Godina 2020: Kvir filmovi i serije koje smo voleli
Combo 01 S

Photo: Combo

Vidim se usred goleme pustinje

Mnogi se slažu da je film Cabaret (1972) prvi  jasno progovorio o kvir junaku, te mu podario identitet koji nije samo kliše, već priča o ljudskom biću koje živi punim životom. Bilo je to vreme veće slobode, a pre politizacije identiteta koja je donela nove oblike cenzure, te inovativne načine vraćanja u tišinu. Danas se stvari polako vraćaju u nešto normalnije tokove, te je prosečnom kvir gledaocu ponuđeno bogatstvo sadržaja i junaka sa kojima može da se identifikuje, ili pak proceni koliko je od njih drugačiji.

Protekle godine upoznali smo nove televizijske heroje, čuli nove priče o životima koji su nam već bili poznati i svedočili tome da je dobra kvir „televizija“ moguća. Ovo je naša lista, naše bogatstvo naslova.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (dokumentarna serija)

U samom vrhu liste najpopularnijih serija 2020. godine našla se ona o samoproklamovanom kralju tigrova – vlasniku jednog zoološkog vrta koji je u sukobu sa čitavim svetom.

Ovaj ljubitelj velikih mačaka živi sopstvenu dramu, okružen svojim muževima, drugim odanim radnicima, i naravno velikim mačkama. U pitanju je lekcija iz života, koja traje skoro sedam sati, a život je u njoj sve samo ne običan. Situaciju možda najbolje opisuje jedan od komentara koji je neko od obožavalaca napisao povodom serije: „"Me: I can’t stop thinking about, talking about, or reading about the coronavirus. Netflix: let me introduce you to Joe Exotic and Carole Baskin. Welcome to Tiger King".

Upoznajte ih i kajaćete se, preskočite i kajaćete se još više. Izgubljena na putu između rijaliti programa i horor filma, ova serija otkriva najmračnije tajne privatnih zooloških vrtova, te njihovih vlasnika, i podvlači da samo u Sjedinjenim Američkim Državama u zarobljeništvu živi između 5 i 10 hiljada tigrova, dok ih je na slobodi ostalo oko četiri hiljade.

Love, Victor (prva sezona)

Serijska adaptacija filma Love, Simon stigla je na Disney streaming platformu, kao nastavak tinejdžerske romantične komedije iz 2018. godine.

Radnja filma zasnovana je na romanu Simon vs. the Homo Sapiens Agenda Becky Albertalli, dok serija prati nastavak koji se fokusira na Victora, Simonovog virtuelnog prijatelja, koji je na putu samoprihvatanja i sticanja samopouzdanja. Pripadnici mlađih generacija dobili su nove junake koji povećavaju vidljivost ranjivih grupa, i na svetlost dana iznose probleme o kojima se retko, ili uopšte ne govori.

Iako je Love, Simon došao u formatu koji je identičan tinejdžerskim ljubavnim sapunicama koje pripadnike većinske populacije prikazuju već nekoliko decenija, njegov značaj je u tome što je na velika platna i male ekrane doneo junaka koji izgleda poput mnogih mladih građana – živi životom srednje klase, nema problema u školi, roditelji ga ne ignorišu, te se dobro odnose jedno prema drugom. Život mu komplikuje samo spoznaja homoseksualnog identiteta, koji čini i osnovu zapleta filma i ističe da je različitost komplikovana i u najpovoljnijim uslovima, a najvećim delom zbog auto i internalizovane, ali i homofobije uopšte.

Na značaj nove serije, koja počiva na istim temeljima, utiče i to što se veliki broj tinejdžera slobodnije autovao svojim porodicama nakon filma Love, Simon, pa je i Nick Robinson, koji igra Simona, otkrio da se njegov brat autovao tokom snimanja filma. Glumac je u jednom intervjuu rekao kako veruje da se njegov brat dugo nosio sa tim problemom, i istakao da mu je rad na filmu omogućio da otvorenije sa njim razgovara. Tako je snaga filma, te serije, u tome što podstiču razgovore, budući da prikazuju identitete o kojima se još uvek najradije ćuti, pa je mladim kvir ljudima teško da dođu do uzora i likova sa kojima mogu da se identifikuju, zbog čega neretko veruju da su jedini i nevidljivi.

