Ekskluzivni feljton: Povijest festivala zabavne glazbe Split (4)
Festivaa 05 S

Prva nagrada publike: Vice Vukov sa pjesmom 'Pismo ćali' 1967. godine

Photo: Stjepan Šimić

Vice Vukov: Dvije godine totalnog trijumfa

Sve se promijenilo nakon odlaska s malih Bačvica. Trg Republike ili Prokurative, nova je scena VII festivala zabavne glazbe Melodije Jadrana –Split 67, koji je od ovoga ljeta postao internacionalni. I ništa više neće biti kao prije. Novi prostor traži nove sadržaje ali pruža i znatno veće mogućnosti. Ne samo prostorne. Organizatori su shvatili da nešto treba mijenjati.

Ploče su se počele prodavati u većem tiražu pa je profesor Vlado Seljan, tadašnji direktor glazbene produkcije Jugotona, zagovarao ideju o Melodijama Jadrana kao internacionalnom festivalu. Jugoton, najveća diskografska kuća u Jugoslaviji, surađivao je s inozemnim diskografskim kućama i obećao je da će u Split dovesti neka od poznatijih imena.

Rukovodstvo festivala: Đeki Srbljenović, Vinko Lesić, Perina Aljinović, Josip Mirošević i Josip Biskupović, objeručke je prihvatilo sugestije Seljana. Ideja je tražila znatno više novaca. Međutim, u to vrijeme nije bilo teško doći do novčanih sredstava  jer su se sponzori na razini bivše države nadmetali tko će se uključiti u splitsku feštu.

Bilo je raznih komentara među glazbenicima i među publikom: Je li Split trebao postati internacionalni festival? Što hrvatska glazba dobiva, ima li ikakve koristi od toga? Bezbroj pitanja. No sve dileme su riješene nekoliko dana prije VII melodija Jadrana. Tisak je pun naslova o tome tko sve dolazi u Split iz bijeloga svijeta. Splitska zračna luka 3. kolovoza bila je prepuna znatiželjnika, a prave ovacije nastale su kad je iz aviona izašla grupa The Shadows, koji su najprije odbili nastup u Splitu, a poslije su se predomislili i sad su vrlo zadovoljni. Tako to rade velike svjetske zvijezde. Nikad čuli za Split s kojim su sada oduševljeni!

Gosti iz Londona: The Shadows na Splitskom festivalu 1967. godine

I druga poznata imena dolaze na Prokurative: The Lords, Betina,  Heino… Organizatori imaju pune ruke posla. Nisu se nadali odazivu većih imena, a kad su već došli, s njima je došla čitava svita producenata, ali i brojni problemi. Najtraženiji festivalski kadar je prevoditelj. Angažiraju se i prevoditelji/ domaćini pojedinim velikim zvijezdama. Svakome je trebalo posvetiti punu pozornost. Oni su centar svijeta, sve se oko njih treba vrtjeti.

Hoteli su bili prepuni, novinara je stiglo 150, što domaćih što stranih, a oni su opet pravili poseban šušur po čemu će se Prokurative pamtiti i idućih godina.

Uz Vinka Lesića, koji drži umjetničke konce i Đekija Srbljenovića, orkestrom je dirigirao i čuveni engleski dirigent Norri Paramoor. Uz trinaest naših i osam evropskih aranžera izvode se 22 skladbe. Sve domaćih autora! Naše diskografske kuće snimaju domaće izvedbe, a svaku pjesmu na stranom jeziku snimio je pjevač države iz koje je došao.

Najbolji voditeljski par: Gordana Bonetti i Ljubo Jelčić

Iz Zagreba stižu prva voditeljska imena domaće televizije: Gordana Bonetti i Ljubo Jelčić.

Domaći tisak hvali strane izvođače tvrdeći kako su bolji od naših. Iduće će godine tvrditi suprotno. No, godina 1967. donosi nam na Prokurative jednog mladog pjevača iz Splita: Olivera Dragojevića. Uz Delfine, Marušku, Đorđija i Karmen Matijašević, Oliver je peti izvođač iz Splita. Bio je dobro poznat splitskoj publici kao glazbenik i pjevač po plesnjacima u podrumima Dioklecijanove palače. Šansu mu je pružio Zdenko Runjić davši mu jednu od svojih najljepših pjesama Picaferaj, za koje je riječi napisao Ante Duplančić. Ne znam što se s Oliverom zbivalo, tvrdio je da je imao tremu, ali po mom skromnom sudu njegova izvedba i nije tako loše djelovala. Bio je bolji od većine stranih izvođača. Picaferaj je prošao potpuno nezapaženo, ali i Oliver. Pravog Dragojevića ćemo čekati još dugo.

