Mogućnosti upoznavanja
Aalo 02 S

Photo: ilustracija/Raul Soria

Virtualni prostori kao utočišta

Prošlog ljeta, uoči povorke ponosa, za portal Lgbti.ba pisala sam upravo o temi mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u online prostoru. Tim tekstom sam nastojala podvući jedno – da me strahovito obeshrabruje kada shvatim da se mržnja i zlostavljanje LGBTIQ osoba prenose čak i u virtualni svijet, gdje, zapravo, veoma često postaju dosta izraženiji, otovreniji i vidljiviji.

Bez mnogo pameti, svi/e smo manje-više svjesni/e toga da je verbalno uznemiravanje zasigurno jedan od najučestalijih oblika uznemiravanja kojeg su iskusili/e gotovo svi/e LGBTIQ osobe.

Dugo sam vremena pribijena uz ekran svog mobilnog telefona ili računara istraživala temu nasilja i uznemiravanja, vrijeđanja i dehumanizacije u online svijetu. Međutim, istovremeno sam osvijestila i nešto sasvim suprotno. Pa zaboga, virtualni svijet je ujedno jedan od najutješnijih kutaka za kojima posežem i u kojima se relaksiram. To je mjesto u kojem se skrivam, odmaram, ali i otkrivam i zabavljam.

Društvene mreže, bez sumnje, jesu mjesto koje nerijetko našu realnost i svakodnevnicu čine pomalo pitomijom i podnošljivijom. Tamo, u mogućnostima koje nam pružaju, možemo izraziti i istražiti vlastita interesovanja. Povezati se sa ljudima sličnih interesovanja. Zapravo, moram biti posve iskrena, neki/e od najzanimljivijih i najboljih sagovornika/ica koje sam imala u životu, upoznala sam upravo na društvenim mrežama. Bez premca, društvene mreže su odlični prostori za efikasnu komunikaciju.

Premda se ne može osporiti činjenica da iz tog šarolikog bespuća svako malo isplovi val destruktivne, otrovne i agresivne mržnje, poznate pod nazivom govor mržnje, ipak je nepravedno i posve pogrešno zanemariti pozitivne aspekte društvenih mreža i online prostora.

Neću da izigravam učiteljicu iz osnovne škole i govorim o tome da naša djeca previše vremena provode pred ekranom, iako često mislim o tome kako su djetinjstva i sam fenomen igre i druženja podosta izmijenjeni u odnosu na, na primjer, vrijeme kada sam ja odrastala. Neću ni da se nanovo vraćam na prethodni tekst o govoru mržnje, traumatičnim momentima i iskustvima kroz koje sam i sama prošla. Ovim tekstom, naime, želim bar nakratko progovoriti o tome koliko su i na koji način društvene mreže značajne za LGBTIQ osobe.

Jedna od prvih prednosti društvenih mreža i raznih aplikacije jeste upravo u mogućnosti upoznavanja. Poznato je da je LGBTIQ osoba, posebice onima koji/e tek ostvaruju prve kontakte i istražuju sebe, veoma teško i komplicirano upoznati emotivne/u partnere/ice. Preko društvenih mreža i aplikacija to je ponešto lakše. Moja prva veza započela je upravo tako. Kada me moja tadašnja djevojka, nakon nekoliko susreta i pogleda u gradu, pronašla na Facebooku i poslala zahtjev. Meni je taj zahtjev donio toliko sreće, a Facebook je zaista i bio jedini način da nas dvije, slučajne prolaznice u gradu, pronađemo jedna drugu i započnemo konverzaciju.

Nadalje, to je ujedno i prostor gdje emotivne veze mogu da se nadograđuju i uživaju neku vrstu slobode. Na vlastitim profilima poneko može i dijeliti fotografije sa partnerom/partnericom. Premda se to, zasigurno, ne čini kao krupna stvar, nesumnjivo je veoma značajna i nimalo banalna. Veliko je zadovoljstvo i sreća kada iz zone zabranjenih mjesta poput ulice, kafića, vlastitih domova, pobjegnete u mjesto u kojem možete zakačiti fotografiju sa svojom/svojim partnericom/partnerom. I tom fotografijom niko ne želi reći – Evo nas, volimo se!; već prije – Evo nas, postojimo i mi, volimo se!

Jako je važno i to što LGBTIQ osobe iz svojih skučenih i zatvorenih domova, usamljeni i željni znanja, mogu istraživati queer umjetnost, umjetnike i umjetnice, širom svijeta, i to upravo zahvaljujući društvenim mrežama. Mnoštvo je slavnih imena, pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice, koji/e su aktivne na društvenim mrežama na kojima ujedno dijele različita iskustva, savjete ali i svoju umjetnost, uspjehe, znanja i kreativnost.

Nedvojbeno, virtualni svijet je već odavno mjesto u kojem LGBTIQ osobe, pojedinci i pojedinke, zajednice i organizacije, suvereno djeluju, inspirišu i, što je posebice važno naglasiti, otvoreno pružaju i šalju podršku LGBTIQ zajednici širom svijeta. Drugim riječima, virtualni svijet je odavno postao, uprkos svojim nedostacima, jedinstveno utočište za LGBTIQ osobe. Prostor koji afirmiše ljubav i kreativnost.

*Prenosimo s portala lgbt.ba

Oceni 5