Uprkos buci koja vlada u javnom ponašanju, nevidljivost je za drugačije još uvek veliki problem, a najviše zbog toga što se teme koje su u vezi sa njihovim identitetima obrađuju na senzacionalistički način, u maniru „nećete verovati“, te takve teme mnogim medijima služe samo da prikažu svoju tolerantnost, koja je često površna. Love, Victor je tu da to promeni.

I Am Not Okay with This (prva sezona)

Simpatična serija o mladoj superheroini pravljena je po šablonu – malo od Stranger Things, malo nostalgije, i malo iz kultnog horor filma Carry – ali je uprkos tome pitka i zabavna.

Pre svega namenjena mlađoj publici, prva sezona priča o odrastanju, te o poteškoćama koje drugačije čekaju na putu ka slobodi i zrelijem dobu. Sophia Lillis igra tinejdžerku koja polako shvata da se razlikuje od svojih vršnjaka, i to ne samo zbog toga što je lezbijka, a život joj komplikuje i smrt oca, čije je samoubistvo usko povezano i sa onim što i ona sama postaje.

Hollywood (mini serija)

Kao slatka šećerna pena ova serija se lepi za gledaoca, uzima ga pod svoje i čini da oprosti sve sitne i krupne propuste. Istina je da ne beži od kiča, ali odnosi između junaka pravdaju svaki preterani detalj, a alternativna istorija Holivuda –ona u kojoj je jednakost moguća – dovoljan je razlog da se isprati priča o filmu u kojem je jedna Afroamerikanka glavna glumica, ili o onom u kojoj su homoseksualni ljubavnici isti kao i svi drugi.

Kreator serije Ryan Murphy puno radi, što nije uvek dobro, ali je u ovom slučaju vrlo zadovoljavajuće. Šteta što druge sezone neće biti.

Everything's Gonna Be Okay (prva sezona)

Everything's Gonna Be Okay neodoljivo podseća na Please Like Me, između ostalog i zbog toga što je obe serije kreirao sjajni Josh Thomas, koji je zaigrao i glavne uloge.

Ono što je u ovoj seriji najvažnije jeste prihvatanje, čak i onda kad to nije lako, a bez ucena i projektovanja sopstvenih želja. To prihvatanje se ne odnosi samo na to šta junaci zaista jesu, već i na podršku da se prevaziđu iznenadne tragedije, te da se život nastavi u željenom smeru. Ovo je jedna od onih serija iz kojih bismo mogli mnogo da naučimo, najviše o tome šta se krije iza voljene reči „porodica“.

Sex Education (druga sezona)

Druga sezona nas vodi još dublje u sada već omiljene junake, pa euforija postaje još jača, a u paketu sa različitim identitetima i razumnim savetima na temu seksa.

Odlična sezona, i još bolja Gillian Anderson, ali i svi ostali, budući da nema glumca koji nije ispunio očekivanja. Sada smo već sigurni da je ova serija više od igranog programa, budući da donosi ozbiljnu evoluciju svesti, a na zanimljiv i uzbudljiv način. Gledajte Sex Education, i reklamirajte ga kao obavezno štivo za mlade.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (mini serija)

Još jedna dokumentarna serija koja potvrđuje ono staro verovanje da ništa nije luđe od stvarnog života. Nema te televizije, i te mašte, koja može da smisli ovakve junake.

Sportska zvezda Aaron Hernandez završio je u zatvoru, a nakon serije sumanutih zločina. Ova sjajna dokumentarna serija se fokusira i na to da li su za ubistva odgovorna oštećenja na mozgu koja imaju mnogi profesionalni igrači američkog fudbala, ili je pak nasilno i impulsivno ponašanje posledica potiskivanja pravog identiteta.