Beat na moru: Splitska grupa Delfini

Zdenko Runjić  imao je aduta u jednom drugom velikom pjevaču i vrhunskom tekstopiscu Zuppi. Izvedba Runjićeve pjesme Pismo ćali koju je pjevao Vice Vukov 1967. godine neponovljiva je. Bila je to lekcija svima kako se pjeva. I Beat na moru doživio je uspjeh, čak više zahvaljujući splitskim Delfinima nego slavnim The Shadowsima koji su tu pjesmu pjevali u engleskoj verziji. Nikolinu, Pere Gotovca, lijepo je otpjevao Zafir Hadžimanov. Gotovac je ponovno donio u Split nešto svježe i glazbeno umiveno, a isto tako moglo bi se reći za Đelu Jusića i njegove Dubrovačke trubadure sa skladbom Luda mladost. Ja ću te voljeti Mirka Šouca i Riđe kose Zdenka Runjića u izvedbi Maruške Šinković i Zafira Hadžimanova sjajne su pjesme.

Split'67 donio je ipak nešto novo. Čekaju nas burne internacionalne godine. I još veća imena!

Melodije Jadrana Split 67

1. BARKAROLE, BARKAROLE (Z.Špišić-A.Bešlin) - Duo Jeka

2. AJME SVITA (V.Čaklec-D.Britvić) - Maruška Šinković i Vice Vukov

3. NIKOLINA (P.Gotovac-T.Zuppa) - Zafir Hadžimanov

4. MORE KOLIJEVKO STARA (E.Glavnik-B.Karakaš) -  Dubrovački trubaduri

5. BEAT NA MORU ( M.Bogliuni-P.Kanižaj ) - VIS Delfini

6. JA ĆU TE VOLJETI (M.Šouc – S.Benzon) - Maruška Šinković

7. RIĐE KOSE (Z.Runjić-T.Zuppa) - Zafir Hadžimanov

8. SVE U SPLIT (Z.Runjić-T.Zuppa) - Alenka Pinterič

9. PICAFERAJ (Z.Runjić-A.Duplančić) - Oliver Dragojević

10.TURIST (Z.Špišić-O.Berkopec) - Radmila Karaklajić

11.KAD BI BRODOVI CIJELOGA SVIJETA (E.Glavnik-B.Karakaš) - Toni Kljaković

12.ŠJOR ILIJA REDIKUL (A.Kabiljo-M.Perfiljeva) - Duo Jeka

13.NEVERA ( Đ.Srbljenović-S.Benzon) - Beti Jurković i Đorđi Peruzović

14.HOĆE LI IKAD DOĆI (A.Vlatković-A.Vlatković) - Tereza Kesovija

15.LUDA MLADOST (Đ.Jusić-I.Brešković) - Dubrovački trubaduri

16.SPLIT JE SVIT (J.Kailer-J.Kailer) - Tereza Kesovija i Miro Ungar

17.DOVIĐENJA U JESEN (A.Kabiljo-I.Krajač) - Senka Veletanlić

18.KAD PROCVITAJU BAJAME (Z.Runjić-Z.Runjić) - Vjekoslav Jutt

19.AJME MANDINA (Ž.Roje-Ž.Roje) - Elvira Voća

20.PISMO ĆALI (Z.Runjić-T.Zuppa) - Vice Vukov

21.BIT ĆE KASNO (ODLAZIŠ) (Z.Korpar-M.Perfiljeva) - Beti Jurković

22.PLAVI PUTEVI (Z.Špišić-D.Britvić) - Elvira Voća i Toni Kljaković

NAGRADE STRUČNOG ŽIRIJA:Nagrada za pjesmu 'Nevera': Beti Jurković

I. Luda mladost (Đelo Jusić-Ivo Brešković) - Dubrovački trubaduri

I. Beat na moru (Mario Bogliuni – Pajo Kanižaj) - VIS Delfini

(Članovi žirija: Bojan Adamič, Vinko Lesić, Josip Mirošević, Zlatko Černjul,  Vlado Seljan, Josip Biskupović, Stjepan Mihaljinec)

NAGRADE PUBLIKE:

