Review: Potpredsjednica 5. sezona
Veep

Photo: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

"Veep" je jebeno remek-djelo

〚Redatelji: Chris Addison, Brad Hall, Dale Stern, Becky Martin, David Mandel, Maurice Marable / Uloge: Julia Louis-Dreyfuss, Kevin Dunn, Anna Chlumsky, Tony Hale, Timothy Simons, Gary Cole, Reid Scott, Matt Walsh, Sufe Bradshaw, Sam Richardson, Dan Bakkedahl, Sarah Sutherland, Clea DuVall, John Slattery, Hugh Laurie​〛

He fucked me, and then He fucked me. What is He – trying to fuck me!?

Selina Meyer

Možemo li zamisliti našu voljenu drugaricu predsjednicu u nekoj ovako ljupkoj, jezikolomnoj tiradi? Pa možda čak i možemo, ali to je sad manje bitno. Ono što je puno važnije je da se Selina Mayer, v.d. predsjednice Amerike, u petoj sezoni „Veepa“ između ostaloga i ozbiljno projebala. Imala je ona doduše i prije svojih momenata, ali ovdje se konačno opustila. No, riječima TV prodaje, ni to nije sve – ako nekome to još dosad u 38 epizoda prve četiri sezone nije postalo jasno – Frank & Claire Underwood su male bebe za Selinu i njenu ekipu. OK, naravno, Selina ne ide okolo i ne davi ljude (ni pse) golim rukama, niti ih gura pod kotače vlakova, nije to njen stil, nije to takva serija, ali ako prihvatimo da su i Underwoodovi itekako iskarikirani likovi, onda su usporedbe s urnebesnom, do beskraja površnom i egocentričnom, od ikakve empatije operiranom, tako predivno bešćutnom junakinjom naših dana, Selinom Meyer itekako moguće.

Two great Greek contributions to society – democracy and getting fucked up the ass.

Ben

I’ve tried both and they’re way overrated. Like jazz.

Selina

Teško je dakle u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, koja za sebe tako voli misliti da je sve samo ne to, zamisliti na ekranu, u kakvoj seriji ili filmu, neku ovakvu izmjenu replika. Ma kakvom ekranu, teško je to zamisliti i u realnosti u državi kojom su do jučer upravljali likovi iz viceva – plavuša, murjak, Haso i Kanađanin (vicevi o Kanađanima još doduše nisu zaživjeli). Doduše Plavuša je još u sedlu, Haso i Kanađanin su „tehnički“, dok je jedino jadni murijak, kao i u većini viceva o sebi, najebao. Teško je dakle zamisliti ovakve dijaloge između spomenutih, jer svi oni (kao uostalom i ostatak domaće politico scene, uključujući i drveno dosadnu opoziciju, izuzev jednog jedinog časnog izuzetka koji dolazi iz Primoštena) djeluju toliko operirani od svakog humora, duha i zajebancije da o njima što manje to bolje. Ali zato Selina buraz!!!

Approval rating for bailing out your sexual partner’s financial establishment… 4,3%.

Kent Davison Selini

Hanukkah polls higher in Mecca…

Ben

„Veep“ je u svojim počecima bila značajno umjerenija u svemu, pa i zapletu, genijalnim likovima i ovoj danas sasvim neobuzdanoj, histerično dobroj zajebanciji. Duša me boli, ali to ne mogu a ne povezati s odlaskom glavnog autora/kreatora showa Armanda Iannucci-a, koji je otišao s mjesta showrunnera nakon četvrte sezone iz osobnih razloga. Ruku na srce, serija je eksplodirala negdje u trećoj sezoni, otprilike negdje otkad su Ben Cafferty (Kevin Dunn) i Kent Davison (Gary Cole) postali regularci (a i scenaristička ekipa se znatno podebljala u odnosu na prve dvije sezone, i to očito i političkim iskusnjarama), i od onda samo raste i raste. No, ova nova tečnost, zaokruženost epizoda i britkost one-linera kojoj svjedočimo u petoj sezoni, otkad je seriju preuzeo David Mandel nešto je sasvim drugo. Kad pogledamo tko je taj frajer i skužimo da je bio jedan od scenarista kasnih sezona „Seinfelda“ i da je suradnju s Larryem Davidom nastavio i na „Curb Your Enthusiasm“, onda su stvari puno jasnije.

You’re as welcome here as a shit-stained swastika in a synagogue.