Queer Eye (peta sezona)

Rijaliti serija Queer Eye, koja možda na prvi pogled izgleda kao televizijski kliše koji u prvi plan stavlja stereotipe, u sebi ipak nosi širi potencijal, i transformiše gledaoca, a da ovaj toga nije ni svestan.

Čitav serijal, pa i peta sezona, gađa u samo srce muževnosti, a tako što je gej muškarcima dozvoljeno da dirnu u estetsku suštinu mačo subjekata. U tom procesu se potpuno transformišu načini na koje muškarci dokazuju da su muškarci, te im se trimuju brade, obrve i uši, kako bi se uklopili u sliku sveta koja, a to je očigledno, najpre pripada njihovim kvir savetnicima. Muškarac ovde više nije onaj koji demonstrira svoju muževnost tako što ostaje veran vrednostima svojih muških predaka, već pojedinac koji je voljan da se menja, pa makar i za određenu sumu novca ili kompletno renoviranje domaćinstva.

RuPaul's Drag Race (dvanaesta sezona)

Drag Race je mnogo više od rijaliti emisije, budući da se već 12 godina bavi i pravima jedne manjine, te donosi vidljivost pojedincima i pojedinkama čije se postojanje vekovima dovodilo u pitanje. Nova sezona upoznaje nas sa 14 novih drag kraljica, pa još jednom ostajemo fascinirani količinom talenta koji može da stane u samo jedno ljudsko biće.

Visible: Out on Television (dokumentarna serija)

Visible: Out on Television istražuje kako je televizija oblikovala stavove građana, a li i to kako je LGBTIQ+ pokret uticao na formatiranje programa. Priča je ispričana u pet epizoda, kroz arhivske snimke i moderne razgovore sa onima koji su u promenama učestvovali.

Matthias & Maxime (drama, Xavier Dolan)

Xavier Dolan se 2012. godine probio u svetu filma, te sa Laurence Anyways i zvanično postao „čudo od mladog reditelja“. Kanadski glumac je pre toga već bio snimio dva filma - I Killed My Mother (2009) i Heartbeats (2010), a od tada ide samo napred.

Najnoviji film Xaviera Dolana – Matthias & Maxime – stigao je na internet, što je odlična vest za sve ljubitelje njegovih filmova, budući da je prethodni The Death and Life of John F. Donovan nešto lošiji od ostalih. Upravo zbog toga su se oni najstrastveniji ljubitelji Dolanovog stvaralaštva u životu održavali gledajući njegove prethodne filmske poslastice.

Pojedini gledaoci negoduju i kada je novi film u pitanju, a najviše zbog toga što nema dinamike po kojoj je Dolan postao poznat. Matthias & Maxime ne ide uz dlaku mejnstrim ukusima, pa nudi iskustvo koje je sigurno najsuptilnije i najnežnije do sada. Još jedna ljubavna priča, još jedan odnos majke i sina, fino tkanje koje na tacni nudi sam život.

Iako kritičari često ističu da Dolanovi filmovi nisu „gej filmovi“, već filmovi koji prikazuju kvir junake, neosporno je da su važni za vidljivost jedne manjine. Tako je i sa najnovijim delom, koje nudi priču čiji je cilj, između ostalog, da prikaže koliko je teško biti drugačiji u svetu koji sebe smatra naprednim.

The Prince - El Principe (drama, Sebastián Muñoz)

San Bernardo, Čile, 1970. godina. Glavni junak Jaime – usamljeni dvadesetogodišnjak ophrvan narcizmom – učiniće zločin „iz strasti“, korak posle kojeg nema povratka.

