Kvir Poljska kao primer aktivističkim organizacijama iz celog sveta
Msejj 05 S

Photo: Polish LGBTQIA Museum

Virtuelni muzej LGBTIQ istorije

Netflix Ploska je početkom avgusta, a kao deo partnerstva sa Poznań nedeljom ponosa, te Maršom za jednakost 2018, na zidu jedne oronule zgrade otkrio mural na kojem piše „Narandžasta je deo duge,“ a pored lika Alex Vause, jedne od junakinja serije Orange is the New Black. Nedelju dana nakon toga poljski ministar odbrane Mariusz Błaszczak je o Paradi ponosa govorio kao o još jednoj „paradi sodomita,“ te zapretio da će država pružiti otpor u slučaju da neko pokuša da joj nametne nešto što nije prirodno za većinu.

Ako se zanemari marketinška dimenzija poteza koji je napravio Netflix, mural, te ono što je izjavio ministar odbrane, dobro ilustruju položaj LGBTIQ populacije u Poljskoj – sa jedne strane homoseksualnost nikada nije bila nelegalna u nezavisnoj Poljskoj, pa je tako roman Vitolda Gombroviča Trans-Atlantyk, koji se jednim delom bavi i biseksualnošću autora, deo školskog programa, te u donjem domu poljskog parlamenta sedi i Anna Grodzka, treća transrodna osoba na svetu koja je stigla do tog položaja, dok sa druge strane imamo katolički konzervativizam koji duboko prožima poljsko društvo, te se povremeno manifestuje u nešto ekstremnijim formama. Otvoreno homofobične političke stranke, poput Lige poljskih porodica, deo su vladajuće koalicije, te utiču na to da se instalacije koje se postavljaju tokom Nedelje ponosa često vandalizuju.

Homofobični ispadi doveli su i do toga da se organizuje Poljski LGBTQIA virtuelni muzej, koji je sa radom počeo u junu 2018, a koji je pokrenula istoričarka i psihološkinja Agnieszka Wiciak. Muzej je tu da sačuva istoriju poljske ne-heteronormativne populacije, a kroz dokumentovanje priča o njihovom postojanju koje se odvija paralelno sa egzistencijom heteronormativnog dela društva. Tako su se među eksponatima našli brojni arhivski materijali, poput postera, fotografija, pamfleta, letaka, magazina, DIY-zina, te video materijala. Muzej postoji samo u virtuelnoj formi, te je dostupan širom sveta, a trenutna postavka prikazuje postere poljskih LGBTIQ organizacija. Nove izložbe će se organizovati na svaka dva do tri meseca, dok će prethodne postavke biti arhivirane, a kako bi ostale dostupne posetiocima.

Tako bi ovaj projekat trebalo da edukuje sve zainteresovane, te im prikaže istoriju poljske LGBTIQ zajednice, što je savršen prvi korak ka razumevanju i prihvatanju. Ovaj momenat je važan i u trenutku kada vlada pokušava da kreira novu istoriju, te stvori nove heroje, koji su isključivo heteroseksualni građani, dok se ostali guraju na marginu sa koje su se jedva pomakli. Tako muzej ima za zadatak da pokaže da je LGBTIQ populacija oduvek tu, te da će uvek biti tu, i da poveća vidljivost i ispriča priče koje su podjednako važne kao i one koje priča većinsko društvo. Svako iskustvo je deo kolektivnog iskustva, te čini neizostavni deo istorije jednog društva i zemlje, a ovaj muzej je primer na kojem bi mogle da uče organizacije iz celog sveta, a posebno u onim delovima u kojima se prava manjina još uvek definišu.

Izvor: Calvert Journal

Oceni 5