XXZ magazin preporučuje
Sabrina Claudio

"It's gonna be a warm December": Sabrina Claudio, pevačica blagdanske himne

Photo: wbssmedia.com

Varljiva zima 2020.

Serije

The Liberator (mini serija, 2020)

Istina je da The Liberator funkcioniše u okvirima klišea, pa se priča kao i bilo koje drugo pripovedanje o ratu,vrti oko velikog heroja, belog muškarca. Film prati jedan bataljon tokom Drugog svetskog rata, a u pitanju je skupina muškaraca koji se u civilnom životu verovatno nikada ne bi sreli, budući da je rasizam u to vreme bio nešto što se prihvata. Radi se o junacima koji izgovaraju stvari poput “Fear is a reaction; courage is a decision”, pa podsećaju na desetine drugih likova u vihoru rata. Najveća razlika je u tome što je ovo animirani serijal, nastao uz pomoć nove tehnologije – Trioscope Enhanced Hybrid Animation.

Bataljon je bio sastavljen od američkih vojnika iz Oklahome, a činili su ga oni sa zapada, te Meksikanci i američki starosedeoci. Serijal je sniman po istinitom događaju, što ga nije sačuvalo od opštih mesta, a animacija je ono što ga izdvaja od sličnih sadržaja i čini vrednim utrošenog vremena.

Modern Love (prva sezona, 2019)

Ova nedovoljno hvaljena, a zvezdama ispunjena serija, vodi nas u Njujork, među njegove stanovnike i njihove ljubavne, ne nužno i romantične priče. Zasnovana na istoimenoj nedeljnoj kolumni The New York Timesa, istražuje ljubav u svim pojavnim oblicima, kao i sve ono što uz nju neretko ide – nerazumevanje, ljubomoru, udaljavanje, nedostatak kvalitetne komunikacije... Bavi se i drugim problemima, poput bolesti, depresije, bipolarnog poremećaja, usamljenosti, a sve u „gradu koji nikad ne spava“ i dobro poznatoj vudialenovskoj atmosferi.

Zbog toga serija deluje kao nešto već viđeno, ali čar i šarm joj se ne može osporiti. Svaka od osam epizoda priča jedinstvenu priču, baziranu na posebnoj kolumni. Zato se serija može gledati po sasvim proizvoljnom redu i rasporedu, kao zabava idealna za razbibrigu (uprkos ozbiljnim temama), a pritom nimalo glupa ili površna.

Prošle godine, gotovo odmah nakon početka prikazivanja, odobrena je druga sezona, koje iz poznatih razloga još nema i pitanje je hoće li je uopšte biti.

When We Rise (mini serija, 2017)

Rečenicom „Svaka generacija ima svoju veliku borbu“ aktivista Cleve Jones (igra ga GuyPierce) uvodi nas u osmočasovnu lekciju iz istorije When We Rise. Kada izgovora ove reči već je 2006. godina, a obraća se mladom novinaru koji zna dovoljno da bi za sagovornika izabrao velikog AIDS i gej aktivistu, ali s druge strane ne zna ništa o borbama koje je nasledio, a koje je Jones do tog trenutka izborio. Ova rečenica sadrži glas čitave jedne generacije gejeva i lezbejki, ali i lična iskustva svakoga od njih, iskustva u kojima nisu pristali da ih društvo transformiše u nešto što je manje od ljudskog, u nešto što bi trebalo lečiti i zatvoriti.

Film

The Favourite (2018)

Jedina kraljica o čijoj se seksualnosti spekulisalo je Anne, koja je vladala u periodu od 1702. do 1714. godine, ali njene brojne trudnoće, koje su se završavale nesrećno, ipak ukazuju na to da je imala odnose i sa suprugom Georgeom od Danske. Govorilo se da je negovala bliska, i vrlo intenzivna prijateljstva sa ženama na dvoru, a najpoznatije je bilo ono sa SarahomChurchill, vojvotkinjom od Marlborougha, koja je imala veliki uticaj na dvoru za vreme njene vladavine. Ipak, odnosi među ženama u to vreme nisu se tumačili kao oni koji su se odvijali između muškaraca, te je njihovo utvrđivanje prava noćna mora za istoričare. Odnos između kraljice i njene izabranice počeo da se hladi nakon što je vladarka upoznala AbigailMasham, a priča koja se odvijala između ove tri žene opisana je upravo u filmu The Favourite, u kojem glavne uloge tumače RachelWeisz, Emma Stone i OliviaColman.

Stručnjaci ističu da savremena tumačenja seksualnosti ne mogu da se primenjuju na vladare, ili bilo koje figure iz prošlosti, budući da mnogi pojmovi ranije nisu bili definisani, pa se, i pored ljubavnika istog pola, nije govorilo o seksualnom identitetu. Ljudi su u prošlosti sebe drugačije videli nego što je to slučaj sa modernim čovekom, ali je činjenica da su i tada postojali odnosi definisani emocijama koje su izazivali pripadnici istog pola.

Reditelj Yorgos Lanthimos nudi priču o moći, u vreme kada su pantalone obično pripadale muškarcima, te duhoviti spektakl u kojem dominiraju Weisz i Stone, ali i OliviaColman koju su mnogi već proglasili boginjom.

Sune - Best Man (2019)

Sune je deo franšize u okviru koje autori Anders Jacobsson iSörenOlsson već neko vreme švedskoj publici donose tople priče koje ovi rado konzumiraju u vreme praznika. Porodični problemi nisu ozbiljni, junaci su simpatični, pa gledalac lako zaboravlja na svakodnevne probleme, što je danas posebno korisno.

