Vegetarijanska kuhinja
Winne 02 S

Photo: www.arlohotels.com

Vodič za uparivanje hrane i vina

Crveno, belo ili rosè?

Ne postoji univerzalno pravilo koje bi reklo da se, na primer, sa testeninom uparuje samo crveno vino, već morate oceniti slatkoću, kiselost i robusnost vina. Pa će tako sa testeninom dobro ići suva i puna vina, bez obzira da li su crvena ili bela. Uz jela od tofua i pasulja možete pijuckati penušava vina. Blanširano ili povrće kuvano na pari se dobro slaže sa laganim belim vinima ili rosèom, ali ako u povrće dodate i sos od sira ili pavlaku, izaberite suvo belo vino. Crveni kupus ide sa crvenim vinima poput merloa, dok kiseli ide sa slatkim belim vinima. Paradajz ide sa suvim belim vinima, ali ako paradajz začinite, onda uz njega pijte crvena vina poput prokupca. Prženo povrće sa pikantnim prelivom može uz srednja jaka crvena vina. A iako se crveni luk generalno ne preporučuje uz vina, možete ga zamešati u salatu i piti oštro belo vino. Vino i sirevi su tradicionalno savršen spoj, pa tako uz starije i tvrđe sireve odaberite crveno vino, a uz mlade sireve belo.

I kada ne kupujete domaće, mislite lokalno

Klimatski uslovi su primarni kada se radi o voću i povrću, pa se tako potrudite da vam vino i hrana potiču iz regija sa sličnom klimom, na primer uparite mediteransku hranu sa vinom iz Španije. Ili da bliže razumete koncept: uz grčku kuhinju ne mora i grčko vino, već može i crnogorsko.

Izrazito pikantna hrana

Azijska i indijska hrana se preporučuje sa slatkim belim vinima jer šećer pomaže u ukroćivanju začinjenih jela. Možete probati nemački rizling, samo je bolje da bude sladak, a ne polusladak.

Poslušajte svoje nepce

Nisu bitne samo preporuke somelijera, već i vaše vlastito nepce. Probajte različita vina, različitih vinarija, sorti i godina berbe i pamtite koja vam se sviđaju.

Oceni 5