Gola, ružna istina o predsedniku SAD  
Ailus 01 S

Šokantna pobeda: Iznenađeni Tramp, Melanija u suzama, srećni Ivanka i Jared

Photo: ilustracija/Jeffrey Smith

Vatra i bes – knjiga koja je razbesnela Trampa

Kao dete koje ne zna šta hoće: Donald J. TrumpAutor eksplozivne knjige o prvoj godini Trampovog mandata potvrdio je tačnost svega što je napisano u njoj, dok je pretnje predsednikovih advokata o pravnim posledicama nazvao odličnom reklamom koja samo povećava prodaju njegove knjige. Majkl Volf je takođe ostao pri tvrdnji da mnogi u administraciji misle da je Tramp nesposoban da ispuni zahteve predsedničke uloge što je izazvalo besne reakcije iz Bele kuće. Autor je ukazao na fenomen sve učestalijeg ponavljanja Trampovih tvrdnji: “Ranije mu se događalo da iste tri priče ponovi za 25 ili 30 minuta, sada to radi u prvih 10 minuta”, naveo je Volf. Tokom gostovanja u emisiji NBC Today prošlog petka, u svom prvom intervjuu od objavljivanja odlomaka iz knjige u britanskom Gardijanu, upitan o najavi Trampovih advokata da će svim pravnim sredstvima pokušati da zabrane distribuciju knjige, koja je zbog tih pretnji puštena u prodaju nekoliko dana ranije, Volf je rekao: "Gde da im pošaljem kutiju čokoladica?".

"Ne samo da mi takvim najavama pomažu da bolje prodam knjigu, već svojim reakcijama potvrđuju i tačnost svih navoda u njoj”, rekao je Volf. Samo dan pre početka distribucije knjige, Trampov advokatski tim zatražio je da se obustavi njeno objavljivanje kao i navođenje njenih delova u medijima. Kao odgovor na pretnje iz Tampovog pravnog tima, izdavač knjige je predstavio datum njenog puštanja u prodaju koja je započela u subotu u ponoć, izazivajući potražnju koja se upoređuje sa slučajem objavljivanja knjiga o Hariju Poteru.

“Kramerbooks”, popularna prodavnica knjiga u Vašingtonu samo milju udaljena od Bele kuće, koja je započela prodaju primeraka knjige u ponoć, prijavila je da je svih 75 dostavljenih primeraka prodato za svega 15 minuta. Knjiga je takođe zauzela broj 1 na listi bestselera Amazona.

Apsolutni bestseler: Knjiga Fire And Fury u američkim knjižarama

Tramp je napao Volfa u četvrtak uveče preko Tvitera u kojem je naveo da je lično Volfu zabranio pristup Beloj kući. "Lično sam zabranio pristup Beloj kući autoru lažne knjige! Nikad nisam razgovarao s njim za knjigu. Ona je puna laži, pogrešno predstavljenih stvari i izvora koji ne postoje", naveo je američki predsednik.

Volf je na ove tvrdnje odgovorio pitanjem: “Šta sam onda radio u Beloj kući ako nije želeo da budem tamo? Apsolutno sam razgovarao sa predsednikom. Da li je shvatio da je to bio intervju ili ne, ne znam, ali svakako on je bio zabeležen."  Volf je naveo da "kao i svaki novinar ima snimke svih razgovora i detaljne beleške" kao i da je u svakom pogledu potpuno siguran u ono što je napisao. Volf je tokom kampanje i nakon nje proveo oko tri sata sa Trampom tokom kojih je sa njim razgovarao o širokom spektru tema.

Sve se vrti oko njega: Donald Tramp mora biti zadovoljen u datom trenutku

Volf je dodao da je tokom pisanja knjige razgovarao i sa ljudima koji su dnevno komunicirali sa predsednikom. “U izvesnom smislu, kada sam počeo ovu knjigu, bilo je jedno pitanje: kako je to raditi s Donaladom Trampom, kako možete da radite sa njim i kako se osećali dok ste radili sa Trampom?", naveo je Volf.

Bela kuća je odbacila knjigu kao "tabloidne tračeve pune laži", a neki komentatori su dovodili u sumnju verodostojnost Volfovih navoda. "Moj kredibilitet je ispitivan od strane čoveka koji ima manje kredibiliteta nego možda svako ko je ikad koračao zemljom do sada", odgovorio je Volf na Trampove kritike.