Kao i u prethodnom filmu Sune vs Sune glavnu ulogu igra Elis Gerdt, a porodica ovaj put upada u još luđe avanture. Odnos prema logici priče je nešto fleksibilniji, što ponekad može da bude problem, ali ta opuštenost čini da ovaj film bude još primamljiviji, budući da su junaci slobodni da serazvijaju kako im je volja.

Our Children – À perdre la raison (2012)

Murielle se zaljubljuje u Mounira, pa u nekom trenutku odluče da formiraju porodicu uprkos svim poteškoćama. Kako broj članova raste, tako se odnosi komplikuju, a posebno onaj u koji je umešan i čovek koji je usvojio Mounira, te ga u Francusku doveo iz Maroka. Nemoćanada muža i decu izvuče iz nezdravog okruženja, Murielle postaje žrtva nezdrave porodične dinamike. Priča kulminira na neočekivan način, ističući da bogatstvo ne garantuje odsustvo tragedije.

Nešto između

The Sister (mini serija, 2020)

„Jedna noć i kajanje“, glase stihovi jednog narodnjačkog hita koji bi mogli opisati kako radnju ove serije, tako i iskustvo gledanja. Reč je o britanskoj seriji u produkciji ITV-ja, pa su s obzirom na to i očekivanja visoka. Međutim, sa The Sister ne dobijamo čak ni prosečno dobru kriminalističku mini seriju, već mnogo potencijala u prvoj epizodi, proćerdanog u preostale tri. Iz osnovne postavke mogle su se izroditi bar tri interesantnije linije radnji od one koju pratimo, a od pomoći nije ni manjak empatije koji gajimo spram likova.

Da li je ovo, uz sve nedostatke, i dalje vredno gledanja? „Ne znam, ti odluči“, rekla bi još jedna turbo-folk zvezda, ali s obzirom na deficit kvalitetnog TV programa i u skladu s tim spuštene kriterijume, jedno hladno veče se može odvojiti za ovu seriju. Pod uslovom da ne bude kajanja.

Knjige

Migel de Servantes „Uzorne novele“

Pisane krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog veka, Servantesove Uzorne novele sasvim su u skladu sa objedinjujućim naslovom. Usmerene protiv svih društvenih anomalija i moralnih posrnuća, propovedaju vrlinu i afirmišu izuzetnost pojedinca.

Uprkos tome što morališu i nastoje da nas pouče, te iz perspektive ovog stoleća deluju naivno, Servantesova ironija, puna blagosti i naklonosti prema čoveku, ipak isijava iz svakog retka, obezbeđujući, uz sjajan spisateljski stil, i sasvim prijatno savremeno čitanje.

Zoran Ćirić „Tvrda ljubav“

„Svet je užasna divljina i slobodni ste od Gospoda da ga ukrotite najbolje što možete“

Zoran Ćirić,autor kultne knjige Nišvil, te emisija Magični Geto i Ponoćni Portir, „jedini rokenrol pisac u zemlji“, ponudio je u ovoj zbirci čak osamnaest pripovedaka.

Pesme

Sabrina Claudio - Warm December

Praznici nam stižu, a za ugodnu blagdansku atmosferu pobrinuće se Sabrina Claudio i njen novi singl i spot – Warm December. Više od svega želimo da bude u pravu.

Sam Smith - Kids Again

Današnji soul i r'n'b ugođaj upotpuniće i Sam Smith pesmom Kids Again, sa odličnog novog albuma Love Goes. Spot je snimljen u čuvenom brajtonskom zabavnom parku Palace Pier i vodi nas u neko lepše i srećnije vreme.

Nostalgija

Signs of Life (1968)

Prvi dugometražni film Wernera Herzoga utvrdio je jedan od najprepoznatljivijih pečata ovog reditelja – sposobnost da pejzaže pretvori u integralni deo filma, u još jedan glas koji doprinosi punoći priče.

Priča prati ranjenog nemačkog vojnika Stroszeka koji je poslat da se opravlja na izolovano grčko ostrvo Kos, zajedno sa još nekoliko vojnika i budućom nevestom.

Video igre

SimBus: Simulacija za vozače autobusa

Poljski developer SimRail S.A. najavio je novu simulaciju po imenu SimBus, a u pitanju je, kako samo ime kaže, igra koja nudi iskustvo vožnje autobusa.

Opcije poput mogućnosti da se menjaju osobine vozila, te realistične mape, smenjivanje dana i noći u realnom vremenu, stvarni meteorološki uslovi i autentični zvukovi, ovu simulaciju čine ozbiljnom igrom. Tu je i mogućnost interakcije sa putnicima, preko opcija TALK, FIGHT, CALL POLICE i ASK HIM/HER OUT, što ovo iskustvo približava stvarnom svetu u kojem korisnici autobuskih linija ne čekaju svoju stanicu u potpunom miru.

SimBus je, tvrde kreatori, novi, napredni simulator, a korisnici mogu da isprobaju mape iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Kine, i da svoja vozila isprobaju u različitim istorijskim razdobljima.

Horor

Possessor (2020)

Neobična agentkinja svoje zadatke obavlja tako što nasilno ulazi u tela drugih koji onda umesto nje obavljaju prljave poslove. Da bi zadatke ispunjavala na vreme mora da sve, najviše sebe, drži pod kontrolom. Kada stvari postanu previše krvave i njena porodica je u opasnosti.

*Kontrapreporuke

The Paramedic (2020)

Već viđeno.

Tremors: Shrieker Island (2020)

Bolje da je ostalo neviđeno. 

 

Oceni 5