Reditelj Sebastian Munoz napravio je zanimljivu zatvorsku dramu, začinjenu homoerotikom i golotinjom koja se vidi i iz poslednjeg reda. Kada Jaime dospe u zatvor, zatvorska ćelija je mnogo više od rešetaka i četiri zida. U hodnicima cvetaju ljubavničke drame, a zarad „ljubavi“ se čini sve – od pranja veša do ubistva. Lepi mladići su tamo prinčevi, a nežnost je u bliskoj vezi sa nasiljem. Film je zbog toga neprijatan, budući da sa današnje pozicije nasilje teško da može da bude deo bilo kojeg sveta koji se tumači kao ljudski. Uprkos tome priča je dobro ispričana, u dve vremenske paralele, a scenografija pleni, iako je od početka jasno da muškarci u ovaj zatvor nisu došli zbog enterijera.

Ammonite (drama, Francis Lee)

Ljubav između jedne arheološkinje i njene neplanirane gošće buknula je iznenada. Kate Winslet i Saoirse Ronan su joj svojom sjajnom glumom udahnule život i u fokus vratile priču o nepravedno zaboravljenoj Mary Anning.

Njena važna otkrića prisvajale su muške kolege, pa je dugo ostala zatrpana ispod laži i obmana onih koji žene nisu puštali u svet nauke. Ovim filmom je delimično dobila priznanje koje zaslužuje. Rođena je 1779. godine u primorskom gradiću Lyme Regis. Od malena je sa ocem iskopavala praistorijske fosile, a svoje pronalaske su prodavali lokalnim entuzijastima. Česte bure su otkrivale dragocene ostatke, što je devojčicu Mary uvuklo u potragu za dragocenim fosilima.

Anning se obrazovala sama, a zahvaljujući stručnosti je brzo postala slavna u naučnom svetu. Prva je otkrila kompletni skeleton Plesiosaurusa, a pronalazak je dugo privlačio horde posetilaca u britanski Nacionalni muzej. Uprkos tome često su je prisiljavali da ostane u senci, budući da za ženu nije bilo mesta u visokim naučnim krugovima.

Ammonite više pažnje obraća na njen ljubavni život, pa su kopanja po gradskoj plaži tek pozadina za romansu. Istoričari ističu da nema dokaza da je ikada bila u ljubavnoj vezi sa mladom aristokratkinjom Charlotte Murchison, što je i očekivano, jer se o drugačijim ljubavima tada nije govorilo.

Lingua Franca (drama, Isabel Sandoval)

Priča koja nikada ranije nije ispričana dolazi kao neophodno osveženje i na ekran donosi iskustvo *trans žene koja se bori za život u svetu koji smatra boljim.

Olivia (igra je Sandoval) dolazi sa Filipina u Bruklin. Jedini spas joj je zelena karta, što znači brak sa muškarcem koji ima državljanstvo. To što joj u dokumentima stoji staro ime nimalo joj ne olakšava, ali ona nije spremna za kompromise – nema povlačenja kada se živi pravi identitet.

  

The Boys in the Band (drama, Joe Mantello)

U pitanju je rimejk verzije iz 1970. godine, koji je snimljen na osnovu istoimene predstave iz 1968. Dramu je napisao Mart Crowley (koji je preminuo početkom 2020. godine), a u to vreme se radilo o šokantnom potezu, budući da su se sa pozornice čuli glasovi gej muškaraca. Pre Stounvolske pobune i rođenja aktivizma vidljivosti nije bilo, pa je otvorena drama bila svojevrsni revolucionarni korak u borbi za slobodu.

Alice Junior (komedija, Gil Baroni)

Alice Junior je vrlo važan film, budući da objašnjava život transrodnih osoba i nudi korisna uputstva. Obraća se mlađoj, takozvanoj „generaciji Z“, ali koristi svim – posebno roditeljima *trans tinejdžerki i tinejdžera.  

Bad Education (drama, Cory Finley)

Inspirisan stvarnim događajima, film Bad Education prati Franka Tassona (Hugh Jackman) i Pam Gluckin (Allison Janney) koji su bili deo Long Island školskog distrikta, te svoju školu doveli do samog vrha obrazovnog sistema, ali, kako će se kasnije ispostaviti, sa ozbiljnim posledicama.

