A Song For You
Whit 01 S

Photo: The Guardian/ Robyn Crawford

Velike ljubavi Whitney Houston

Knjiga razotkriva prirodu njihovog odnosa, dirljivu i potresnu ljubavnu priču, ali i skandalozne metode kojima se poslužila obitelj Whitney Houston kako bi ih razdvojila i zbog kojih su obje patile.

Houston i Crawford upoznale su se 1980. godine, kao tinejdžerice u New Jerseyju. Crawford je bila košarkaška zvijezda na koledžu, a Houston srednjoškolka i mlada pjevačica. Kako je Crawford izjavila u intervjuu za The Guardian, odmah su "kliknule", postale prijateljice te započele i ljubavnu vezu. Novinarka The Guardiana koja je radila intervju primjećuje kako s Crawford i dalje teško govori o ljubavnom odnosu s Houston.

"Nadala sam se da bismo tako mogle zauvijek"

Obje su dolazile iz bogobojaznih obitelji i u to vrijeme homoseksualnost je bila na zlu glasu pa nikad za sebe ni međusobno nisu govorile da su lezbijke.

"Samo smo živjele svoje živote i nadala sam se da bismo tako mogle zauvijek", prenosi The Guardian rečenicu iz knjige Robyn Crawford kojom opisuje kako su doživljavale vlastitu vezu. Iako je intimno prijateljstvo potrajalo dvadesetak godina, Crawford tvrdi kako su im seksualni odnosi puno kraće trajali jer je Houston, koju ona i obitelj zovu Nippy, bila izložena golemom pritisku obitelji.

Naime, Houston dolazi iz slavne glazbene obitelji: rođakinja joj je bila velika zvijezda Dionne Warwick, a majka Cissy uspješan prateći vokal pa se uspjeh očekivao i od nadarene Whitney. Oism toga, smatrali su kako bi bliskost s Robyn mogla predstavljati veliki problem.

Robyn je još 1988. pokušala Cissy Houston upozoriti na probleme koje Whitney ima s drogama, ali umjesto da obitelj krene spašavati Whitney Houston, njezin je otac isključio Robyn s poslovnih sastanaka

U trećoj godini veze, 1983. kad je Whitney potpisala prvi ugovor s Arista Recordsom, došla je kod Robyn kako bi joj, s Biblijom u rukama, priopćila da moraju prekinuti sa seksualnim odnosima jer bi obitelj to mogla iskoristiti protiv njih i posve ih razdvojiti. U posveti je pisalo "Bezuvjetna ljubav" i potpisale su se pod nju.

"Nastrano" prijateljstvo

Crawford tvrdi kako je slijedila želje Whitney Houston iako joj je to bilo bolno, ali njihov se blizak odnos nastavio. Čim si je to mogla priuštiti, Whitney je zaposlila Robyn u svom timu i zajedno su se uselile u stan u Woodbridgeu u New Jerseyju. U to vrijeme Houston još nije bila svjetska zvijezda pa nije imala ni veliki tim i Robyn joj je bila desna ruka.

Trebao je netko tko će se brinuti za svakodnevne životne potrebe poput odnošenja odjeće na čišćenje i voditi računa da Whitney pravodobno ispunjava obaveze.

Godinama su funkcionirale poput para, živjele su zajedno, povremeno dijelile postelju i bile snažno emocionalno povezane. Novinarka The Guardiana primijetila je kako su imale i zajedničke mačke te kako je to siguran znak lezbijske veze, ali se Crawford na to samo nasmiješila i inzistirala kako je njihov zajednički život bio cimerski.

Kad je Whitney potpisala prvi ugovor s Arista Recordsom, došla je kod Robyn kako bi joj, s Biblijom u rukama, priopćila da moraju prekinuti sa seksualnim odnosima jer bi obitelj to mogla iskoristiti protiv njih i posve ih razdvojiti

Crawford priznaje kako joj je bilo iznimno teško kad je Nippy bila u vezama s Jermaineom Jacksonom i Eddiem Murphyjem te braku s reperom Bobbyjem Brownom.

"Više nismo imale fizički odnos, ali intimnost... naše je prijateljstvo bilo intimno na svim razinama, tako je duboko bilo, i željela sam da me nazove i kaže mi što se događa (s Jermaineom). Ali ona to nije napravila i to me boljelo više od svega. Nisam se osjećala prevarenom nego napuštenom", svjedoči Crawford.

Unatoč Nippynim odnosima s muškarcima, ostale su zajedno još desetak godina. Cissy Houston njihovo je prijateljstvo nazivala nastranim i inzistirala je da se Robyn javno ne pojavljuje pokraj Whitney. Robyn je 1988. pokušala Cissy Houston upozoriti na probleme koje Whitney ima s drogama, ali umjesto da obitelj krene spašavati Whitney Houston, njezin je otac isključio Robyn s poslovnih sastanaka. 20 godina od početka veze s Whitney, Robyn će biti i posve izbačena iz tima.

Možda bi i danas bila živa da je mogla živjeti slobodno

Nakon smrti Whitney Houston, Robyn se vratila košarci i postala osobna trenerica, živi sa suprugom, urednicom Lisom i njihovo dvoje djece u ruralnom dijelu New Jerseya. Mislila je kako će zauvijek šutjeti o svom odnosu s Whitney, iako je često bila pod pritiskom medija da javno progovori. No, onda je 2015. umrla i kćer Whitney Houston i Bobbyja Browna, Bobbi Kristina, i to na jednak način kao i njezina majka, pa su emocije eksplodirale i Robyn se morala suočiti sa svojim odnosom s Whitney.

Cissy Houston njihovo je prijateljstvo nazivala nastranim i inzistirala je da se Robyn javno ne pojavljuje pokraj Whitney

Iako je bila i ljuta i povrijeđena, Robyn u knjizi navodi kako joj je Whitney bila odana, ali i posesivna iako je bila u braku s Brownom – kad je doznala da je Robyn izišla s jednom od njezinih plesačica i poljubila je, odvalila joj je pljusku.

Tijekom veze suočavale su se brojnim izazovima jer je Whitney imala nekoliko homofobnih javnih nastupa i zato što je napadala Robyn jer javno nije negirala njihovu ljubavnu vezu iako je nije ni priznavala. No, Robyn ni za čim ne žali. Predbacuje si samo što je izbrisala poruku s telefonske sekretarice koju joj je Whitney ostavila malo prije smrti.

U dokumentarcu "Whitney: Can I Be Me" iz 2017. autor Nick Broomfield sugerirao je kako bi Whitney Houston možda i danas bila živa samo da je mogla slobodno živjeti svoju vezu s Robyn Crawford.

*Prenosimo s prijateljskog portala Crol

Oceni 5