu tragediju koja se dogodila 28. septembra 1994. u hladnim vodama Baltičkog mora. Trajekt „MS Estonija“ imao je nekih pet sati noćnog putovanja od Talina, glavnog grada Estonije, do švedskog Stokholma, kad je brod počeo da se naginje na desnu stranu dok su olujni vetrovi stvarali talase do visine od šest metara. Kad su stigli prvi spasioci, „MS Estonija“ je potonula za 25 minuta i već ležala na morskom dnu nekih 85 metara ispod površine ledenog Baltika. Od ukupno 989 putnika i članova posade, samo 137 je preživelo; nestalo je 852 ljudi, što je najveća pomorska katastrofa nakon potonuća „Titanika“.

Knjiga „Flashes in the Night: The Sinking of the Estonia“, objavljena na godišnjicu tragedije 28. septembra 2010, nije samo dokument o stravičnoj tragediji, već i dramatična priča o preživelima. Nažalost, ni tada, baš kao ni danas, nisu poznati pravi razlozi za potonuće „MS Estonije“. Službena istraga o uzroku katastrofe zaključila je da se to dogodilo zbog kvara brave na pramčanom delu što je omogućilo milionima litara vode da prodru u palubu s automobilima, ali su podvodni snimci pokazali ogromne rupe na trupu broda široke najmanje 13 metara.

I knjiga i serija pokušavaju da otkriju misteriju ove katastrofe. Činjenica da je nestalo 852 ljudi, a da se ne zna zašto – još dugo će zaokupljati medijsku pažnju. Njihove porodice ne gube nadu da će se ipak otkriti šta se stvarno desilo – jer bi se istinom konačno odala pošta nesrećnim putnicima sa trajekta „MS Estonija“. 

Žoze Saramago „Zapis o pronicljivosti“

„Roman koji oslikava savremeni svet više nego ijedna knjiga danas. Saramago piše razborito, sa dirljivim dostojanstvom i jednostavnošću velikog umetnika, uprkos svom posebnom pravopisu i stilu. Kao pisac može biti zvezda vodilja današnjim generacijama, mudrac koji ume da razume i koji zna za čim da žali“ (Ursula Le Guin, The Guardian)

Muzika

Boygenius - $20

Boygenius je supergrupa koju čine Phoebe Bridgers, Lucy Dacus i Julien Baker. Devojke su pre samo nekoliko dana objavile nove tri pesme kao najavu novog albuma koji izlazi u martu, a mi smo izabrali $20 kao omiljenu od ponuđenih, mada su sve tri sjajne.

The National – Tropic Morning News

S novim albumom se uskoro vraća i bend The National, a nedavno je objavljen i njegov vodeći singl Tropic Morning News.

Podcast

The Mel Robbins Podcast

Mel Robbins je spisateljica, motivaciona govornica, ali i odlična sagovornica koja gostima daje prostor da iznesu svoje ideje i stavove, te nečemu nauče i nju i same slušaoce. Misija joj je, kao i uvek, da pomogne i pruži korisne savete, među kojima svako može pronaći nešto za sebe.

Slušajte ovde.

Nostalgija

The House of the Spirits (1993)

Nije The House of the Spirits besprekoran film, ali – Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder i Glenn Close, te nostalgija koja podseća na detinjstvo.

Dokumentarni film

Take Your Pills: Xanax (2022)

Za jedne lek, za druge prokletstvo. Iako ovaj dokumentarac neće ući u hol najgenijalnijih ostvarenja, važan je jer nam pojašnjava ljudsku prirodu i prirodu zavisnosti od laganog, srećnog života.

Kratki film

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse (2022)

Divna ilustracija, u kombinaciji sa simpatičnim razmišljanjima o životu, je prava uteha, lek protiv sive realnosti.

"What do you want to be when you grow up?"

"Kind."

Horor

Werewolf by Night (2022)

Kad se okupe lovci na čudovišta, gledalac je siguran da sledi dobra priča. Sve liči na stare filmove iz tridesetih godina prošlog veka, na ono što je formiralo generacije ljubitelja vukodlaka.

Video igre

Epic Games: Besplatna igra za mlade pisce

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Epistory – Typing Chronicles. Zainteresovani će moći besplatno da je preuzmu sve do 26. januara, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Epistory igrača vodi u fantastični svet, a dodeljuje mu ulogu devojčice koja putuje uz pomoć džinovske lisice. Krupna životinja se bori protiv zlih, origami bića, papirnih stvari koje remete pisanje. Kako se kreće napred, igrač saznaje sve više, a misterije o magičnom svetu se razotkrivaju postepeno. Ova avantura je na kraju zapravo priča o piscu koji traži inspiraciju, pa od muze traži pomoć kako bi uspeo da završi knjigu. Vesnica inspiracije je devojčica, lisica takođe, a igra počinje kao prazan list, stranica koja čeka da neko ispriča priču.

Ljubitelji avantura, ali i oni koji sanjaju da postanu pisci, će se sigurno obradovati, a dobre ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna – Epistory – Typing Chronicles inače košta oko 15 evra.

*Kontrapreporuke

The Pale Blue Eye (2022)

Tačno je da bismo rado gledali kako Christian Bale i Gillian Anderson glume i oglase s Kupinda. Tačno je da je Harry Melling genijalan kao Edgar Allan Poe. Sve drugo je šuplje, prazno, posebno gulaš od kraja, kao da je sve moralo da se svrši na brzinu.

There's Something Wrong with the Children (2023)

Deca ne valjaju, ali je film još gori.

 

Oceni 5