Priče za buntovne djevojčice
Femm 03 S

Photo: www.espn.com

Vodič za male feministkinje

Prema istraživanju Observera o slikovnicama, dvostruko je veća vjerojatnost da će glavni lik u slikovnici biti muškog spola. U 100 najpopularnijih slikovnica iz prošle godine dominiraju muški likovi, najčešće stereotipno okarakterizirani. Petina slikovnica s te liste uopće nema ženskih likova.

Pa iako u većini slučajeva likovi uopće nisu ljudi (60%) već životinje, stvari ili biljke, u slučajevima gdje takvi likovi imaju spol, muškog je spola čak 73% likova, a rodne su uloge još više izražene: muški su likovi utjelovljeni kao moćne, divlje i potencijalno opasne zvijeri – zmajevi, tigrovi i medvjedi, dok su ženski likovi mačke, ptice ili kukci.

Kad pričamo o brižnim likovima pak, majke su u slikovnicama prisutne dvostruko više od očeva. Takva iskrivljena slika svijeta loša je i za dječake i za djevojčice. No autori i ilustratori koje navodimo u nastavku odlučili su razbiti stereotipe i učiniti nešto dobro za društvo .

Odgojiti feministkinju nije najednostavnija stvar. Od igračaka, preko filmova do slikovnica, djevojčicama se uglavnom nude uloge princeza, vila i sirena, upakirane u ružičasto sa šljokičastom mašnom na vrhu, kao da se žene rađaju s nekim pink-genom i željom da budu spašene. Zato su junakinje poput Elizabeth iz The Paper Bag Princess pravo osvježenje. Elizabeth je princeza kojoj zli zmaj uništi dvorac, otme princa i spali svu njezinu odjeću. Zbog čega ona navuče na sebe jedino što je mogla naći – papirnatu vreću i krene poraziti zmaja i osloboditi princa. Nekonvencionalna je i princeza Rosamund iz The Tough Princess, koja ništa ne prepušta sudbini već odluči uzeti svoj život u svoje ruke. Nešto drugačiju princezu nalazimo i u fantastičnoj i pomalo apsurdnoj slikovnici Dangerously Ever After – Amanita voli opasnost, bicikle bez kočnica, škorpione i trnovito cvijeće, a umjesto ruža u svojem čudnovatom vrtu uzgoji noseve, dok Not Every Princess razbija rodne stereotipe i uči djecu da budu neustrašiva i da sama odaberu što žele biti.

Every-Day-Dress-Up možda zvuči poput još jedne u nizu slikovnica u kojima se djevojčice oblače u princeze, no ona je toliko više od toga. Junakinja ove knjige prerušava se u snažne žene iz povijesti poput Marie Curie, Fride Kahlo ili Elle Fitzgerald. Tematski slična je i My Name Is Not Isabelle, u kojoj mlada Isabella u sebi pronalazi osobine kojima se divimo kod snažnih žena te tako nosi poruku da je snažna žena u svakoj djevojčici.

Not All Princeses Dress Pink Jane Yolen i Heidi Stemple ima malko drugačiji pristup: u njoj princeze gacaju po blatu, penju se na drveće, trče i skaču jer, čak i kad žele biti princeze i nositi tijare, djevojčice mogu sve što mogu i dječaci.

O odijevanju ali i o povijesnoj heroini govori slikovnica You Forgot Your Skirt, Amelia Bloomer, o aktivistici koja je, između ostalog, tražila da ženska odjeća bude manje restriktivna. Who Says Women Can’t Be Doctors priča je o Elizabeth Blackwell, prvoj ženi liječnici. Me… Jane inspirirana je životom Jane Goodall, a Drum Dream Girl priča je o djetinjstvu Millo Castro Zaldarriage koja je srušila tabu da samo muškarci mogu biti bubnjari.

My Mom is a Firefighter priča je o dječaku kojem je uzor njegova majka – vatrogaskinja. A vatrogaskinja je autorica knjige za mlade aktivistkinje: You Are Mighty!

O ženama koje su promijenile povijest govore Amelia to Zora Cynthie Chin-Lee, Women in Science Rachel Ignotofsky, Fantastically Great Women Who Changed the World i Fantastically Great Women Who Made History te Good Night Stories for Rebel Girls (ima i nastavak!). Posebna je pak poslastica Rejected Princesses koja slavi nevjerojatne žene iz povijesti, mitologije i folklora. Sufražetkinjama se bavi Things a Bright Girl Can Do (priča o tri mlade djevojke koje se bore za pravo glasa).

U mnoštvu slikovnica o muškim gusarima, skriva se jedna o gusarici – Pirate Girl. Rosie Revere, Engineer priča o briljantnoj Rosie čiji izumi ostavljaju bez daha, a nosi i poruku da si poražen tek onda kad odustaneš od svojih snova. Ellie, Engineer bavi se sličnom temom, u njoj glavna junakinja Ellie voli stvarati nove sprave u svojoj radionici.

Na kraju liste naših prijedloga nalaze se još tri dragulja. Sugar and Snails uči da ni djevojčice ni dječaci ne moraju “igrati” uloge koje im je društvo namijenilo. Piggybook se dotiče neplaćenog kućanskog rada,  a Feminist Baby je sjajan uvod u feminizam: za bebe, ali i za roditelje!

Upamtite: snažne, samouvjerene žene se ne rađaju, one se odgajaju!

Oceni 5