Muzej savremene umetnosti u Beogradu
Plava izložba MSU

Photo: Bojana Janjić

Vođenje na neviđeno kroz „Plavu izložobu“

„Plava izložba“ produžena je do 13. oktobra i Muzej savreme umetnosti koristi priliku da još jednom zajedno sa zainteresovanim posetiocima doživi dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti na jedinstven način, i uz pomoć vodiča na neviđeno Borisa Dončića, saradnika iz Saveza slepih Srbije.

Posetioce očekuju povezi za oči i posebne interpretacije umetničkih dela koje su izveli studenti Fakulteta likovnih umetnosti. Postavka je namenjena slepim i slabovidim osobama i predstavlja poligon sa dvanaest prostornih, zvučnih i taktilnih punktova za doživljaj umetnosti celim telom. Stavljanjem poveza na oči, aktiviramo druga čula i dozvoljavamo sebi sopstvenom telu da doživi senzacije i iskustvo koje vodi drugačijem doživljaju umetničkih dela i sveta.

Vođenje na neviđeno se praktikuje u manjim grupama i neophodno je da se posetioci unapred prijave na adresu info@msub.org.rs. Kretanje kroz postavku olakšavaju taktilne, tiflo trake na podu, ali je daleko važnije poverenje koje u mraku dajemo vodiču i drugim ljudima u grupi.

Oceni 5