XXZ magazin preporučuje
The Third Day 3

Fantastično snimljeno i vizuelno privlačno Ništa: TV serija "The Third Day"

Photo: SKY UK/HBO

Visokobudžetna larpurlartistička onanija

Serije

Blood of Zeus (prva sezona, 2020)

Uvek je vreme za crtani film za odrasle, posebno kada su glavni junaci grčki bogovi. Mitologija je u ovom serijalu izmeštena i formira novi svet sa dobro poznatim herojima.

Zeus krije Herona i njegovu majku od ljubomorne boginje Here. Gospodar gromova nije bio veran svojoj božanskoj partnerki, a Olimp već vrvi od plodova njegovih neverstava. Nevera se plaća glavom, a najpre stradaju oni koji su za posledice najmanje krivi. Kao u nekoj sapunici bogovi se igraju jedni sa drugima, lažu i smišljaju smicalice, kriju i ubijaju, da bi na kraju postali gori i od najgoreg smrtnika. Grčka mitologija se spaja sa animom, a tu su i voljena čudovišta, na čelu sa troglavim Kerberom.

Paranormal (prva sezona, 2020)

U jednoj stambenoj zgradi u Kairu dečak igra žmurke sa decom iz komšiluka. Sve izgleda sasvim normalno dok ne siđe do podruma, u mračni prostor iz kojeg nešto vreba.

Ako nikada niste gledali neku egipatsku seriju, evo prilike da to ispravite. Godina je 1969, profesor Refaat Ismail (Ahmed Amin)živi, radi i trpi. Prati ga loša sreća koju objašnjava Marfijevim zakonom. Serija je postavljena tako da gledalac od samog početka očekuje priče o duhovima, ali dobija više od toga, na prvom mestu lekcije iz egipatske mitologije.

Back to Life (mini serija, 2019)

Povratak u mali rodni grad nakon osamnaest godina provedenih u zatvoru ne bi bio lak ni za koga, ponajmanje za nekoga ko suštinski nije problematičan, niti delinkvent, već na neki način i sam žrtva nesrećnog sticaja okolnosti. Naša glavna junakinja Miri upravo je u takvoj situaciji, pa se čini da njen povratak na slobodu pada teško i njenim roditeljima i malobrojnim prijateljima, a naročito svima ostalima, koji je doživljavaju kao utvaru koja hoda, omalovažavaju i šikaniraju na svakom koraku.

Back to Life pak ne podleže opštoj stereotipizaciji, pa teška priča o reintegraciji u zajednicu neće potpasti pod triler, krimi ili noir žanr, već pitku dramediju s povremeno urnebesnim replikama. Kako se razvija, priča postaje sve interesantnija, likovi i njihove priče sve složeniji, dok način na koji se Miri nosi sa svojom sudbinom fascinira sve vreme.

Press (mini serija, 2018)

Hrvati imaju Novine, a Britanci Press, kod nas ingeniozno preveden kao Svet novina. Naravno, kad vidite takav naslov, smuče vam se i novine i svet i pitate se kakvo li je to smeće koje ionako nemate nameru da gledate.

Ipak, u pitanju je BBC-jeva tradicionalno dobra mini serija koja veze nema s nesrećnim prevodom naslova. Istina, bavi se medijima, novinarima i svetom kao takvim, tajkunima, ucenama, monetama za potkusurivanje i pravim vrednostima, ali inteligentno i znalački. Svakako, nije imuna ni na određenu dozu naivnosti rezervisanu za dobronamerne, ali privilegovane žitelje razvijenih demokratija, no kako vreme odmiče i prilike se menjaju, dobri stari cinizam se, čini se, vraća na velika vrata.

Film

Loving (2016)

Loving je „miran“ film, ali je upravo u tome njegova moć. Istina je da je većina gledalaca očekivala dinamičniju dramu i više nasilja, ali je snaga upravo u tišini. Radnja se ne fokusira samo na pravnu borbu i spoljašnje faktore, već na porodicu Loving, te na to da ljubav pobeđuje, ali ne ova moderna, već ona kojoj odanost i istrajnost nisu bile nepoznati pojmovi.

Ovo na kraju nje samo filmska priča, već važna istorijska lekcija o prošlosti koja se stvarno dogodila, i to ne tako davno. U vreme kada mržnja i dalje tinja, te različitost bode oči koje su navikle na isto, nije teško zamisliti da su jednom organi reda sprovodili zakone koji su bili sve samo ne ljudski. Pedesete godine su možda daleko, zavisi ko računa vreme, a neke građanske slobode danas postoje zahvaljujući borcima iz tog doba – onima koji su pokazali da je sve bolje od mirenja sa nasiljem i željama većine.

Terri (2011)

Jedan dečak u školu ide u pidžami, vršnjaci mu zadaju nevolje, a ni privatni život nije na njegovoj strani – roditelje nema, živi sa ujakom koji je bolestan. Terri je zbog toga usamljen, a počinje da se otvara kada mu u pomoć pritekne neobični upravnik škole. Topla ljudska priča stiže u neobičnom obliku, kao uostalom i sve dobre stvari.