 I. Pismo ćali (Zdenko Runjić-Tomislav Zuppa) - Vice Vukov

II. Nevera ( Đeki Srbljenović-Stjepan Benzon) - Beti Jurković i Đorđi Peruzović

III.Luda mladost (Đelo Jusić-Ivo Brešković) - Dubrovački trubaduri

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST: Tomislav Zuppa - Pismo ćali

U znaku „Dalmatinske elegije“

Drugi internacionalni festival zabavne muzike Melodije Jadrana Split '68  održan je 9, 10. i 11. kolovoza. Rekli smo već da kolovoz nije prikladan za priredbe na otvorenome. Kiša je opet pala prve festivalske večeri pa je program morao biti prekinut. Festivalske termine bi trebalo mijenjati. Boga ne treba izazivati. U svakom slučaju milostiviji je tijekom srpnja.

Organizatori Melodija Jadrana Split '68 za svoje drugo internacionalno izdanje trude se naći bolja i poznatija imena iz svijeta. Nisu došle zvijezde tipa The Shadows, ali bilo je nekoliko dobrih pjevača. Kako novinarima nikada nije pravo, prošle godine su hvalili strance da su bolji pjevači od naših, a ove godine pak tvrde da su domaći bolji. I to je točno!

Neću politiku u svoju butigu (premda je u zabavnoj glazbi ima najviše) ali mora se istaknuti činjenica da su slovenski autori i pjevači savršeno osjećali što treba festivalu s mirisom mora. Imali su odlične autore i još bolje izvođače: Lado Leskovar, Elda Viler, Tatjana Gross, Jure Robežnik,  Mojmir Sepe, prvi su vjesnici slovenske glazbene scene na Splitu, izuzmemo li Nina Robića, koji je već nastupio jednom na Melodijama Jadrana. Spomenuti se nisu osramotili na Prokurativama, a idućih će ih godina bit više.

Nisu se proslavili u Splitu 1968: Radmila Karaklajić i Đorđe Marjanović

Nije se na Festivalu proslavila Radmila Karaklajić s pjesmom Naša klapa, za koju je pjevačica napisala stihove koje je uglazbio Vojkan Borisavljević. Radmila je bila u trendu tih godina. Pjevački je inače bila korektna.

Ali neke pjesme na svu sreću bivaju brzo zaboravljene. Pa i neki pjevači. A, dobro je kad se dogodi pjesma. Nabrojat ćemo samo neke i danas vrijedne spomena: Dalmatinska elegija, izvrsna pjesma koju je nadahnuto otpjevao Vice Vukov (Terez Harangozo u drugoj verziji). Vranjički pjesnik Stjepan Benzon je napisao stihove, a tu lijepu dalmatinsku pjesmu uglazbio je čovjek s Trešnjevke - Zvonko Špišić koji će i narednih godina ugodno iznenađivati.

I gospar Đelo Jusić iz Grada donio je lijepu pjesmu Dalmatinski Lero, koju je izveo sa svojim Dubrovačkim trubadurima (u drugoj verziji Les Formules 3). I odmah je osvojio Prokurative. Pjesma je dugo bila hit. I gospara Đela će još biti na Prokurativama. Uvijek s valjanim razlogom.

Gost iz Italije: Domenico ModugnoZdenko Runjić prisutan je na Melodijama Jadrana samo s jednom pjesmom. Jednom, ali vrijednom, Dani ča i’ nima. Razgovarao sam više puta sa Zdenkom, ali zanimljivo, nikada ga nisam upitao što misli o toj pjesmi koju je pjevala Maruška Šinković (u drugoj verziji Elisabetta). Držim da je to sjajna pjesma kojoj se ne daje dovoljno prostora, a ni značenja. Za Zdenka, tek jedan od skladateljskih bisera, za Marušku pjesma koja će je definitivno afirmirati kao vrsnu interpretatoricu. Trebalo je imati dušu i znanje za izvesti poprilično tešku i nadasve lijepu pjesmu. Maruška je kao izvođač bila pun pogodak!

Tu su i Moje suze Nikice Kalogjere i Ivice Krajača. Osvajaju i nagradu. Tereza je glavni „krivac“, Guy Bonnet nešto manje. Nije se proslavila simpatična Vesna Ungar, sestra Mira Ungara s pjesmom Oj Kotore. Zato je tu Arsen Dedić za sve popravne ispite: Razgovaram s morem (Arsen i Grupa 220 - Graham Bonney), To je moj svijet (Arsen – Simon and Pi).Dedić pjevački prednjači. Bome, i autorski!

