XXZ magazin preporučuje
News of the World

Photo: Universal Pictures

Vesti za nepismene

Film

News of the World (2020)

News of the World nazivaju „umetničkim vesternom“, koji bi mogao da se najavi i kao priča o istoriji novinarstva, budući da glavni junak (Tom Hanks ) zarađuje tako što putuje i nepismenim građanima čita najnovije vesti. Građanski rat se tek završio, kapetan Jefferson Kyle Kidd (Hanks) je preživeo, ali ga veliki gubitak drži daleko od kuće. Usput sreće devojčicu koja je detinjstvo provela sa plemenom Kiowa, nakon masakra u kojem su joj stradali roditelji.

Devojčica Johanna (Helena Zengel) glavnom junaku daje novu svrhu, što je preduslov za život koji ima smisla. Dok pokušava da je vrati preživelim članovima porodice, Kidd joj postaje nešto poput očinske figure, a iz jednostavnog razloga – vidi je kao ljudsko biće koje zaslužuje ljubav. Iz toga raste topla priča, koja podseća na neke starije vestern filmove sa neobičnim parovima, ali je i više od toga, jer sadrži moderne elemente koji su zanimljiva fusnota za tradicionalni žanr koji priča priče o kaubojima.

Promising Young Woman (2020)

- Najveća noćna mora svakog muškarca je da ga optuže za tako nešto.

- Šta misliš, šta je najveća noćna mora svake žene?

Ova kratka razmena replika sadrži samu suštinu filma, kao i dinamiku odnosa između muškaraca i žena uopšte. Jedan Guardianov kritičar napisao je da je film izgubio na oštrini jer se nije pojavio „na vreme“, kao da se #MeToo era završila hapšenjem Weinsteina. Kao da se, uostalom, zlostavljanja, silovanja i femicid ne događaju svakodnevno. Imajući u vidu revoluciju koju su kod nas pokrenule Milena Radulović i ostale žrtve Miroslava Aleksića, film će se zapravo pokazati kao nikad aktuelniji. Tim će vam i bes i želja za osvetom biti veći.

Iako ovde predatori nisu ocvali penzioneri, već „momci koji obećavaju“ i pred kojima je svetla budućnost, matrica je ista. A „devojka koja obećava“ je Cassandra (briljantna Carey Mulligan), tridesetogodišnjakinja bez velikih ambicija i ciljeva, samo sa jednom željom. Osveta muškarcima koji su za vreme studija drogirali i silovali njenu prijateljicu Ninu, koja je nakon toga počinila samoubistvo, glavna je Cassandrina misija i jedina preokupacija.

Uprkos iskričavoj, ušećerenoj estetici, Promising Young Woman je turoban, ozbiljan film koji svojom pojavnošću navodi na pogrešan trag, baš kao što to čini i protagonistkinja. Scenaristkinja i rediteljka Emerald Fennell u jednom intervjuu rekla je da je baš tu estetiku „za devojčice“ želela da stavi u prvi plan, budući da svet upravo u takvom izdanju jedino može da „svari“ žene – kao večito infantilne, površne, slatke i lepršave. Ispod te pastelno-kandirane fasade kriju se mnogo mračniji slojevi kojima se film zapravo i bavi.

Uprkos tome što je daleko od savršenog, reč je o neizmerno važnom ostvarenju, za koje zaista možemo reći da nikog neće ostaviti ravnodušnim, a da to pritom ne bude samo fraza. To važi i za one kojima se neće svideti, kojima će povremena preterivanja, poigravanja žanrovima i konvencijama smetati. Jednostavno, ravnodušnost i zaborav nemaju nikakve šanse kad je ovaj film u pitanju.

Manchester by the Sea (2016)

Iako je prošlo skoro pet godina od kada je Manchester by the Sea izašao pred publiku, film je i dalje jednako važan. U pitanju je snažna priča o porodici i gubitku,  a jezgro je u rečenici „Ne mogu da budem njegov staratelj“.