Wonders in the Suburbs  – Merveilles à Montfermeil (2019)

Emmanuelle Joly, nova majorka gradića Montfermeil koji se nalazi nedaleko od Pariza, počinje da radi na ispunjavanju onoga što je obećala tokom predizborne kampanje. Komedija zadire u bizarne delove života, bavi se trivijalnostima koje su neodvojivi deo svakodnevnog postojanja. Priča nije samo uvrnuta, budući da neobičnosti prelaze granice očekivanog, zbog čega ovaj film nije po svačijem ukusu.

Slobodna zona

Das geheime Leben der Bäume – Tajni život drveća (dokumentarni film, 2020)

Danas čitava planeta govori o životnoj sredini i ekologiji – ali često zaboravlja da oslušne samu prirodu. Peter Voleben, autor bestselera Tajni život drveća, putuje sa jednog kontinenta na drugi da bi otkrio i opisao tajni svet šuma. Model koji reguliše život drveća i biljaka, osvetljen gvozdenim pravilom solidarnosti i kohezije, ključ je svesti koja se ne može dalje odlagati. Voleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija stabla na svetu, posetio je fabrike u Vankuveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridruživao se demonstracijama ekoloških aktivista širom sveta. Sudbina čoveka i njegovog opstanka na Zemlji je usko povezana sa dobrim zdravljem velikih šuma i vreme da se o njima brinemo je upravo sada.

Da je meni ono što mi nije (dokumentarni film, 2019)

Sandra Jurak je radila u sportskoj redakciji i bila lična asistentkinja jedne poznate pevačice. Spletom okolnosti ostala je bez oba posla i prinuđena je da se „vrati kući“, u mali stan, u kraj iz kog je otišla pre 30 godina. Računi čekaju, pa tako Sandri ni jedan posao nije težak: čisti stanove, brine o zgradi, neguje staricu Šaćiru. Ipak, Sandrina najveća želja je da zarađuje za život kao pevačica. Iako s 53 godine i 20 kila viška „slava“ izgleda kao nemoguća misija, Sandra se prijavljuje na televizijski šou Nikad nije kasno, te se nada novoj šansi.

Body Of Truth – Telo ne laže (dokumentarni film, 2020)

Umetnice Marina Abramović, Sigalit Landau, Širin Nešat i Katarina Ziverding opisuju svoja iskustva sa ratom, nasiljem i ugnjetavanjem. Upravo su te priče integrisale u umetnička dela koristeći svoja tela kao najličniji oblik ispoljavanja. Pratimo ih na emotivnom putovanju i ponovo proživljavamo sukobe koji su im oblikovali svest. Ove četiri žene potiču iz različitih kultura, čije borbe odražavaju velike sukobe sadašnjice.

The Mouth of the Wolf – Čeljusti vuka (dokumentarni film, 2009)

Enzo se vraća u Đenovu nakon dužeg odsustva. Hoda kroz grad u potrazi za mestima kojih se seća od ranije, ali ih je vreme neumitno promenilo. Zatiče Mariju koja ga čeka u maloj kući u siromašnom delu starog grada. Njegova životna saputnica sačekala je da se vrati iz zatvora, u život koji je teži od ćelije.

Sweat – Znoj (igrani film, 2020)

Znoj prati tri dana u životu fitnes instruktorke i new age motivatorke Silvije Zajec, koju je prisustvo na društvenim mrežama učinilo slavnom. Iako ima preko 600 hiljada pratilaca, te je okružena pozitivnim kolegama i nepoznatim ljudima koji joj se dive, ona traži istinsku bliskost.

Knjige

Viktor Igo „Poslednji dan na smrt osuđenog“

Dok čeka izvršenje smrtne kazne, pripovedač i junak ovog kratkog romana na papiru ostavlja sve svoje misli, strahove, želje, ujedno opisujući i sopstvenu egzekuciju. Takav Igoov postupak genijalno je autorsko rešenje, usmereno koliko protiv same ideje smrtne kazne toliko i protiv dotad ustaljenih pripovedačkih konvencija.

Mnogi ne svrstavaju ovaj roman među najbolja Igoova dela, međutim, iako nije najpopularniji, svakako je najmoderniji, pa se sa ove distance može čitati i kao svojevrsna prethodnica Kamijevog Stranca, naročito u domenu pripovedačkog postupka.

Alehandro Hodorovski „Sin crnog četvrtka“

Mladi umetnik živi u Čileu, tridesete su godine prošlog veka.

„Baš kao što čini u svim medijima od filma do stripa, od mističke filozofije do fikcije, Hodorovski i ovde prikazuje svoju neograničenu sposobnost stvaranja univerzuma punog čudesa, užasa, humora, magije i kosmičke istine koji premašuju naše najluđe snove. Sin crnog četvrtka je uzbudljiv roman jednog od naših najdragocenijih majstora, reditelja kultne Svete planine“.

