Music video

Major Lazer & DJ Snake: Lean On

U najnovijem intervjuu za britanski "Guardian", Clem Burke, član grupe Blondie, pomenuo je pesmu "Lean On" kao nešto najbolje što je čuo poslednjiih godina. Hajde da proverimo kako to rade Major Lazer & DJ Snake koji su impresionirali iskusnog rockera...

Röyksopp: Never Ever

“Prepare to digest the latest flavors from the RYXP kitchen; thick slices of pop drenched in heavy keyboard-gravy, seasoned with ’80s soul and that signature Röyksopp-sound. It’s disco baked beyond recognition.” Ovim rečima je Röyksopp 2016. godine najavio svoj video za pesmu "Never Ever," koji ovom prilikom gledamo i slušamo...

Tattoo: Radio

Tattoo dolaze iz Prijedora i zadesila ih je tragedija kad im je prije godinu dana od srčanog udara preminuo pjevač, saksofonist i glavni autor u bendu Dalibor Popović – Mikša. Kako će ostatak ekipe (Nebojša Gačić, Mihajlo Vukić i Nikola Zec) nastaviti bez njega vidjet će se, a „Radio“ je singl s njihovog četvrtog albuma „U nebogled“ na kome je Mikša pjevao i svirao. Odlična stvar sama po sebi – mračna atmosfera, hipnotička gitara, šamanski doboš, lijepo ubačeni zvižduci i saksofon koji poput duha lebdi iznad ostalih instrumenata – ali okolnosti su je učinile još više spooky. Ako je ovo posljednji pozdrav preminulom prijatelju, odličan izbor.

Borghesia: Ljubljana spi

Stariji se sjećaju da je grupa U škripcu nekada davno imala pjesmu „Beograd spava“ (koju su kasnije obradili Block Out), TBF imaju svoj „Grad spava“, a najnoviji doprinos regionalnoj urbanoj uspavanosti upravo nam je dao dugovječni slovenski avangardni sastav Borghesia koji uskoro objavljuje novi studijski album „Proti kapitulaciji“. Na njemu se nalazi poezija slovenskog pjesnika Srečka Kosovela (1904-1926) koga smatraju svojevrsnim Nikolom Teslom modernističke poezije. Ono što je fascinantno jeste to koliko su njegovi stihovi i dan danas aktualni, bez obzira gledali ih kroz prizmu rastućeg populizma, jačanja krajnje desnice ili najezde imigranata. Njegova poezija dobila je kroz glazbu Borghesie savršen soundtrack za 21. stoljeće.

Hibrid & Ajla Ramić: Zemlja spava

Ne spava samo Ljubljana, spava cijela planeta, ako je vjerovati Hibridu, sarajevskom producentu elektronske glazbe. Još jedna sličnost Hibrida i Borghesie: i ovo je suradnja s pjesnikom, točnije pjesnikinjom, Ajlom Ramić iz Mostara. Hibrid nam i ovdje isporučuje svoju verziju downtempo elektronike garnirane orijentalnim motivima, dok Ajla recitira svoju nadrealnu poeziju. I to super zvuči, vrlo slično recentnim eksperimentalnim radovima Sare Renar. Inače, ovo je prvo službeno izdanje nove pod-etikete „Podmornica“ (digitalna etiketa elektronske glazbe „Submarine Vibes“) koja će promovirati alternativnu i eksperimentalnu glazbu lokalnih i regionalnih glazbenika.

Vojko V: Kako to

Nakon singlova «Pasta Italiana», «Ne može» i «Zovi čovika» sa verovatno najboljeg regionalnog hip hop albuma godine "Vojko", autor Vojko Vrućina snimio je spot za numeru "Kako to". Album će svoje koncertno predstavljanje imati u petak, 12. listopada u zagrebačkom Domu sportova. O svojim pjesmama, Vojko kaže: "Dobra pjesma po meni mora biti istinita, ali zamotana u celofan smijeha, zabave...". Čega će u petak u Domu sportova biti u izobilju!

Christine and the Queens: No Harm Is Done

Da šteta nije učinjena pokazuje i to što se Christine and the Queens vratila sa novim albumom, a ovom prilikom podsećamo na pesmu "No Harm Is Done ," koju je 2015. godine uradila u saradnji sa reperom Tunji Ige...

Elemental: Nešto glasno

Sedam samuraja iz Elementala vratilo se novim singlom kojeg su već premijerno predstavili na svirkama proteklog ljeta.Naziv pjesme nije varka, jer je stvarno glasna, brza, pjevna i poletna, s odličnim, gotovo terapeutskim tekstom o borbi protiv strahova koji nas prate kroz cijeli život. Super je i šareni retro spot Kristijana Smoka snimljen u stop animaciji... Ukratko: odlično!

Freddie Mercury & Montserrat Caballé: Barcelona

Poznata španska operska pevačica Montserrat Caballe preminula je 6. oktobra u Barseloni u 86. godini, a tokom karijere izvela je više od 90 različitih uloga i snimila oko 80 albuma. Svetski poznata je i njena saradnja sa Freddiem Mercuryem, te ovom prilikom u njihovu čast sa vama delimo pesmu "Barcelona" koju su zajedno izveli 1987. godine.

Nika Solce: Sredi noči

Nika Solce se premijerno pojavljuje na našem sajtu iako je ova svestrana pjevačica i skladateljica iz Kopra u deželi dosta popularna. Kroz karijeru je spajala različite glazbene žanrove, od indijske duhovne glazbe preko balkanske ritmike, ciganske glazbe pa sve do slovenskih folk popevki, a na svom posljednjem albumu „Tiha misel“ okrenula se slovenskoj poeziji, točnije pjesniku Srećku Kosovelu čije je pjesme uglazbila. „Sredi noči“ jedna je od najuspješnijih takvih crossovera, kombinirajući Nikin senzualan i nježan vokal s jazzy podlogom koju čine kalimba i kontrabas. Predivno!