U prikazivanju glavnih junaka nema ničega glamuroznog, a snažne scene su smeštene između sekvenci koje prikazuju običan život koji često nije zanimljiv. Gledalac mora da se naoruža strpljenjem kako bi sklopio sve kockice i dobio punu sliku koja dolazi kao katarza. Sjajna glumačka postavka uokviruje priču i unosi dodatnu hladnoću u zimske pejzaže koji stoje nasuprot jednog razornog požara.

Something Useful – İşeYarar Bir Şey (2017)

U filmu o slučajnom susretu nema ničega nasumičnog. Leyla, advokatica i pesnikinja, odlučila je da se pojavi na školskom okupljanju, nakon što je sve prethodne pozive ignorisala. Na putu do rodnog grada sreće studentkinju Canan, koja sanja o tome da postane glumica. Slučajni susret stvara jaku vezu, pa put nastavljaju zajedno, pokazujući gledaocu koliko je važno da se čuje ono što se oko nas dešava.

Serije

Patria (mini serija, 2020)

Španci neumorno rade i isporučuju nam sve kvalitetnije serije. Ovoga puta bave se istorijskim događajima u Baskiji u periodu dužem od 30 godina, s posebnim akcentom na doba kada je teroristička organizacija ETA bila najjača, sve do konačnog prestanka njenih „aktivnosti“. U fokusu su dve porodice iz jednog baskijskog gradića čije priče pratimo gotovo kao u nekom iskrivljenom ogledalu, a na taj način se i njihovi uzajamni odnosi razvijaju.

Serija je snimljena prema istoimenom romanu Fernanda Aramburua i čitavoj tematici pristupa izuzetno analitično i temeljno. Iako su likovi fiktivni, njihove odluke i odnosi, a naročito društveno-politička klima u kojoj žive i koja ih suštinski oblikuje, predstavljeni su beskompromisno. U takvom pristupu leži „tajna“ uspeha serije, a njen kvalitet očituje se u svakom segmentu – počev od scenarija koji uz svu tragediju obiluje i suptilnim humorom, preko režije, glume, do fotografije koja nepogrešivo slika atmosferu.

Patria je nesumnjivo jedna od najkvalitetnijih serija prošle godine koju treba pogledati i posvetiti joj se, uprkos težini priče i nešto sporijem početku.

Trigonometry (mini serija, 2020)

Trigonometry je BBC-jeva serija koja je 2020. mnogima prošla „ispod radara“. Na osnovu naslova odmah možemo zaključiti da je reč o nekom ljubavnom trouglu, ali ne i o onom koji uključuje prevaru i tajne. Posredi je poliamorija, odnosno ljubav između više partnera, uz pristanak svakog od njih. U ovom slučaju ih je troje i vole se podjednako. Najpre upoznajemo Gemmu i Kierana, mladi par koji je u potrazi za podstanar(k)om jer ne može da plaća skupu londonsku rentu. Nakon što Ray, bivša olimpijska šampionka u sinhronom plivanju, trenutno nezaposlena i nesnađena, počne da živi s njima, pratimo njihov razvojni put od upoznavanja, postepenog zaljubljivanja do ljubavi i ozbiljnih životnih problema.

Serija razbija sve predrasude o poliamoriji, prikazujući nam sirove, nepatvorene emocije i likove kojima takav način života nije puki trend i zabava, već suštinska potreba, i to od trenutka kad se pojavi prava osoba, odnosno osobe. Niko od njih troje nije ni egzibicionista, predator ili čudak, svi su ljudi od krvi i mesa, rešeni da žive u skladu sa sobom i sopstvenim načelima. Takvi su i ostali likovi - iako epizodni, odlično su oslikani i neophodni za sklapanje čitave slagalice.

La forêt (mini serija, 2017)

Još jedna policijska drama u kojoj se traga za nestalim tinejdžerima.  U pitanju je francuska serija koja stupa među ozbiljnu konkurenciju, budući da američki i britanski reditelji dominiraju na ovom polju. Solidne glumačke izvedbe, u kombinaciji sa uzbudljivim zapletima, ipak mogu da se uporede sa ozbiljnim serijama iz ovog žanra, pa je to samo po sebi dovoljan razlog da se pritisne play.

