Kratka priča
Adamss2

Photo: Shelby Lee Adams

Vizije idealnog svjetskog poretka

U idealnom svjetskom poretku je po noći zabranjeno spavati. Ukoliko čovjeka uhvate da spava noću, smjesta ga zatvaraju u Konclogor.

U Konclogoru je taj čovjek dužan svakog jutra dolaziti na posao točno u osam sati te nakon toga osam sati neprestano vrtjeti Ručku. Ručka strši iz zida, na suprotnoj strani od šarafa. Ukoliko čovjek i jednu sekundu zakasni na posao ili nedovoljno dobro vrti Ručku, izbacuju ga daleko iz logora i ne mora niti pokušavati ponovno ući. Ukoliko zadovoljavajuće vrti Ručku, unaprijeđuju ga na višu dužnost, gdje je potrebno vrtjeti čak dvije Ručke u suprotnim smjerovima i različitom brzinom.

Osim toga, tom čovjeku daju ženu i stan na devetom katu, pošto drugačijih stanova u Konclogoru nema. U tom stanu čovjek obavezno mora prikucati police, a njegova žena mora nakuhati puno boršča. Ako dođe inspekcija, a čovjek nije prikucao police ili žena nije nakuhala boršč, i njih izbacuju iz Konclogora.

I još čovjeku daju zemlju gdje mora uzgajati Gomoljaste plodove. Nisu dopuštene nikakve nadzemne biljke, i ukoliko na zemlji bude primjećen ijedan zeleni listić, zemlja se oduzima i predaje susjedu. Sve parcele se nalaze na pet minuta hoda, no ići do njih pješice je zabranjeno, dopušteno je samo vlakom s tri presjedanja, zatim na dva autobusa i još sat vremena pješice kroz polje s cekerima. Bez cekera ne može.

Ukoliko čovjek tokom deset godina ne prekrši niti jedno pravilo, dopušteno mu je kupiti Svinju i brinuti se za nju dok Svinja ne umre. I za svu njenu rodbinu, dok i ona ne umre. Ukoliko čovjek doživi da umre Svinja i sva njena rodbina i tek nakon toga umre i sam, za njega će govoriti da je bio svetac, radnik, Carstvo mu Nebesko. A ukoliko ne doživi, neće govoriti ništa – pokopat će ga bez riječi, popiti votku i razići se po kućama.

* * *

U idealnom svjetskom poretku društveni darvinizam djeluje na suprotan način: u njemu se najsposobnijima za život smatraju Blesani.

Postoje vrlo detaljna pravila za otkrivanje i isticanje Blesana, no pošto su ta pravila razrađena od strane samih trknutih Blesana, koji postoje jedino u idealnom svjetskom poretku, ta pravila se mogu upotrijebiti u razne svrhe – možete ih pjevati ili ispisivati na zidu, ili po njima pripremati juhu od graha, ali za otkrivanje Blesana ona nisu nimalo korisna. Stoga se Blesani otkrivaju i ističu sami.

Sukladno pravilima idealnog svjetskog poretka, svaka žena je obavezna na prvi zahtjev dati bilo kojem Blesanu radi produženja njegovog roda. Ukoliko žena ne da nekom od Blesana, ona postaje Posrnulom Ženom. Posrnula Žena se od obične razlikuje time što može davati samo onima kojima sama poželi.

Smatra se da među ženama nema Blesana, no to je samo radi toga što se za žene pri idealnom ustroju svijeta uopće ne zna. Žene prepoznaju samo po mirisu, no ne postoje nikakve smjernice o tome kakav bi on trebao biti.

Pritom postoji ogromna količina drugih smjernica, pravila i zakona za apsolutno sve slučajeve u životu. Svaki Blesan piše takva pravila za druge Blesane, ali sam ih se nikada ne pridržava i nije u stanju prisiliti druge da ih se pridržavaju. Zato su svi Blesani stalno radi nečega nezadovoljni.

Ravnopravnost među Blesanima ne može postojati – od dvojice Blesana, jedan je uvijek po nečemu bolji.

Nije moguće prestati biti Blesanom.

Jedan Blesan je proveo čitav svoj život u Konclogoru, pravilno je vrtio Ručku, uzgajao je Gomoljasto bilje, pokopao je tri Svinje i svu njihovu rodbinu te je umro kako priliči. I tek kada su ga položili u grob i spremali se zakucati poklopac, konačno su pažljivo pogledali njegovo lice – i ispostavilo se da je on bio Blesan.

Poslije toga su mu čak podigli spomenik. Taj spomenik izgleda poput puno-puno frula koje vjerojatno strše iz Dupeta, no baš i ne liči na Dupe. Na spomeniku nema nikakvih natpisa, no svatko i bez njih zna da se radi o spomeniku najidealnijem Blesanu koji može postojati.

*Izabrao i preveo s ruskog Miroslav Nikolac

Oceni 5