Još jedna patriotska turboekskluziva Večernjih novosti
Kapij 03 S

Photo: mkgeargrinder.com

Uzbuna, masovni ubica Novak Đukić je na slobodi

Još jednom ekskluzivom ekstremistički roto proizvod Večernje novosti, u većinskom vlasništvu Vlade u Beogradu, podseća da je Srbija država u kojoj zločinci sa međunarodnih poternica slobodno uživaju u čarima života, za razliku od svojih žrtava i unesrećenih porodica. Stručnjaku za turboeksluzive o nevinosti Srba Draganu Vujičiću intervju je dao general Novak Đukić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, zločinac osuđen na 20 godina robije, zbog toga što je naredio masovni zločin, ubistvo devojaka i mladića u centru Tuzle, 25. maja 1995. Ðukić je, kao komandant taktičke grupe VRS Ozren naredio svojim jedinicama da granatiraju Tuzlu, odnosno centar grada zvani Kapija.

Tom prilikom ubijena je 71 osoba, a ranjene su najmanje 132 osobe. Odlukom Ustavnog suda BiH, Ðukić je 2014. godine do pravnosnažnosti presude pušten na slobodu, te je utočište našao u Srbiji, gde se generalski skriva od pravde, kao Ratko Mladić, do 2001.

Srbija ne pokazuje nameru da Đukića izruči Bosni i Hercegovini, niti da ga pozove na izdržavanje kazne u Srbiji, budući da je BiH predložila i takvu mogućnost. Zvanični Beograd je, inače, revnosan kada je reč o izručenjima zlikovaca, ali samo onih koji ubijaju u vlastito ime. Đukić je ubio tuzlansku mladost, u ime Srbije, velike, ili malo manje, koja, ima li šta logičnije, baštini tekovine rata, iako u njemu nije učestvovala. A njen heroj sa tjeralice ima njeno državljanstvo, baš kao i haški "sužnji" - valja ih stoga zaštititi; sve šta treba braćo, od žileta i paste za zube, do pokazne vežbe i kulisa za nastavni film o nevinosti sa zaštitom.

Srbija - to sam ja, onaj sa poternice

Pogotovu ako, poput Đukića, vode - ustvrdiće autor intervjua - "divovsku borbu protiv nepravde oličene u bosanskom i haškom pravosuđu". Platićemo, preciznije, plaćaćemo; kao što su poreski obveznici Srbije platili granatu koja je ubila 71 osobu prosečne starosti 24 godine, tako su, ljubaznošću antidržavnog, nekontrolisanog ministarstva vojnog, platili i to da se na vojnom poligonu Nikinci kod Šapca, dokaže da ona granata iz 1995. nije bila granata, nego su bile tri mine. Nedostaje još samo dvojnik Novaka Đukića koji nije topnički zapovednik, nego portir.

Ekskluzivu imaju "Novosti", pa je ne ispuštaju lako. Pita Vujičić logično otkud Sarajevu nada da će Đukić biti izručen. Moglo bi se prevesti i kao zašto Sarajevo veruje u Deda Mraza. General spreman, kao da mu je potera za petama:

"To je pitanje za njih i Tribunal. Od 2010. godine, iz petnih žila radim na tome da dokažem svoju nevinost i nevinost naroda iz kog potičem. Ljudi su prepoznali ideju i danas poimence mogu da nabrojim najmanje 1.000 mojih kolega, bivših vojnika i civila, koji su na istom poslu sa mnom. Neću da govorim o onima koji dobrovoljno uplaćuju novac u fondaciju koja nosi moje ime, a od kojeg je urađeno veštačenje ‘Kapije’. Veštačenje treba da se radi i za Markale, Račak i mnogo drugih Račaka."

