Music video

Portland: You Misread Me

Ime benda ume da zavara: Portland su belgijski bend (opet dvojac: Jente Pironet i Sarah Pepels) koji pripada electro-pop žanru, uz suptilan glas pevačice Sarah Pepels i raskošnu produkciju. „You Misread Me“ je naslovna pesma s njihovog prošlogodišnjeg albuma“. Sjajan primer kako pomiriti komercijalno i kvalitetno. Pravi hit!

Nouveau Vélo: Waves

Holandski trio Nouveau Vélo stiže iz grada Laarbeeka, nudeći art pop koji krase elegantne gitare i privlačne melodije. „Waves“ je radio-friendly komad čijem neodoljivom ritmu nije lako odoleti. Lepršavo i veselo, ali inteligentno, sa puno zvučnih ukrasa.

Police Car Collective: Mine

Pevačica/gitaristkinja Tyler Plazio i basista Simon Quigley, članovi su liverpulskog indie dvojca koji svoju muzičku inspiraciju traži u osamdesetim godinama na iskustvima bendova kakvi su New Order ili The Smiths. Pesma „Mine“, inače njihov drugi singl, pravi je hommage sastavu New Order: dominirajući bas, ritmičke sekvence i melodija – savršen je primer njihovog stila. Moderan retro!

Kids With Buns: Bad Grades

Još jedan spektakularan bend iz Belgije: Kids With Buns su dvojac koji čine Marie Van Uytvanck (vocals/guitar) i Amber Piddington (lead guitar). Sveže, radio-friendly pesme balansiraju između melanholije, lepršavosti i dramske energije koja se oseća u plutajućem prostoru. Briljantan singl „Bad Grades“ je, čini se, uvod u vrlo zanimljivu karijeru. Adiktivno!

Faux Real: Spooky Bois

Francusko-američki duet u kojem su braća Virgile i Elliott Arnd, pre par meseci objavili su EP „Faux Real“ gde se nalazi pesma „Spooky Bois“ koja ritmom i atmosferom vuče ka bendovima Talking Heads ili The B52s. Odlično balansirana između društvene satire i zrele muzičke linije, pesma je popriličan evropski hit, propraćena efektnim video spotom inspirisan retro modom osamdesetih i devedesetih. Intrigantno!

The Haunted Youth: Teen Rebel

Iz belgijskog grada Hasselta stiže novi, sudeći po prvom singlu „Teen Rebel“, sjajan bend. Reč je o grupi The Hounted Youth koju predvodi gitarista Joachim Liebens i muzici koja bi se žanrovski mogla opisati kao kombinacija dream pop/psych/shoegaze zvuka. Po atmosferi malo podsećaju na MGMT ili Slowdive, ali je to ove kompliment – jer je reč o jednom od najboljih zimskih singlova 2021.

Rich Girls: Born to Run

Američki bend Rich Girls koji predvodi pevačica Luisa Black uspešno spaja sjaj britanskog art rocka sa primitivnom energijom garage zvuka. Poznati po uspešnim coverima tuđih pesama, Rich Girls su nedavno obradili klasik Bruce Springsteena „Borb To Run“ i uspeli da čuvenom hitu udahnu novu svežinu. Hrabro i zanimljivo!

Mansfield.TYA: Auf Wiedersehen

Francuska electro-grupa Mansfield.TYA čije su članice Julia Lanoë i Carla Pallone postoji još od 2002. godine; objavili su četiri albuma i održali stotinak uzbudljivih koncerata. Nedavno su predstavili singl „Auf Wiederehen“ koji poseduje sjajan synth sample i vešto korišćene vokale u neoklasičnom stilu. Naravno, tu je spektakularni video – napravljen kao mali film. Obavezno konzumirati!

Tame Impala: A Girl Like You

Pre dva meseca, australijski bend Tame Impala je u Pertu, u tamošnjem ABC studiju, obradio nekadašnji hit s početka devedesetih, pesmu „A Girl Like You“ koju je pevao Edwyn Collins. Zadržavajući originalni kostur numere, Tame Impala su dodali elektronski plašt koji stvara novi, sveži ugođaj. Zanimljivo i plesno.

Slaughter Beach, Dog: Do You Understand (What Has Happened To You)

Jedan od najimpresivnijih singlova poslednjih meseci stiže nam od benda neobičnog imena – Slaughter Beach, Dog. Reč je o kvartetu iz Filadelfije koji je nedavno objavio odličan album „At The Moonbase“. Singl „Do You Understand“ je ekspresivna ljubavna pričalica o ljubavi i rastanku; diskretan country feel i uptempo ritam savršena su kombinacija za opuštanje i lamentiranje. Duhovito i originalno!