U pitanju je, tvrde kritičari, „sjajan film o novinarstvu“ umotan u zanimljivu kriminalističku dramu, a sve se zaista dogodilo 2002. godine, kada je ambiciozni upravnik jurio ka vrhu liste najboljih škola u Sjedinjenim Američkim Državama. Voleli su ga i učenici i kolege, a zaigrao ga je Hugh Jackman. Bio je dobar u svom poslu, a zarad uspeha sakrio je privatni život. Ipak, gde je uspeh tu je i novac, a retka su ljudska bića koja se otrgnu od hipnotišuće sile koja dolazi u obliku novčanica. To je obično temelj za male, ali i velike skandale, što nije zaobišlo ni ovu priču.

Ono što je kasnije otkriveno ispratili su svi veliki mediji, ali tek nakon što je učenica Rachel (Geraldine Viswanathan) priču objavila u školskim novinama, uprkos pretnjama i mogućim posledicama.

Shirley (triler, drama, Josephine Decker)

Američka spisateljica Shirley Jackson značajno je doprinela horor žanru, a za sobom je ostavila šest romana, dva memoara i više od 200 kratkih priča. Rediteljka Josephine Decker postarala se da je se još jednom setimo, a zajedno sa Elisabeth Moss koja je zaigrala kontroverznu autorku.

Dobili smo biografsku dramu, ali nekonvencionalnu, budući da se izmišljena priča oslanja na istinite činjenice iz života Shirley Jackson. Priča je smeštena u pedesete godine prošlog veka, nakon što se autorka proslavila kratkom pričom The Lottery. Budući da slava sa sobom donosi i pritisak javnosti, sve oči su uperene u nju i novi roman Hangsaman. Istinita priča o borbi sa agorafobijom i anksioznošću upliće se u fiktivni horor narativ, a jedina čudovišta su Shirley i njen suprug Stanley Hyman (Michael Stuhlbarg). Oni vrebaju iz udobnosti sopstvenog doma, a glavno oružje im je inteligencija kojom se služe kao sredstvom za kontrolisanje onih koji ih okružuju.

Posebno je zanimljiva priča o zapletu novog romana, jer se Hangsaman zasniva na istinitoj priči i nestanku studentkinje Paule Jean Welden. Tako se zadovoljava glad moderne publike koja sve češće traga za pričama o istinitim zločinima, a što dublje glavna junakinja ulazi u projekat, to film više ulazi u njenu mračnu prirodu, te ispade koji su posledica neprilagođenosti onome što društvo očekuje od onih koji se nisu na vreme odmetnuli u svet po sopstvenoj meri.

Falling (drama, Viggo Mortensen)

Da Srbija nije jedina koja se nosi sa homofobijom pokazuje i to što je glumac Viggo Mortensen, najpoznatiji kao Aragorn iz triologije Gospodar prstenova, morao da se brani zbog odluke da igra gej muškarca u filmu Falling. Mortensen je napisao scenario, te sa novim filmom debituje i kao reditelj, a u pitanju je priča o oženjenom gej muškarcu koji u svoju kuću dovodi homofobičnog i nasilnog oca koji pokazuje prve znake demencije.

Spiral (triler, horor, Kurtis David Harder)

Sigurno je da horor filmovi često pruže znatno manje od onoga što se očekuje, ali kada se homofobija uplete u njih – upali se crvena lampica. Kvir junaci su sve do sada bili oni koji su krivi za zastrašujuće posledice u filmovima strave i užasa, te oni koji su prvi ginuli od „pravedne“ čudovišne ruke. To se polako menja, pa su se i istopolni parovi izgleda izborili za svoje velike uloge u horor žanru.