E, tako, đenerale, kaži - da je tvoja nevinost isto što i nevinost tvog naroda.  Zapravo, kaži da  je tvoja krivica, krivica svih Srba u vaseljeni, ta, ima li neko od tvojih kolega - ubica da nije baš tako govorio o sebi. Ne dozvolite da me osude, cela će Srbija biti osuđena. Zlikovci su, gotovo bez iznimke, kukavice, kad budu uhvaćeni, oni nisu samo zapovednici koji ratuju o trošku Srbije, oni umišljaju da personifikuju narod i državni aparat koji ih u tome podstiče. Ne odriče se saboraca lako, tako u Srbiji funkcioniše agresorski komplot, a mnogi se s razlogom boje da, kad-tad, ne završe u buvari.

Srpska nevinost i žrtve

Treba ovo i raspetljati, nije Đukić greškom ekskluzivac, a i savršeno se uklapa u "svedočenje" prethodnika Jugoslava Petrušića. I đeneral sve zna, da će se "raditi" veštačenje za Markale i Račak, i "mnogo drugih Račaka". Da, zašto ne pomenuti te toponime srpske nevinosti, od toga đeneral nema štete, a ovde već pomenuti bralci "Novosti", tiltuju.

Eh, Fondacija "Novak Đukić", i nije nešto poznata, a nije ni uobičajeno da se fondacije muvaju po vojnim poligonima - ko je poverovao, shvatiće. Izvesno je tek da je Fond za humanitarno pravo dobio drugačiji odgovor od Ministarstva odbrane. "Dobili smo odgovor da je to finansirala advokatska kancelarija koja zastupa Novaka Đukića. U to je teško poverovati. Verujemo da je novac došao od države, jer je reč o verovatno ogromnom iznosu koju pojedinac ne može obezbediti. Tome govori u prilog i činjenica da je ta vansudska rekonstrukcija realizovana u okvirima vojnog objekta. Jasno je da je reč o nameri da se biografija jednog vojnog oficira sa verovatnom vezom sa Vojskom Srbije očisti od osude za jedan od najtežih zločina u tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Taj zločin je zaista jedan od najstravičnijih, i po broju žrtava i po simboličnoj poruci, ubijeni su mladi ljudi, na Dan mladosti. U centru Tuzle koja nikada nije bila nacionalistički grad", rekla je prošle godine Sandra Orlović, tadašnja direktorka FHP.

Ona je podsetila da je odbrana Đukića  imala razne teze, "koje su ovde preuzete bez imalo preispitivanja njihovg smisla, i pre svega dokaza koji su izneti u tom postupku".

"Mišljenje nas u Fondu koji smo čitali tu presudu je da to bez sumnje najbolje napisana presuda za ratni zločin u bivšoj Jugoslaviji. Doneo ju je Državni sud Bosne i Hercegovine, koji je od strane domaće i strane stručne javnosti ocenjen bolje od bilo kog drugog suda u regionu. Niko se do sada nije žalio na tu vrstu nepravičnosti postupka pred ovim sudom. Tim pre što je taj sud tokom svog rada neretko oslobađao Srbe optužene za teške zločine", istakle je Sandra Orlović (e-Novine, 25. maj 2016).

Veštačiće se ponovo srpska nevinost, biće ovde posla za veštake, Đukić kaže da je njih 400 (gde li ih pronađe) potpisalo kako nije kriv, odnosno "nalaze" manevra iz Nikinaca.

Kako da slažem, a da se ne primeti

Daleko od toga da je kraj, perifernim vidom ugledaće zapenušani bralac (čitatelj) "Novosti" antrfile pod naslovom "Generalov rat". Piše tu koliko je teško bilo Srbinu da se brani pred sudom u Sarajevu, bez baterija, poslužilaca, nišandžija, a pogotovu bez "personalnog računara". "Novosti", inače, ne lažu, al' ima nešto zanimljivo i u obradi fakata, lepa, mala, delimična istina u vidu zanata: "Haško tužilaštvo nije prihvatilo da procesuira, uprkos ogromnom broju žrtava. General je osuđen 2008. na 25 godina robije, na suđenju na kome nije imao pravo čak ni da koristi personalni računar kako bi ostvario uvid u dokumenta optužbe. Oslobođen je 2014, pošto je sud u Strazburu ustanovio da su sarajevski sudovi Srbima sudili po strožim zakonima.  Od 2010. traje 'njegov rat'."

