O vampirima, seksualnosti, filmu i seriji "What We Do in the Shadows“
Shadows 01 S

Photo: IMDb

Vampiri su ljubavna čudovišta

Vampiri su između ostalog dugo bili sigurna zona za homoerotične fantazije, koje su u horor filmu i književnosti pronašle utočište. Seksualna žudnja prema osobama istog pola se utisnula u lepo čudovište, a kako bi čitaoci i gledaoci mogli da istražuju sa distance, te tako ostanu neokaljani. Prodor očnjaka u vratne žile jeste penetracija koja nikome ne smeta, jer onaj koji grize razmišlja o hrani, a ne o polu.

Vampir je neko ko izabrane vodi u mrak, a ugriz često liči na najvreliji poljubac. Tajne signale su uglavnom mogli da prepoznaju oni koji su žudeli za tim da ih neko vidi, pa makar to bio i monstrum koji je spreman da im posrče svu krv. Ta se želja čita u mnogim vampirima, na primer u onom iz pesme Antuna Branka Šimića:

Vampir

On vodi mene u noć

Ruka mu je mala topla mekana

On vodi mene u noć

Oči mame prazne plave vodene

 

On pruža meni iz noći

otrov vina riječi posmijeha

Ja skrivam svoju dušu od njega

 

On grli moje tijelo

i pije pije moje usne

i pleše pada pijan moje krvi

 

I čeka čas

da se moje tijelo mrtvo sruši ispruži

i on da zgrabi moju bijelu dušu

i s njome bljesne kroz noć u bezdanu tamu

Zbirka: Preobraženja

Objavljeno: 1920.

„On grli moje telo i pije moje usne“. Šimićev vampir se uopšte ne srami svoje želje, ne okoliša oko vrata, već udara direktno na poljubac. Ljubav je na kraju fatalna, naravno ne za vampira – on pleše pijan u krvi, dok žrtva ekstazu plaća životom i – što je potpuna predaja – „belom dušom“.

Carmilla

Nije ovo jedini ovakav primer. Godinama pre nego što je Stoker počeo da istražuje građu za svoj roman Drakula, jedan drugi pisac je u Irskoj objavio vampirsku priču. Tako je nastala Carmilla, novela za koju je odgovoran Joseph Sheridan Le Fanu, a mnogi je smatraju pretečom svih priča o vampirima u modernoj Evropi.

Napisana je 1871. godine, u prvom licu, a priča je Laura, junakinja koja je poklekla pred čarima lepe vampirice. Govori nam o neobičnom spletu okolnosti koji je Carmillu doveo u njen dom. Prvobitno je strankinja u njoj izazivala strah, jer je izgledala baš kao utvara koju je sanjala u detinjstvu. Strah je brzo ustupio mesto želji, te su žena i vampirica postale bliske, a njihov odnos intenzivan.

Većina eksperata se slaže da je Carmilla uticala na Stokerovog Drakulu, pa je estetika ženskih vampira veoma slična u obe priče – rumeni obrazi, krupne oči, pune usne i opijajuća senzualnost. Tu su i lovci na vampire, koji gone i vampirice i grofa, te sličan okvir u kojem se pripoveda u prvom licu. Ono što Carmillu izdvaja svakako nisu sličnosti, već razlike u odnosu na druga dela iz istog žanra – na prvom mestu to što su u centru priče dva ženska lika, čiji je odnos diskretno ilustrovan sitnim lezbejskim motivima.

Novela je napisana tokom viktorijanske ere, koja je poznata po seksualnoj represiji, što je, kako se tvrdi, jedan od razloga zbog kojeg su priče o vampirima postale popularne – moral za čudovišta ne važi. Laura je savršena žrtva, budući da je vampiri i odbijaju i privlače, pa želi da pobegne, ali i da se izgubi u osećanjima prema lepom stvorenju:

“I experienced a strange tumultuous excitement that was pleasurable, ever and anon, mingled with a vague sense of fear and disgust. […] I was conscious of a love growing into adoration, and also of abhorrence”.

Izgubljeni ljubavni vampiri

Posle zaboravljene lezbejke-vampirice došli su drugi zavodnici. Sloboda u ispoljavanju seksualnosti na filmu se sve češće prepuštala vampirima, jer su mogli da se ponašaju kako su hteli. Jedan od prvih filmova koji su mi još u detinjstvu donekle približili želje koje nisu bile u skladu s onim što me okruživalo je Interview with the Vampire (1994). Iako nema jasnih ljubavnih scena, odmah mi je bilo jasno da su Tom Cruise i Brad Pitt više od običnih drugara sa očnjacima. Kasnije sam čitao da je Cruise insistirao da se izbace sve preterano homoerotične scene, pa je na kraju ostala samo jedna jasna želja – deo sa Louisom (Pitt) i Armandom (Antonio Banderas). Dakle bio sam u pravu.