Pesme

Arcade Fire – Generation A

Arcade Fire premijerno su predstavili novu pesmu kod Stephena Colberta u emisiji, i to na dan izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, simbolično. Kako kažu, Generation A je tu da pošalje poruku nade omladini, još uvek dovoljno optimističnoj i naivnoj (to mi kažemo). U svakom slučaju, neka je sa srećom!

Nostalgija

Frenzy (1972)

Odlučili smo da se posvetimo Alfredu Hitchcocku, te da u nekoliko narednih nastavaka podsetimo na sve njegove filmove.

Na redu je priča o serijskom ubici koji ubija kravatom. Londonska policija ima osumnjičenog, ali će se brzo ispostaviti da je u pitanju pogrešan čovek.

Miss Monday (1998)

Miss Monday se kao specifični filmski traktat o usamljenosti i ispraznom životu podređenom karijernom korporativnom napredovanju pojavio kao kontrapunkt duhu i vrednostima vremena u kojem je nastao. Iako počinje kao komedija, vrlo brzo se razvija u suštu suprotnost, menjajući tempo, fokus, pa na kraju krajeva i cilj.

Ono što će pisac opterećen krizom kreativnosti spoznati kad odluči da za potrebe novog dela obavi „terensko“ istraživanje, potresna je i ubitačna slika stanja savremenog čoveka i društva.

Kratki film

Na vodi (2018)

Petar je gradski mladić koji dolazi na selo u posetu prijatelju Juri. Nakon druženja u kafani, seda u čamac i zaplovi mirnom rekom obasjanom mesečinom. Atmosfera se naglo menja, nad vodu se nadvija magla, a Petra obuzima mračna slutnja. Trejler pogledajte na sledećem linku

Video igre

Preko trnja do Marsa: Teraformiranje planete i veštačka inteligencija

Strategija Per Aspera konačno stiže do igrača 3. decembra, a nakon što je prvi put najavljena 2019. godine. Igra počinje sa glasom koji proizvodi sistem veštačke inteligencije koji je na Crvenu planetu poslat da stvori uslove za život.

Per Aspera je igra u kojoj se grade gradovi, a razlika od sličnih sadržaja je u tome što se mapa zasniva na satelitskim snimcima Marsa. Igrač dobija ulogu AMI – koja je sistem veštačke inteligencije zadužen za teraformiranje i kolonizaciju Crvene planete, a nakon decenija neuspešnih pokušaja. Već može da se čuje da se ipak ne radi samo o graditeljstvu, budući da je tu i veliki zaplet, do kojeg dolazi kada marsovsko nebo prekrije na stotine nepoznatih svemirskih brodova.

Igra je već neko vreme na Steamu, a tu je i besplatni demo za sve one koji su nestrpljivi.

Horor

Black Box (2020)

Black Box donosi novi tip „babaroge“, ali i drugačiju priču o duhovima koji su više duše nego utvare. Prošli život je stvar podsvesti, a ono što čini čoveka su sećanja koja mogu da se sačuvaju i otpreme u drugo telo, kao čvrst temelj za nastavak života.

Halloween (1978)

Neki naredni nastavci su sigurno prestigli ovaj prvi, a priča traje i danas, budući da čekamo novi nastavak. Film iz 1978. je ipak kultni, obavezna lektira za sve ljubitelje horora.

*Kontrapreporuke

The Third Day (mini serija, 2020)

Zvezdana podela uloga jedino je što nas može navesti da oklevamo pre nego što ovu seriju proglasimo apsolutno pretencioznom papazjanijom. Glumačku postavu u ovom visokobudžetnom, fantastično snimljenom i vizuelno privlačnom Ničemu predvode Jude Law i Emiliy Watson, a oni, uz sve svoje kolege, tu ništa nisu krivi. Svoje su zadatke obavili sjajno i samo zbog toga može da se gleda ova, kako bi Gazda iz Bitangi i princeza rekao, larpurlartistička onanija. No, daleko je to od umetnosti, od zabave još dalje, od zdravog razuma najdalje.

Činjenica da su autori osmislili, organizovali i sproveli u delo dvanaestočasovnu epizodu koja upotpunjuje ovu seriju i koja se preko streaming platformi mogla pratiti uživo, delovala je interesantno sve dok zapravo nismo pogledali seriju. O "predstavi" nećemo suditi jer je nismo ispratili, ali ako imalo podseća na ostale epizode, verujemo da se količina pretencioznosti na daskama koje život znače udvostručuje.

The Amityville Harvest (2020)

Najvažnije pitanje u vezi sa ovim filmom je: Zašto, pobogu, zašto?

12 Hour Shift (2020)

Ako vam ponestane horor filmova – pogledajte, a i ne morate.

 

Oceni 5