Triler od šest epizoda počinje sa tinejdžerkom koja je sam u šumi, a vrlo brzo se razvija u priču u kojoj su svi sumnjivi, što je ruralnim zajednicama još veći problem, jer se sumnja u one koji su blizu. Serija se fokusira na likove, pre nego na uzbuđenja koja gledaoca uvlače u priču, što omogućava razvoj slojevitih karaktera koji se izdižu iznad misterije.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (mini serija, 2021)

Malo je koji ubica jeziv kao Richard Ramirez – takozvani „Night Stalker“. Sredinom osamdesetih prestravio je celu Kaliforniju, a njegovi zločini su zapanjili i one koji su navikli na krvave prizore. Nova Netflix dokumentarna serija se bavi njegovim zločinima, a najzanimljivije je to što podseća koliko su policijske istrage bile komplikovane bez savremenih tehnologija.

Najznačajnije je to što Night Stalker: The Hunt for a SerialKiller ostaje fokusiran na posledice počinjenih zločina, pa se serijski ubica tako manje pretvara u idola, što je čest slučaj u programima koji se fokusiraju samo na zločinca i njegovu životnu priču. Serija će sigurno biti najzanimljivija onima koji inače prate sadržaje koji se bave zločinima koji su se stvarno dogodili, bilo da znaju ko je Ramirez, ili je ovo prvi put da čuju za njega.

Knjige           

Čimamanda Ngozi Adiči „Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje“

Pored Draga Idžeavele, kod nas je objavljen i drugi feministički priručnik nigerijske spisateljice Čimamande Ngozi Adiči. U pitanju je njen govor koji je održala na TED konferenciji 2012. godine, a koji danas ima već kultni status u popularnoj kulturi. Odlična je polazišna tačka za one koji se tek upoznaju s feminizmom, ali je i dobar podsetnik za sve ostale. Pitak je, razumljiv, konkretan i praktičan, te otvara put za dalje čitanje i istraživanje.

Embrouz Birs „Uvrnute basne“

Birs izvrće basne, te stare poruke pretvara u nešto modernije:

Samouspeli majmun

Čovek skromnog porekla i bez obrazovanja, inače na visokom političkom položaju, pri prolasku kroz šumu sreo je jednog Majmuna.

- Pretpostavljam da si ti jedan od mojih birača - reče Čovek.

- Ne, nisam, odgovori Majmun, ali ću te podržati ako i za to pružiš jedan valjan razlog.

- Ja sam neko ko je uspeo bez ičije pomoći, navede ponosito Čovek.

- Nije to ništa, primeti Majmun i, dohvativši se jednog velikog bora, pope se na sam njegov vrh, gde sede sav umazan smolom koju je to drvo izlučivalo.

- Evo vidiš, objasni mu on, i ja sam Majmun koji je uspeo bez ičije pomoći.

Pesme          

New Radicals – You Get What You Give

Bend New Radicals ponovo se okupio za potrebe Bidenove inauguracije i u sklopu nje na virtuelnom koncertu izveo svoj najveći hit. Uvek uspeva da izmami osmeh na lice, a dodamo li tome neophodnu nostalgiju, ovaj gotovo 23 godine stara pesma pravi je izbor za danas.

Olivia Rodrigo – Drivers Licence

A sad, nešto sasvim drugačije! Najnoviji, aktuelni hit sedamnaestogodišnje Olivije Rodrigo i ujedno njen prvi singl raspametio je omladinu širom sveta, a i mi nešto stariji i ciničniji delimo njihovo oduševljenje.

Podcast

Conan O'Brien Needs A Friend – w/ Matthew Rhys

Čuveni TV voditelj Conan O'Brien odnedavno je i podcast voditelj, a u svojim emisijama razgovara sa raznoraznim poznatim ličnostima. Akcenat je, očekivano, na humoru i komediji, pa je glumac Matthew Rhys logičan izbor za gosta. Iako uglavnom igra u teškim dramama, svaki njegov intervju pretvara se u prave male komično-improvizatorske bravure.

Nostalgija

Woyzeck (1979)

Kritičari tvrde da je zločin u ovom filmu među najbolje prikazanim kriminalnim radnjama u istoriji kinematografije.