Čekajte, ljudi, što ga traži Interpol, ako je oslobođen još 2014, tu nešto ima, možda nam autor priprema taktičko đukićevsko iznenađenje, u hrvanju sa ovom divovskom temom?

Tačno je jedino to da je Đukić oslobođen 2014, budući da je Sud BiH primenio novi krivični zakon iz 2003, a kada je Đukić šenlučio po Tuzli, bio je na snazi Krivični zakon SFRJ. Presuda je bila poništena zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je retroaktivno primenjen Krivični zakon Bosne i Hercegovine, a ne Krivični zakon bivše SFRJ, koji je i povoljniji po optuženog. Đukiću je 2010. izrečena kazna od 25 godina zatvora. U junu 2014. Veće Apelacionog odeljenja Odseka za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine (drugostepeno) osudilo Đukića na 20 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva.

Đukićevu žalbu Sud u Strazburu je uvažio januara 2014. I, da ne prođe neviđeno, netačno je to da  je "sud u Strazburu ustanovio da su sarajevski sudovi Srbima sudili po strožim zakonima". Laž, nije se sud u Strazburu time bavio, već jedino Đukićevom presudom, kakvi Srbi (on ih, doduše, to smo apsolvirali, personifikuje) ali, zaneo se autor, čitaoci su to, naravno, poverovali, zapravo, znali su. Istinsko sadejstvo na polju informisanja i morala. Zna se, uvek Srbima sude po strožim zakonima, čudo da su i ovoliki pretekli.

Sude ga jer je potukao mudžahedine

Eh, sad, Đukić ne bi bio srpski general, Obilić, takoreći, kad ne bi bio nevin, ali ima i vojne zasluge (tu obično dolazi prikriveno "nismo kol'ko je trebalo"). Pita Vujičić: "Kažu da vaš ratni put ima veze sa vašom poratnom sudbinom?" Onda Đukić ispaljuje malo deseterca o frontu i korpusima koji su napadali njega i njegovu družinu: (...) Za to vreme na nas je jurišalo i nekoliko hiljada mudžahedina i na nama su slomili zube septembra 1995."

Za nedela mudžahedina niko nije odgovarao, konstatuje Vujičić. Onda Đukić kaže da im je komandovao Alija Izetbegović. Pa malo, u sve deseterce, ubacuje i Andrića, jer, mudžahedini i ne znaju nešto mnogo da pucaju, al' kolju u direktnom prenosu.

"Komandovao je Izetbegović preko svojih komandanata. Lično je dolazio u Vozuću... U više navrata slušao sam sa druge strane fronta kako mi mudžahedini ubijaju zarobljene vojnike, kako im ritualno seku glave i nabijaju ih na kolac. Gledao sam to i svojim očima i vodio vojsku u kontraofanzive, da im tela makar spasemo. Na Ozrenu je ostalo njih 1.700 ", izustio je Đukić.

Zlikovac sa poternice neće u zatvor, prošle nedelje je kazao kako "nema nijednog razloga" za to.  "Dovoljno smo radili i pokazali da krivica za Tuzlansku kapiju ne pripada ni meni, ni mojoj porodici, niti našem srpskom narodu" (isti roto proizvod).

Kakve veze ima tvoja porodica, sa mrtvim maturantima, sa detetom od dve i po godine Sandrom Kalesićem, najmlađom žrtvom poginulom na Kapiji, ovo je zaraza neka, šta li. Srpski narod ima,  ćutanje i laž su ta veza, svojatanje zlikovaca u ime opstanka naše stvari. Novak Đukić neće na robiju, Srbija neće u Evropu, teške su dijagnoze, neizvestan je ishod.

Srbija ima laž, Tuzla ima Memorijalni centar Slana banja. Za Tuzlu su, nakon Novaka Đukića stihovi Maka Dizdara postali sudbinski: "Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo/ Ovdje se ne živi samo da bi se umiralo/ Ovdje se i umire da bi se živjelo".

Oceni 5