Mnogo je vampirskih filmova koji kriju iste žudnje:

U Fright Night iz 1985. godine Evil Ed (Stephen Geoffreys) biva zaveden od strane senzualnog vampirčića Jerrya Dandrigea (Chris Sarandon), što se dobro čita u jednom delu dijaloga:

"Hello, Edward. You don't have to be afraid of me. I know what it's like being different. Only they won't pick on you anymore... or beat you up. I'll see to that. All you have to do is take my hand".

Lezbejke-vampirice su ranije bile daleko više prisutne u horor filmovima od gej vampira, a verovatno zbog toga što je ideja o dve žene u ljubavnom zanosu ne budi strah od penetracije. Tu su The Hunger (1983) – sa prilično jasnim, čak eksplicitnim lezbejskim sadržajem, Vampire Lovers (1970), brojne adaptacije priče o pomenutoj vampirici Camilli, Lust for a Vampire (1971), Twins of Evil (1972), te drugi.

Ne možemo da ne pomenemo The Lost Boys (1987) – mnogi smatraju da je kvir podkontekst u ovom filmu odlično sakriven, ali to sigurno ne važi za kvir gledaoce. Kako tvrdi kritičarka Lee Anna Mariglia, ovaj je film subverzivno proslavljanje različitosti, a posebno je važna scena u kojoj Michael proguta Davidovu esenciju – njegovu krv – na prilično sugestivan način, te posle toga postane vampir. Tu je i rečenica: "Sleep all day. Party all night. Never grow old. Never die. It's fun to be a vampire". Poznato?

Šta nam rade senke

Vampiri postoje u onim prostorima u koje običan čovek nerado ide. Iz tih marginalnih područja nam šalju izveštaje i priče o drugačijosti, a mi ih rado čitamo i gledamo, gutajući sve ono što većinsko društvo ne odobrava. U poslednje vreme su postali dobroćudni, posebno nakon komedija poput Dracula: Dead and Loving It (1995) ili Vampire in Brooklyn (1995), te serijala Twilight i True Blood.

Serija What We Do in the Shadows dakle ima brojne rođake koji su se izborili za vampirsku simpatičnost. Iz istoimenog filma koji je izašao 2014. godine izrodila se serija, a upravo se završila četvrta sezona. Nandor, Laszlo, Nadja, energetski vampir Colin Robinson i ljudski pomoćnik Guillermo su neobična skupina, stubovi na kojima leži i raste ova komedija-mokumentarac.

Izmišljena filmska ekipa prati ovu vampirsku porodicu već neko vreme, a „demonsko domaćinstvo“ se ove godine pretvorilo u priču koja liči na onu iz filma Tri muškarca i beba, samo s drugim naslovom: Tri vampira i beba. Nakon što je u prošloj sezoni okončao svoj stogodišnji ciklus, Colin Robinson se vratio kao beba. U tom vampirskom izdanku nema ničeg običnog – raste kao iz vode, pa mu odeća koju dobije ujutru do ručka postane tesna.

Priča o Colinu Robinsonu, koji se poput feniksa uzdiže iz pepela i vraća na staro, neka je vrsta okvira za sve drugo u ovoj sezoni – Nadjin noćni klub, probleme s renoviranjem kuće, vazda prisutnom homoerotikom i Guillermovim autovanjem

Taj izlazak iz ormara je nešto poput male revolucije – nakon godina varnica između ljudskog pomoćnika i njegovog vampirskog gazde Nandora, Guillermo je svetu obznanio da voli muškarce. Nandora to naravno nije iznenadilo, budući da je onomad, dok je bio običan čovek, u haremu pored žena imao i muževe. Guillermo sve do sada nije imao nikoga osim nega, a čini se da će tako ostati i ubuduće.

To koliko je ova serija urnebesno bizarna može da se vidi i u onome što je usledilo nakon autovanja. (SLEDI MALENI SPOJLER) Kad Gullermo odluči da u kuću dovede svog novog dečka, Nandor postaje neobično zainteresovan. Nova ljubav njegovog pomoćnika mu ne da mira, pa na kraju odluči da potraži pomoć od đina (koji ga prati po kući i ispunjava mu želje već neko vreme), a želja je sledeća: da njegovu partnerku pretvori u vernu kopiju Guillermovog dečka. Za duha iz lampe je to mačji kašalj, pa Guillermo i Nandor završe u zagrljajima identičnih ljubavnika. Kad original i kopija saznaju za to, beže koliko ih noge nose, da bi na kraju završili u ljubavnom odnosu koji može da se tumači i kao neka vrsta kritike moderne narcisoidnosti, te života koji se vodi po principu „ljubi sebe svog“. Savršeno, zar ne?

What We Do in the Shadows i po završetku četvrte sezone ostaje jedno od omiljenih utočišta, budući da nas junaci dobro čuvaju od nemilosrdnog sveta. Simpatični gej vampiri ili porodične šetnje, odlučite sami.

Oceni 5