Ključna tema koja se provlači kroz knjigu jeste pitanje Trampove sposobnosti za obavljanje dužnosti predsednika SAD. Volf je predočio da su čak i predsednikov zet Džared Kušner (Jared Kushner) i njegova ćerka Ivanka Tramp izgubili veru u njegove sposobnosti. "Naravno, Džared i Ivanka, u trenutnoj situaciji u kojoj se i sami nalaze, logično sve karte stavljaju na predsednika", rekao je Volf i dodao: "Reći ću vam jedan zajednički opis za Trampa koji su svi dali. Svi kažu: 'On je kao dete', a ono što oni podrazumevaju pod tim jeste da on ima potrebu za trenutnim zadovoljstvom. Sve se vrti oko njega. On samo mora biti zadovoljen u datom trenutku.”

"Kažu da je moron, idiot. Zapravo, postoji takmičenje kako bi se uopšte saznalo ko je ovaj čovek. Da se podsetimo, taj čovek ne čita, ne sluša. On je kao loptica u fliperu, samo se odbija od zidova", naveo je Volf.

Moron ili idiot: Donald J. Trump

Sve ove tvrdnje Bela kuća je odbacila. Sekretarka za štampu, Sara Sanders (Sarah Sanders), izjavila je da su ove tvrdnje "sramne i smešne". I ostali Trampovi saradnici i prijatelji odbacuju Volfove sugestije. Kris Rudi (Chris Ruddi), izvršni direktor Newsmax Media , izjavio je za CNN: "On nije psihički nesposoban, nije izgubio razum. Viđao sam predsednika svakog drugog dana tokom njegovog desetodnevnog odmora. U tom periodu često sam i razgovarao s njim. Video sam kako sarađuje sa ljudima. Pamtio je stvari, bio je upućen, pratio je razgovore." Rudi se prisetio da je novinar lista New York Times, Majkl Šmit intervjuisao predsednika na imanju Mar-a-Lago na Floridi tokom Božića. "Ne verujem da je Majkl došao i rekao: 'Ovaj čovek je lud, ovaj čovek je nesposoban’ Dakle, ovo je samo apsurdna tvrdnja nekoga ko je razgovarao sa puno nezadovoljnih ljudi u Beloj kući."

Reks Tilerson, čija je budućnost kao državnog sekretara podložna intenzivnim spekulacijama, takođe je negirao da ima lične brige o predsednikovom stanju. "Nikada nisam dovodio u pitanje njegovo mentalno zdravlje. Nemam razloga da to dovodim u pitanje", rekao je on za CNN.

Usred ovakvih reakcija, Stiv Benon (Steve Bannon), izvršni direktor Trampove kampanje i bivši strateg za Belu kuću, koji je glavni izvor Volfove knjige izgleda sve više izolovan. U četvrtak uveče njegov glavni finansijer, milijarderka Rebeka Mercer, javno je povukla svoje pokroviteljstvo što je ozbiljan udarac za Benonove planove da podrži listu kandidata na narednim izborima za guvernere država na srednjem Zapadu. Bela kuća je sugerisala da bi Breitbart News  trebalo dobro da razmisli o smeni Benona sa mesta izvršnog predsednika.

U petak, pre nego što je otputovao na sastanak sa republikanskim liderima u Kemp Dejvidu, Tramp je izjavio da je porodica Mercer “nedavno odbacila kustosa poznatog po nadimku aljkavi Stiv Benon". “Pametno!", poručio je predsednik SAD.

Reagujući na dovođenje svog mentalnog zdravlja pod znak pitanja, što je teza koja provejava u knjizi, Tramp je odgovorio ponovo preko Tvitera: "Zapravo, čitav moj život, najbolje osobine koje sam imao su mentalna stabilnost i to što sam, ono, veoma pametan. Krenuo sam od veoma uspešnog biznismena do TV zvezde i do predsednika SAD (iz prvog pokušaja). Mislim da me to opisuje ne kao pametnog, već kao genija...i to veoma stabilnog genija!", napisao je Tramp na svom tviter nalogu.

Šta sve piše o Trampu u knjizi koja ga je uznemirila

Knjiga "Vatra i bes" izazvala je političku buru, a u njoj se navodi da Donald Tramp nije očekivao izbornu pobedu i da "predsednik SAD ništa ne čita".

U knjizi zasnovanoj na više od 200 intervjua sa predsednikom SAD, najbližim saradnicima i članovima administracije, opisuju se unutrašnje borbe u Beloj kući, čak i to da neki od najbližih Trampovih saradnika izražavaju prezir prema njemu. Volf (64) je bivši kolumnista Njujork magazina i Veniti fera.

Roger Ailes and Steve Bannon meeting on January 3, 2017.

Trampa su, po svemu sudeći, najviše u knjizi pogodili komentari bivšeg saradnika Stiva Benona, kog je smenio prošle godine, a tiče se sastanaka s Rusima u Trampovom tornju u Njujorku. Američki predsednik je, kako se čini, raskrstio sa svojim bivšim glavnim strategom i bliskim saradnikom iz vremena predsedničke kampanje, nakon što je taj krajnje desničarski populista oštro kritikovao Trampovog sina i zeta zbog "izdajničkog" sastanka s Rusima.