Pored homofobije Spiral kao razlog za užas nudi i belačku prevlast. Godina je 1995. i mešoviti gej par se seli u idilično predgrađe Čikaga. Opisuju ga kao „dašak svežeg filmskog zraka“, budući da se ne fokusira na belu srednju klasu koja pokušava da razbije okove patrijarhata. Mešoviti parovi u horor filmu nisu ništa novo, pa smo takav zaplet gledali u Get Out. Pored toga može da se nasluti i povezanost sa filmovima The Stepford Wives, te The Women of Brewster Place, a konflikt je zasnovan na tenziji između asimilacije i isticanja u okruženju u kojem su svi isti.

Welcome to Chechnya (dokumentarni film)

U Čečeniji je 2017. godine počela ozbiljna anti-gej kampanja koja je dovela do toga da se uhapsi više od stotinu muškaraca za koje se sumnjalo da su homoseksualci. U novinskom članku iz Novaye Gazete, autora za kojeg se tvrdilo da je autoritet kada su vesti iz Čečenije u pitanju, moglo je tada da se pročita da je uhapšeno više od 100 muškaraca, a da su bar trojica ubijena tokom akcije. Tvrdilo se da su među uhapšenima i poznate televizijske ličnosti, kao i ličnosti iz verskog života.

Novi dokumentarni film bavi se upravo ovim stradanjima, a snimio ga je David France, koji je poznat i po dokumentarcu How to Survive a Plague koji se pojavio 2012. godine. France se od tada popeo na vrh liste autora koji se bave LGBTIQ+ pitanjima, pa je 2017. snimio i The Death and Life of Marsha P. Johnson, priču o trans* pionirki i njenom misterioznom ubistvu. Njegov treći film poneo je naslov Welcome to Chechnya, a u pitanju je dokument koji prati stradanja kvir osoba koje pokušavaju da pobegnu iz Čečenije. Opisuje kao jezivi triler iz stvarnog života, i prati grupu hrabrih aktivista koji se suprotstavljaju ozbiljnom nasilju koje LGBTIQ+ osobe u ovoj zemlji trpe već više od tri godine.

Mucho Mucho Amor (dokumentarni film)

Sjajna životna priča o astrologu koji je bio Kleopatra pre Kraljice Kleopatre. Zanimljiva storija o tome kako je Walter Mercado osvojio skoro čitav svet, a onda iznenada nestao, te o tome koliki teret drugačiji identitet predstavlja u javnom životu.

Disclosure (dokumentarni film)

Istorija iskustava transrodnih osoba dragoceno je svedočanstvo, i gledaocu približava sve nedaće sa kojima su se pripadnici ove populacije suočavali tokom različitih perioda. Televizijska svedočanstva pokrivaju raspon od čak stotinu godina – od A Florida Enchantment (1914) do serije Pose (2018), a kroz nju se prepliću lične priče koje su univerzalne. Istorijska lekcija koja se tiče svih nas.

A Secret Love (dokumentarni film)

Bivša sportistkinja je dugo krila svoju lezbijsku vezu. Nakon sedam decenija vreme je da porodica prihvati njen pravi život.

Neverovatna ljubavna priča o dve žene koje su, uprkos predrasudama, uspele da ostare zajedno. Odlično istorijsko svedočanstvo koje je istorija jedne manjine, ali i istorija nežnosti.

Circus of Books (dokumentarni film)

Iako je osnovao prodavnicu knjiga koja se vremenom specijalizovala za prodaju gej pornografije,  bračni par Mason se ipak nije dobro nosio sa homoseksualnošću sopstvenog sina. Posao je jedno, a porodica zahteva teže predrasude.

Ovaj dokumentarni film je veliki zato što uspešno prepliće LGBTIQ+ istoriju, pornografiju, religiju, zakone, medije, AIDS, problem autovanja, roditeljstvo i još mnogo toga.

Bully. Coward. Victim. The Story of Roy Cohn (dokumentarni film)

Advokat Roy Cohn je po mnogima bio najgore ljudsko biće koje hodalo ovom planetom. Pored toga je bio i homoseksualac. Jedno sa drugim nije ni u kakvoj vezi, ali bi način na koji se ponašao prema drugima ipak mogao da se tumači kao odbrambeni mehanizam.  

Oceni 5