Podsticanje mržnje prema drugima
Aanas 01 S

Photo: www.heartlyhouse.org

Već viđeno

Crnogorski pokret oštro osuđuje fizički napad na Beranca Igora Tomkića. Sačekaćemo rezultate istrage, mada smo ubijeđeni da je pozadina napada na Tomkića njegova nacionalna pripadnost, što je i on sam javno saopštio medijima. Crna Gora se nalazi u situaciji povišenih antagonizama, podsticanih neprimjerenim medijskim kampanjama, političkim kampanjama i kampanjama putem društvenih mreža. Ovo potonje posebno, jer postaje mjesto naprimitivnijih, najprljavijih iskaza mržnje prema drugima i drugosti. Crnogorski pokret uopšte nije iznenađen što se događaju stvari koje neodoljivo podsjećaju na devedesete prošlog stoljeća, kada su određene nacionalne i ideološke grupacije nepodnošljivo podsticale sve oblike mržnje i kvalifikovale ljude iz dobro poznatog repertoara tog vremena. Nakon 2006. godine, kad god su određene snage u Crnoj Gori sticale subjektivni utisak da su blizu ostvarenju svojih nacionalnih i političkih ciljeva, takvo nešto iznova prati agresija prema neistomišljenicima i drugim nacionalnim grupama. Svi oni koji pribjegavaju medijskim i političkim receptima iz devedestih godina prošlog stoljeća, bez obzira kojoj su strani tada pripadali, moraju imati svijest da su odgovorni za svaki izliv mržnje i fizički nasrtaj na drugost, bilo da je politička ili nacionalna. Prljave kampanje nikada nijesu izrodile ništa dobro.

Nesporno je da su političke podjele u crnogorskom društvu velike i preduboke. Samim tim treba biti vrlo oprezan u izboru sredstava političke borbe jer nijesu sva sredstva ni poželjna ni legitimna. Crna Gora nije dovršena dršava čije institucije funkcionišu besprekorno. Institucije su onakve kakvi smo mi sami i više su odraz nas samih nego toga ko vrši vlast. Ali Crna Gora sigurno nije diktatura. Ko to ne zna on je politički nedovoljno edukovan, a onaj ko to javno iznosi samo zloupotrebljava javni prostor i podstiče ljude na neprimjereno i nasilno ponašanje. Legitimno je izražavanje svih vrsta nezadovoljstva vlašću, zahtijevati bolji rad institucija države, striktniju podjelu vlasti, nezavisnost institucija, ali sve to mora biti u okvirima permisivnog i ne smije prelaziti u destrukciju.

Trebalo bi da postoji svijest da niđe pravosudne funkcije nijesu podložne promjenama uličnim buntom, niti je prihvatljivo da se zahtjevom za smjenu u pravosuđu abolira bilo ko od krivične odgovrnosti. Takođe, mora postojati svijest da svako ima pravo pripadati bilo kojoj političkoj opciji, naciji, iznositi slobodno svoje političke stavove, bez da bude vrijeđan najgorim epitetima, kvalifikacijama i izlivima mržnje. Mnogi građani Crne Gore, raznih nacionalnih i političkih opredjeljenja, izabrali su postojeću vlast, izabrali aktuelnog predsjednika Crne Gore, na izborima koje su priznale sve relevantne adrese u svijetu. Nije prihvatljivo da zbog toga budu izloženi neprimjerenim napadima od neistomišljenika ili pripadnika drugih nacija. Nema sumnje da su isti ti građani ubijeđeni da oni koji protestima žele promjeniti njihovu izbornu volju čine to sa onim političkim subjektima koje ne žele nikada viđeti na vlasti. I to je njihovo pravo, jednako kao pravo onih koji žele promjenu vlasti. Niko nema pravo da zbog toga nikoga napada, vrijeđa, iskazuje mržnju, niti naziva Milogorcima. A svjedoci smo toga svakodnevno, posebno kroz društvene mreže. Crnogorsko društvo se umnogome promjenilo u odnosu na devedesete, ali, izgleda, mnogi pribjegavaju asortimanu iz tog vremena kada su se crnogorske patriote i pripadnici drugih nacija nazivali svakojakim imenima. Vrijeme je pokazalo ko je u pravu, kao što će pokazati da sadašnje podsticanje dubokih podjela, mržnje, prljave medijske kampanje, nasilja, ima u pozadini reprizu ranijih pokušaja da se promjenom vlasti promjeni karakter crnogorske države. Jedino ako oni koji predvode proteste, a nemaju partijsku pripadnost, misle da će oni određivati ko će činiti buduću vlast?

Crnogorski pokret izražava rezervu da će naše riječi upozorenja doprijeti do radikalizovanih mozgova koji pokreću trenutna događanja iz bekgraunda, spremnih na bilo koju cijenu, i očekujemo dalje produbljivanje antagonizama, sa porastom nasilja. Posebno nakon što je lider Dveri u Beogradu preuzeo tamošnje proteste radikalizacijom načina djelovanja. Vidimo da već urednik jednog podgoričkog tabloida podstiče na nasilne demontracije, kao i jedan lider političke partije, poznat po selfijima sa Putinom i spaljivanjem NATO zastave, oduševljen »demokratijom« žutih prsluka u Francuskoj. Upozoravamo one koji su svoje ime pozajmili protestima da bi imali nominalno građanski karakter, da će snositi odgovrnost za bilo koju radikalizaciju u Crnoj Gori i da neće izbjeći odgovornost time što će drugi preuzeti tok protesta. A, moraju nam vjerovati i da napad u Beranama na nekoga zbog njegove hrvatske nacionalnosti jeste posljedica vaninstuticionalnog djelovanja, neprimjernih kampanja, stvaranja utiska da je država u potpunoj defanzivi i da dolazi nečije vrijeme kada mogu, kao devedesetih godina prošlog stoljeća, fizički nasrtati na one čija im se nacionalnost, politička pripadnost ili bilo što treće ne sviđa.

Oceni 5