"Stiv Benon nema ništa sa mnom niti sa mojim predsedništvom. Kada je smenjen, ne samo što je izgubio posao, već je izgubio i razum. Stiv ne predstavlja moju bazu - on je tu samo radi sebe samog", saopštio je Tramp.

Benon je prethodno opisao sastanak Trampovog sina s grupom Rusa u Trampovoj kuli kao "izdajnički" i "nepatriotski", a to je rekao autoru Majkl Volfu i upozorio da će se istraga o navodnom dosluhu sa Kremljom fokusirati na pranje novca, preneo je britanski "Gardijan". "Slomiće Don juniora kao jaje na nacionalnoj televiziji", rekao je Benon.

Benon je bio šef Trampove kampanje u poslednja tri meseca, a zatim i glavni strateg Bele kuće sedam meseci, dok nije dobio otkaz i vratio se svom ultradesničarskom sajtu "Brajtbart njuz". On je naročito oštro kritikovao Trampa zbog sastanka koji se desio u junu 2016. godine, a kojem su osim predsednika, prisustvovali Donald Tramp mlađi, Trampov zet Džerad Kušner, tadašnji šef kampanje Pol Manafort i ruska advokatica Natalija Veselnjickaja, a koji je održan u Trampovoj kuli u Njujorku.

Benon navodi da je Trampov sin otišao na sastanak nakon što su mu posrednici obećali "inkriminišući materijal" protiv Hilari Klinton, glavne rivalke Donalda Trampa u predsedničkoj trci. "Tri viša zvaničnika kampanje su mislila da bi bila dobra ideja da se sastanu sa stranom vladom u Kuli Tramp u sobi za konferencije na 25. spratu - bez advokata! Čak i da su mislili da to nije izdaja, niti nepatriotsko niti neko loše sranje - a ja mislim da je to upravo sve to bilo - trebalo je odmah da pozovu FBI", naveo je Benon i dodao da je takav sastanak trebalo da se odvija u prisustvu advokata, a da se informacije sa sastanka objave u medijima.

Samo dva dana kasnije Benon je izjavio da nije mislio na Trampovog sina kad je upotrebio pridev “izdajnički”, već na Pola Manaforta koji je uhapšen pre dva meseca; međutim, mnogi su ovaj demanti shvatili kao Benonov pokušaj da održi kakve-takve odnose s Trampom, naročioto sad kad su ga napustili svi moćni finansijeri.

Volf u knjizi, između ostalog, piše da Tramp nije očekivao pobedu nad Hilari Klinton na izborima za predsednika SAD 2016. "Trampov cilj nije bila Ovalna kancelarija, već je bio uzbuđen zbog izloženosti i prilici da razvije svoj brend. Čak je koketirao s idejom da pokrene sopstvenu televizijsku mrežu", navedeno je u knjizi.

Nije volela što je njen muž pobedio: Melanija i Donald Tramp, veseljaci

Majkl Volf iznosi i tvrdnje pojedinih ljudi bliskih Trampu da je Melanija Tramp tokom izborne noći, nakon što je bilo izvesno da će on pobediti Hilari Klinton, bila u suzama i to "ne suzama radosnicama". "Benon je opisao Trampovu metamorfozu - u manje od sat vremena zbunjeni Tramp se pretvorio u Trampa u neverici pa u prestravljenog Trampa. No, sledila je konačna transformacija: “Tramp je postao čovek koji je verovao da on zaslužuje i da je potpuno sposoban da bude predsednik SAD", piše Volf.

U knjizi se citira i mejl šefa nacionalnog ekonomskog veća SAD, koji je kružio Belom kućom tokom aprila prošle godine. U tom mejlu piše da predsednik SAD ništa ne čita - ni memorandume, ni kratke papire o politici, kao i da sa sastanaka sa svetskim liderima ustaje napola, "jer mu je dosadno".

Takođe, u knjizi se ističe da su se bivši šef kabineta Pribus, Stiv Benon i Trampov zet Džerad Kušner stalno borili "ko će biti sila iza Trampovog trona".

U knjizi u kojoj niko nije pošteđen. Volf tvrdi da Ivanka Tramp ismeva svog oca zbog toga kako se češlja. Autor takođe piše da predsednik često naručuje hranu iz "Mekdonaldsa" jer se boji da će biti otrovan.

Odbrana preko tvitera: Donald J. Trump

Bela kuća, s druge strane, knjigu naziva "lošom tabloidnom izmišljotinom". "Mislim da je odvratno prava reč za to kada govorite nečuvene i potpuno lažne stvari o predsedniku, njegovoj administraciji i porodici", rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders. Prema njenim rečima, ova knjiga je "greška jedna za drugom".