Ben Cafferty

Ben Cafferty. Moj najdraži TV lik u puno, puno godina. Kakav divan spoj cinizma, nihilizma, pesimizma i pomirenosti s najgorim mogućim ishodom koji uvijek vreba negdje iza ugla! Kakvi genijalni, neponovljivi, superinteligentni, otrovno duhoviti one-lineri! Svaka čast onima koji ih pišu, ali svaka čast i iskusnom Kevinu Dunnu koji je Caffertyu dao potreban okus, miris i boju. Komičarski tajming i političko-komedijska kemija između njega i također naravno ingeniozne, besprijekorne Julie Louis-Dreyfuss naprosto je nevjerojatna.

How am I Doing? Eating so much pussy, i’m shittin’ clits, son…

Jonah Ryan

I moron svih morona Jonah je u petoj sezoni dobio neočekivani zamah – u nekom tipično veep-asto suludom spletu okolnosti Selini i ekipi je zatrebalo da se Jonah kandidira za kongresmena u svom rodnom New Hampshire-u. Inače, peta sezona nastavlja se točno tamo gdje je stala četvrta (pazi – slijede golemi spoileri za one koji nisu gledali četvrtu sezonu!). Selina i njen protukandidat na predsjedničkim izborima senator O’Brien, nakon što su dobili podjednak broj elektorskih glasova moraju pred kongres koji će onda izabrati predsjednika. Ne znam postoji li mogućnost takvog scenarija u stvarnosti, a zapravo me nije ni briga kad postoji u „Veepu“ i tako je genijalno. Selina usput baci oko i na pristalog biznismena Charliea Bairda (John Slattery), a važna je uloga i u četvrtoj setoni uvedenog Selininog potencijalnog potpredsjednika, šarmantnog i lukavog Toma Jamesa (sjajni Hugh Laurie).

Alabama – first in the alphabet, last in every other fucking thing.

Selina

I believe it’s number one in easisest state to get away with murdering a black guy.

Ben

Ako bi se uzela samo jedna stavka i po njoj mjerio strahoviti rast kvalitete „Veepa“ iz sezone u sezonu, onda bi to bili likovi, odnosno njihov razvoj. Naime, većina likova koja su s nama otpočetka, izuzev Seline i Jonaha (čiji moronluk iz sezone u sezonu dosiže nove i dosad neviđene dimenzije), dakle Amy, Dan, Mike i Sue, sad su već pomalo umorni. Ne smetaju naravno, i ne bi volio da itko od njih ode negdje, ali puno su mi zanimljiviji neki drugi – osim spomenutih Bena, Kenta i Toma Jamesa, tu je i Jonahov asistent, inteligentnija, obrazovanija i značajno dobroćudnija verzija Jonaha, vrijedna pčelica i štreberko Richard Splett (Sam Richardson). Uvijek je naravno divno vidjeti (i pogotovo čuti) „slatkorječivog“ kongresmena Furlonga (Dan Bakkedahl), najgoreg dirtymouth-a još tamo od Malcolma Tuckera iz Iannuccevog „The Thick Of It“.

Još nešto, priče i zapleta je u ovoj sezoni bilo kao u… hm, priči. Uz sve spomenuto, i milijun tih manjih ili većih obrata, mahom neočekivanih, izdigli su „Veep“ u kategoriju TV antologije, ako već tamo nije bila dosad. Kako je sezona išla svom kraju, a naročito u nevjerojatnom finalu (bez brige, nisu spoileri!), u svu tu anarhoidnu zajebanciju i kaos, uvuklo se i nešto ozbiljnog patosa. Dobrodošlog patosa. A pogotovo je sjajno kad komedija, satira ili puka zajebancija, nazovimo ju kako hoćemo, uspije usputno i kao nehajno, ali vrlo ozbiljno, reći i riječ dvije o nesalomljivosti ljudskog duha, kvarljivosti karaktera i onoj nevjerojatnoj gravitacijskoj sili koja magnetski privlači ljudsku ruku da zarije nož u najbliža leđa. To je nešto o čemu bi nam i gore spomenuti murijak mogao reći koju. Ali pustimo njega, „Veep“ je jebeno remek-djelo!

I’m freeing Tibet!?

Selina

Bono’s gonna shit his sunglasses…

Ben

That is like some man-on-the-moon legacy shit! My god, Selina Meyer, the woman who freed Tibet!

Selina

 (10/10)

*Prije tri tjedna započela je šesta sezona serije „Veep“

*Tekst prenosimo sa prijateljskog portala Nemilosrdni gadovi, uz dozvolu uredništva

Oceni 5