Đorđe Marjanović je i 1968. bio najveća zvijezda jugoslavenske scene. Ali nije tako figurirao na splitskim Prokurativama. Pjevao  je pjesmu Đekija Srbljenovića i Tomislava Zuppe Splićanin pravi. Marjanović nije bio pjevač poput Mikija Jevremovića za kojeg sam više puta napisao da je jedini pjevač izvan mediteranskog podneblja koji je dobro „ubrao“ melodiju Festivala.

Ivica Stamač i Stjepan Benzon napisali su pjesmu: Šesnaest lavandera. Opet je Vice Vukov bio onaj pravi, vrhunski izvođač. Pjesma je napisana po istinitom događaju…

Noseći oprano rublje zadarskoj gospodi,

u zoru 2. studenoga 1891. godine,

u nevremenu na moru

izgubilo je život 16 pralja iz Preka na otoku Ugljanu

Otkad su vas odnijeli vali daleko,

negdje u mir, samoću,

nemirno more za mjeseca

noću vašim se svijetli očima.

Jer, bila je bura, i bila je nevera

i u smrt je pošlo šesnaest lavandera…

Ako ni 1968. godine nije bilo velikih stranih zvijezda u natjecateljskom dijelu, ako bi se to moglo tumačiti kao organizacijski ili umjetnički promašaj, ipak su Prokurative bile u punom sjaju. Domenico Modugno, veliki glumac i pjevač, čovjek kojega smo godinama slušali, bio je pred splitskom publikom u gala programu.

I to je to. Puno novinara, puno šminke, i jedna velika nenadmašna zvijezda! Dostatno za još jedne velike Prokurative.

 

Split 68

1. BILA JE LAĐA LIBERTY (J.Robežnik-S.Rožman) Lado Leskovar-Frarco Mechilli

2. DALMATINSKA ELEGIJA (Z.Špišić-S.Benzon) Vice Vukov –Terez Harangozo

3. DALMATINSKI LERO (Đ.Jusić-Đ.Jusić) Dubrovački trubaduri –Les Formules 3

4. DANI ČA I’ NIMA (Z.Runjić-T.Zuppa) Maruška Šinković-Elisabetta

5. DEKLE NA OBALI (M.Sepe –M.Košuta) Elda Viler–Michel Bergam

6. DIOKLECIJAN (D.Kraljić–B.Djuričić) Tatjana Gross–Howard Carpendale

7. KONOBA (Z.Špišić-S.Benzon) Toni Kljaković-Duo Ouro negro

8. LIPA BJONDINA (A.Korač-A.Korač) Slavko Perović-Les Formules 3

9. MOJA OBALA (A.Kabiljo-M.Perfiljeva) Beti Jurković-Danuta Levska

10. MOJE SUZE (N.Kalogjera-I.Krajač) Tereza Kesovija-Guy Bonnet

11. NAŠA KLAPA (V.Borisavljević-R.Karaklajić) Radmila Karaklajić-Lily Castel

12. NEMA ŽIVOTA BEZ LJUBAVI(A.Kabiljo-I.Krajač) Tereza Kesovija-Duo Ouro negro

13. OJ KOTORE (J.Kailer-J.Kailer) Vesna Ungar-Joana et Janko

14. RAZGOVORAM S MOREM (A.Dedić-A.Dedić) Arsen Dedić-Grupa 220/Graham Bonney

15. RECI LJUBAVI (N.Kalogjera-I.Krajač) Ivica Šerfezi -Natacha

16. SPLIĆANIN PRAVI (Đ.Srbljenović –T.Zuppa) Đorđe Marjanović –Clay Catalano

17. ŠJORA PERINA (Z.Špišić-S.Benzon) Zvonko Špišić –Tony Bernan

18.ŠESNAEST LAVANDERA (I.Stamač-S.Benzon) Vice Vukov-Joanna

19. TO JE MOJ SVIJET (A.Dedić-A.Dedić) Arsen Dedić–Simon and Pi

20. MORNARI (M.Koerbler-S.Jakševac) Radmila Karaklajić-Nathalie

NAGRADE:

I. nagrada žirija:

Dalmatinski Lero (Đ. Jusić-Đ. Jusić) Dubrovački trubaduri – Les Formules 3

I. nagrada publike:

Dalmatinska elegija (Z. Špišić-S. Benzon) Vice Vukov –Terez Harangozo

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5