Dosije: Lukovićeve ex-yu muzičke recenzije, najbolje od najgoreg (39)
Siren 01 S

Photo: unicornbooty.com

Vaš horoskop je u kvaru

HOROSKOP – Horoskop (Jugoton)

Omot je vrlo dobar: skoro gola ženska koja je svoju košulju otvorila luku i streli, čekajući ubod. Mišićavi muškarac lepo se napeo, sva atmosfera je misteriozno crno-bela sa rozikastim upadima koji čine uspeli design. To je cover, i to je – čini se – jedina stvar koja zaslužuje pozitivnu ocenu.

Horoskop je totalno nepoznati bend (bar za mene). Na pomenutom omotu o bendu nema ni crtice: ni ko je u grupi, ni odakle su ljudi, ni gde je snimano, ništa. Time je, verovatno, postignut nivo tajanstvenosti koji je potreban ovakvim produktima. Ali, čim naivni kupac stavi ploču na gramofon, iz zasede će ga čekati pomereno iznenađenje: Horoskop ili već šta su, sposobni su da svojom muzikom sasvim zgodno maltretiraju ovdašnji živalj i da ga dovedu u stanje kad je samo pitanje nerava da li će ploču razbiti u dva ili tri komada.

O čemu se, naime, radi?

Odgovor: o jendoj amaterskoj viziji rock zvuka koji se ne diže iz prizemnosti malo naprednije hotelske svirke, o tekstovima koji su volšebna mešavina osnovačke poezije i galaktičkih vizija univerzuma. Narod koji ovo svira nije razlučio osnovne muzičke stavke: nije ptica sve što leti, nije rock sve što ima električnu gitaru!

Glupo je raspravljati o pesmama jer bi to značilo da Horoskop zaslužuju poseban komentar. Lepo je što su oni snimili ploču, lepo je što sad mogu da budu ponosni, sve je to krasno i bajno, gotovo da je dirljivo, ali šestorazredna verzija Krila i Parnog valjka (iz starih dana) sa vidljivim uticajima zabavno-muzičkih bolesti ne diže me iz stolice, ne čini mi ništa, čak me sada i ne nervira, jer su čelični živci potrebni u ovoj profesiji.

Najžalosnije je što je ovaj album toliko staromodan i van prostora i vremena, da je mučno to vraćanje u prošlost nasilničkim potezom kroz muziku i tekstove o kojima dovoljno govore povremeni slobodoumni napadi blatantne romantike, lažne, srcodrpajuće nostalgije, kičerske slike zaljubljenosti u kojoj caruje bol, a ni suze nisu zaboravljene.

Horoskop su sasvim slobodno mogli da preskoče ovaj album. Bili bi srećniji u životu, i da su poslušali svoj znak horoskopa mogli su da pročitaju: „Meseci koji su pred vama doneće vam mnoge glavobolje. Nikako ne ulazite u studio. Problemi ljubavne prirode zahtevaju odmor i duži oporavak. Na poslovnom planu totalni neuspeh, bez obzira što je producent Vladimir Mihaljek. Sve u svemu, mračan period. Vaš horoskop je u kvaru“. (Džuboks, 1980)

RONDO - Diskofobija (RTB)

Ako u trenucima razumevanja pomislite da je posao recenziranja albuma puka zabava i relaksacija - poslaću vam u goste kvintet Rondo, koji će vas za tili čas ubediti da je slušanje njihove ploče savršeno maltretiranje i bezobzirni neukus. Momci kao da nisu razumeli smisao bavljenja muzikom: nije važno držati instrumente, slikati se za omot, nabiti slušalice na uši i pevati svojoj dragoj o ličnim traumama - postoji bar onaj najniži nivo ukusa i kvaliteta koji valja opravdati izlaskom albuma.

To što im je objavljena ploča - ne znači da su zvezde i da su time sebi obezbedili mesto u vrhu neke scene, pozornice, u vrhu nečeg što vredi. Naprotiv, Rondo su uspeli da nadmaše i vrhunske promašaje - stavljajući tako tačku na svoju bezgraničnu prazninu ideja, na naivno verovanje da je dovoljno da zapevaju i zasviraju pa da ovaj potpisnik padne u nesvest od sreće. Ispiranje pameti počinje od prvih taktova i skladno, bez većih oscilacija, nastavlja se tokom prve i druge strane ploče. Rondo su - da objasnim ako već niste snvatili - neukiseljena mešavina blatantne romantike, neumešne srcedirajuće zle kobi, zlehudih tekstova, dečje nespretnosti i podgrejanog ''middle of the road'' stila najgore vrste.

Pevač koji je tehnološka tvorevina i u čijem su stvaranju učestvovali Senad od Bosne i Vlada Kalember, ne samo da je veštački promukao (grrr...), već je toliko opsednut snoviđenjem da dostigne svoje uzore, da posle nekoliko refrena njegov stav postaje pojam nezdravosti. Osećam kako su mu se napele glasne žice, kako mu lice crveni od napora - ali, šta je tu je, album se sprema, ej narode, album!!! Njegove nezagrejane i plašljive kolege samo poslušno slede intenciju albuma: kao što više suza, bolova, neuskraćenih želja, uz obavezno pominjanje ''sunca, mora i žala'', uklopiti u sintetizovanu celinu klavijatura, cmizdrećih gudača i šupljih melotrona koji tmurno lete zvučnim prostorima (ima i onog: puuum-puuum).

Slatkorečiva muzička potka u koju je obilato dodat saharinski premaz bojažljive nežnosti i neprerušen fil ljubavnih patnji - ide i korak dalje. Rondo su uspeli da u celu sprdačinu unesu i dah hotelske svirke, pa je galimatijas potpun. O tekstovima bi se mogao napisati esej pod naslovom ''Kad vijuge upadnu u med i kad su njene usne hladne kao led'' koji bi prostačke rime sveo na zasluženi nivo grupe Rondo: ''sve bih dao da nađem novu mačku i da stavim tačku...''. Neograničeni su Rondo u svojoj rasplinutosti. Njihov baksuzluk nije slučajan - oni su večito nesrećni, bolni, ucveljeni, klimavi i labavi u svojim vezama sa strašnim ženama. One ih muče, a ovi - kao pravi macho men - kukaju na sav glas.

Kako su produkciju RTB ubedili da svoju nelikvidnu kuknjavu zabeleže i pločom - u vreme štednje, što nije ni malo beznačajno - ostaje nerešiva misterija. Rondo nisu zaslužili ni da im se objavi singl od petnaest sekundi: njihovo postojanje je izlišno, što takođe važi i za muziku, produkciju (N. B. Radovan) i grozomoran omot, koji ne bi smeli pokazivati vašoj dečici. Ni slučajno ne kupujte ovaj album! Jer, kako rekoše sami Rondo ''stavite tačku'' na svoj džeparac. Oni - mačku, vi - tačku, i vuk sit i ovce na broju! (Džuboks br. 84, mart 1980).

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5