U srcu svakog Herzogovog filma je neka vrsta misterije, ne zato što su gledaocu uskraćene informacije, već zato što u svakom svom delu ovaj reditelj spekuliše sopstvenim predstavama o glavnom junaku. Tako se dobijaju pitanja sa odgovorima koji nisu jednostavni, što su, na kraju, jedina pitanja koja uopšte vredi postaviti.

My Girlfriend's Boyfriend – L'ami de mon amie (1987)

Blanche i Lea su prijateljice. Lea razmišlja o tome da napusti svog partnera Fabiena,Blanche se zaljubljuje u Alexandra. Parovi se ubrzo mešaju u ljubavni četvorougao, onako kako jedino reditelj ÉricRohmer ume da ih pomeša.

Kratki film

Silent – Sessiz - Be Deng (2012)

Godina je 1984. Zeynep posećuje supruga koji je u zatvoru. Dozvoljeno joj je da mu se obraća samo na turskom, na jeziku koji Kurdi ne razumeju dobro. Uprkos problemima u komunikaciji pronalazi način da mu doturi zabranjene predmete.

Dokumentarni film

My Body Is Political – Meu corpo é político (2017)

Transfobija je veliki problem širom sveta, a Brazil je jedna od zemalja u kojima su transfobi najviše nasilni. Paula, Beatriz, Giu i Fernando žive u siromašnom delu Sao Paola, a protiv državne opresije i mržnje se bore na jednostavan način – tako što žive svoje živote.

Horor

Lake Mungo (2008)

Budući da je snimljen kao dokumentarni film, Lake Mungo podseća na BlairWitch. Rezultati su jezivi, uprkos tome što je odraslom gledaocu jasno da je priča izmišljena, a u tom procesu su važnu ulogu odigrali i zvučni efekti koji funkcionišu na iskonskom nivou, te grade atmosferu u kojoj je izražena želja za bežanjem.

Video igre

Resident Evil Village: Partija za više igrača

Kompanija Sony je u okviru promo kampanje za Play Station 5 još u novembru 2020. objavila i snimke iz video igre ResidentEvilVillage. Tom prilikom je moglo da se vidi tek nekoliko detalja, ali je u pitanju bio prvi ozbiljniji trag o tome kako igra izgleda.

Odmah je bilo jasno da novi deo podseća na ResidentEvil 4, a zainteresovani su mogli da vide junaka Ethana koji istražuje na prvi pogled napušteno selo. On može da skače, da preskače prepreke, te da, kako može da se vidi u reklami, skače sa krovova. Pored toga, tu je i drugačiji tip neprijatelja, koji su, naravno, čudovišta, ali se razlikuju od onih u ResidentEvil 7, budući da se kreatori u novoj igri okreću humanoidnim monstrumima koji su inteligentniji od svojih prethodnika.

Capcom je pre nekoliko dana otišao dalje i objavio prvi zvanični ResidentEvilVillagegameplay video. Tom prilikom je najavljena još jedna novina – mod za više igrača po imenu RE:Verse, koji stiže u paketu sa igrom i potpuno je besplatan. Novi mod nije usko povezan sa nastavkom Village, već se opisuje kao poslastica za 25. rođendan igre ResidentEvil. Upravo zbog toga okuplja sve omiljene junake iz ove igre, a meč može da igra do šest igrača (najmanje četiri). Kada neki igrač pogine, njegov avatar se pretvara u mutanta i prelazi na tamnu stranu, tako da se igra ne završava onda kada se to očekuje, budući da ubijeni protivnicima može da se sveti i nakon poraza.

Oni koji su zainteresovani za RE:Verse (igra se u trećem licu, što bi mogao da bude problem, budući da učestvovanje u igri „preko ramena“ junaka koji puca više nije popularno) mogu da se prijave za beta test, a prva partija zakazana je za 27. januar. Oni koji su strpljivi mogu da sačekaju ResidentEvilVillage, budući da multiplejer dodatak stiže u paketu. Još uvek nije poznato da li će se RE:Verse prodavati i odvojeno.

*Kontrapreporuke

Synchronic (2020)

Ovaj film može da posluži kao uputstvo za uništavanje dobrih ideja. 

 

Oceni 5