Lucy Dacus: Album "Home Video"
Lucy 01 S

Photo: Pinterest

Vera, ljubav i kvir

Lucy Dacus otkrila sam zadnju među trima fantastičnim kantautoricama koje čine supergrupu boygenius. Prva ljubav bila mi je nevjerojatna Julien Baker i njezin album "Turn Off the Light" prepun unutarnjih previranja i nemogućnosti pomirbe LGBT identiteta s vjerom. Nakon toga počela sam slušati Phoebe Bridgers, uglavnom potaknuta njezinom izvrsnom suradnjom s Colinom Oberstom na projektu Better Oblivion Community Center.

Posljednja je stigla i Lucy Dacus, čiji me treći album "Home Video" potpuno osvojio.

Dacus je po svemu sudeći najbolja pjesnikinja među trima nadarenim glazbenicama. Još od prvog albuma "No Burden", pisala je živopisne crtice iz svakodnevice sa suptilnim queer prizvukom. "No Burden" imao je ponešto distorziraniji zvuk od izdanja koja će uslijediti, a osobito se ističu pjesme poput "Troublemaker Döppelganger" i "Trust?".

Sljedeći, "Historian", bio je mnogo ogoljeniji, s izvrsnim melodijama i razornim narativima. Takva je, primjerice, uvodna "Night Shift" koja govori o nošenju s prekidom, "Nonbeliever" koja se već obračunava s Dacusinim rigorozno kršćanskim djetinjstvom i odlaskom iz malog mjesta, te "Yours & Mine" o antirasističkim protestima u Baltimoreu.

Sve su ove tendencije do savršenstva istjerane na ovogodišnjem "Home Video", na kojem Dacus u potpunosti uranja u svoju mladost i reflektira o njoj. Indie "Hot and Heavy" savršeno otvara ovaj introspektivni album, promišljajući o skrivenim mladenačkim dodirima i tome koliko se otada promijenila.

Cijeli album protkan je suptilnom erotikom i kršćanskom krivnjom, velika većina njegovih pjesama tematizira žudnju prema ženama koja je ispjevana s izrazitom suptilnošću, u spomen autohomofobije s kojom se panseksualka Dacus dugo borila. Tako već u "Christine" nalazimo nagovještaj lezbijske žudnje suprotstavljene prijetnjama o paklu s oltara i utjecaj koji kršćanska opresija ima na pojedinca:

We're coming home/From a sermon saying how bent and evil we are/…/Therе may be better, but you don't feel worth it/That's whеre we disagree.

Buđenje seksualnosti u kršćanskom kampu tema je pjesme "VBS", a svoje podvojene emocije prema kršćanstvu, koje dijeli s Julien Baker, Dacus ipak slika na daleko pitoreskniji način: Sedentary secrets like peach pits in your gut/Locked away like jam jars in the cellar of your heart.

Dacus na fantastičan način slika prva seksualna iskustva kao na rokerskoj "First Time": You gave me your hands/'Cause you didn't know what to do with them, dok na razornoj baladi "Cartwheels" progovara o tome koliko se izdano osjećala kad je njezina prijateljica po prvi put spavala s muškarcem.

Centralna je pjesma albuma ipak nevjerojatna, ogoljena "Thumbs" koja govori o distanciranom ocu zlostavljaču djevojke za koju možemo pretpostaviti da je Dacusin ljubavni interes. Dacus joj nudi da ubije njezina oca i zamišlja kako mu zabija palčeve u oči dok ne puknu, bjesomučno pokušavajući svojoj prijateljici objasniti kako mu ništa ne duguje.

Kad se već čini kako će dramatična "Please Stay" u kojoj govori o samoubojstvu biti savršen završetak albuma, dolazi još razorniji kraj u vidu "Triple Dog Dare". Your mama read my palm/Shе wouldn't tell me what it was she saw/But after that, you weren't allowed to spend the night, pjeva Dacus i pita se što je majka vidjela jer nikad nije stigla dotaknuti lirski subjekt, za koji opet možemo pretpostaviti da je djevojka, onako kako je željela.

Ukratko, "Home Video" album je prekrasne emotivne glazbe i vrhunskih stihova o suočavanju s djetinjstvom, borbi s vlastitim identitetom i mogućnosti reflektiranja o njoj s udaljenosti.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5