U knjizi "Vatra i bes" Benon još tvrdi da specijalni tužilac Robert Maler sada istražuje veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, a da je fokus na pranju novca. Robert Maler je već optužio bivšeg menadžera Trampove kampanje Pola Manaforta i još jednog Trampovog saradnika Rika Gejtsa za pranje novca zbog lobiranja za Ukrajinu pre izbora 2016., a nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i savetnik za spoljnu politiku Džordž Papadopulos priznali su krivicu zbog toga što su lagali FBI o svojim kontaktima sa Rusijom.

Citati iz knjige “Fire and Fury: Inside the Trump White House”

Televizori, McDonald's,zaključana soba: Trump u Beloj kući“Tramp nije uživao u svojoj inauguraciji. Bio je ljut jer su velike entertainment zvezde bojkotovale događaj, razočaran smeštajem u predsedničkoj zgradi za goste (Blair House) i vidljivo svađalački raspoložen prema Melaniji koja je bila na ivici suza. Čitav dan imao je, što ljudi oko njega zovu golferski izraz lica; besan i nadrkan, spuštenih ramena, vitlao je rukama, namrštenih obrva i napućenih usana”.

“Po ulasku u Belu kuću Banon je odabrao neuglednu kancelariju preko puta luksuznog ureda gde sedi Šef Trampove kancelarije (Chief Of Stuff). Odmah je zatražio tablu na kojoj je nameravao da beleži svaki od prvih 100 dana administracije. Takođe, iz sobe je počeo da iznosi nameštaj. Ideja je bila da ne dozvoli da mu iko sedi u kancelariji. Ograniči diskusiju, ograniči debatu. Ovo je rat”.

“Bračni par Ivanka Tramp – Džared Kušner morao je da suoči sa Trampovom nasilničkom prirodom baš kao i drugi u Beloj kući. Za to su imali razlog kao i svi ostali uposlenici – nadali su se da će ih iznenadna i neočekivana Trampova pobeda lansirati u vrtoglave visine uspeha. Kalkulišući rizik spram eventualne nagrade, Džared i Ivanka pristali su da rade u Beloj kući uprkos savetima svih svojih prijatelja. Bila je to njiihova zajednička odluka i na neki način – zajednički posao.  Dogovorili su se da ako u budućnosti iskrsne prilika, da Ivanka bude ta koja će se kandidovati za predsednika SAD. Prva žena-predsednik, radovala se Ivanka, neće biti Hilari Klinton; biće to Ivanka Tramp. Banon, koji je skovao nadimak ‘Jarvanka’, bio je užasnut kad mu je javljeno šta planiraju Ivanka i Džared. ‘Nisu valja to rekli? Stanite. Ne zajebavajte se, nisu valjda stvarno to kazali. Molim vas recite mi da nisu. Oh, moj bože’…”

Svađa sa Kušnerom i Ivankom: Besni Tramp

“Tramp je Belu kuću odmah smatrao neprijatnim i zastrašujućim mestom. Povlačio se u svoju spavaću sobu – prvi put da su predsednik i njegova supruga imali odvojene spavaće sobe, još od Kenedija. Prvih dana, naručio je da mu u sobi instaliraju još dva televizora s velikim ekranom, pored već postojećeg tv aparata, i zahtevao da ima bravu na vratima, što je izazvalo zgražanje ljudi iz  Tajne službe zaduženih za njegovu bezbednost. Oštro je kritikovao čistačicu koja mu je pokupila košulju s poda: ‘Ako je moja košulja na podu, to znači da ja želim da bude na podu’. Potom je postavio nova pravila: niko ne sme da u njegovoj sobi ništa dodiruje, naročito ne njegovu četkicu za zube (Godinama se plašio trovanja, što je jedan od razloga da voli da jede u McDonaldsu – tamo niko ne zna kad će se pojaviti, a hrana je unapred pripremljena). Takođe, čistačica je smela da posteljinu menja samo kad istu Tramp svuče s kreveta”.

“Kako nešto predložiti Trampu? Ispostavilo se da je to vrlo kompikovano: on nije primao informacije na uobičajeni način. On ništa ne čita. On čak ništa ne prelistava. Mnogi veruju da je Tramp polupismen. On jedino veruje svojim uverenjima – bez obzira koliko su ta uverenja pogrešna ili irelevantna. Često je samopouzdan, ali često i paralizovan, kad se instiktivno oslanja na ‘osećaj u stomaku’ da mu poruči šta da radi. Bilo je to vrlo teško – rekla je Katie Walsh, zamenica Chief Of Stuff – kao kad pokušavate da shvatite šta dete hoće”.  

* Citate iz knjige možete čitati ovde

Oceni 5