Pitalica: Uroš Timić, bibliotekar i pisac
Uroš Timić

Photo: Lična arhiva

Voleo bih da budem Džejms Bond

1) Zašto pišeš?

Morao sam da nađem makar jedan porok u životu koji ću da održavam u konstanti. Pošto ne pušim, slabo pijem, ne kockam se, morao sam da pišem. Znam da je to najori porok od svih, ali šta je – tu je.

2) Koji bi superheroj voleo da budeš?

Džejms Bond možda nije superheroj, ali svakako bih bio Džejms Bond. Uspeva da spase dan uz pomoć mozga, sa vrlo malo upotrebljene lične snage (i mnogo metaka) i plus ima najlepše devojke. Ovo poslednje je prevagnulo.  A i odela mi lepo stoje.

3) Da je sutra smak sveta a da danas može da ti se ispuni želja, šta bi izabrao? A da nije izbegavanje smaka sveta!.

Izbrisao sam više od pet puta odgovor na ovo pitanje. Dakle, da ne bi bio kliše odgovor, voljene osobe, zagrljaji... Poželeo bih da sve što imam na umu da ikada napišem i objavim bude napisano i objavljeno u tom jednom danu, a onda bih (sa voljenim osobama) stajao i posmatrao svojih hiljadu objavljenih knjiga.

4) Da možeš da biraš sledeći život, šta bi izabrao i zašto?

Neki esktremista ili ekscentrik. Previše sam sveden, stidljiv i umeren u ovom životu. Pošto sada volim sve da doziram, u narednom životu ću preterivati u svemu, sigurno. Monokl, lula, kućni mantil i filozofske rečenice će mi biti uobičajene. Sada sam takav samo nedeljom uveče.  

5) Da možeš da se vratiš u prošlost, koja bi istorijska ličnost bio i zbog čega.

Kazanova. Mislim da nema potrebe objašnjavati zašto.

6) Šta je za tebe smisao života?

Smisao života jeste da čovek bude srećan. Mislim da je pomalo izlizana fraza da je smisao života svakog čoveka da ,,nastavi vrstu” odnosu da ima porodicu i decu. Iako ja to za sebe želim, ne smatram da je loše i ako nekome to nije sama suština. Neko jednostavno želi da putuje ceo život, neko da gradi karijeru i to ga ispunjava dovoljno… Dakle, sve što vas čini srećnim, a ne ugrožavate time drugu osobu, to je smisao života. Ako uspete makar jednom u nedelju dana da kažete sebi ,,Ja sam srećan/a”, umnogome ste uspeli.

7) Da možeš da budeš supotan pol, kako bi izgledao?

Nekada je bila mala razlika između pojmova seksi/lepa/atraktivna/ itd. Sada se ne zna šta je šta. Uz sve nabrojano, vrlo često možemo i da dodamo ,,vulgarna”. Tako da ja ne  bih izgledao kao devojke koje danas važe za pojam neke ,,atraktivnosti”. Prenaglašene grudi i zadnjica do te mere da se samo oni i primećuju, a struk i stomak (koji je po mom mišljenju najsekspilniji deo ženskog tela) su nevažni. Ah, da. Najveći fetiš mi je kosa. A reklo bi se da su mahom današnje devojke kratko ošišane sa raznoraznim stvarima koje imitiraju kosu (nadogradnja, umeci itd.) na glavi. Tako da bih ja bio devojka koja trenira, ima tanak struk, prirodne grudi i zadnjicu, dugu i gustu kosu i minimalno šminke na licu. U suštini, nešto što mene sada najviše privlači kod suprotnog pola.

8) Kad bi mogao ponovo da oživiš neki trenutak iz svog života, koji bi to bio i zbog čega?

Za sada je to trenutak kada sam prvi put izvadio iz kutije odštampan Osmi život. Bio sam sasvim sam na Studentskom trgu, prelep prolećni dan. Otvaram kutiju i zurim u knjigu. Gledam i ne verujem. Moje prvo dete je rođeno.

9) Imaš li neki skriveni talenat? Koji?

Imam neverovatan talanenat oko popravljanja kućnih stvari. (Blago mojoj budućoj supruzi). Dakle, pored sudopere, lavaboa, kazančeta... nedavno sam otkrio da čak mogu i neke sitnije popravke kada je struja u pitanju da izvedem. (Naravno, sa isključenim osiguračima). A o moleraju i mešanju boja za zidove neću ni da govorim. Tu bi mi majstori pozavideli.

10) Da imaš moć da učiniš nešto da poboljšaš svet, šta bi to bilo?

Pa učinio bih mnogo toga, ali najpre bih voleo da imam apsolutnu moć upravljanja medijima. I onda bih zabranio neke sadržaje zanavek, a propagirao ono što se treba propagirati. Nije teško stvoriti pravi sistem vrednosti, samo je lakše napraviti pogrešan, pa se niko ni ne trudi. Ja bih voleo da svi ljudi budu pametni, a ne zatucani jer bi onda ceo svet bio bolje mesto. Recimo, svi termini "rijaliti" šou programa bili bi zamenjeni emisijama o kulturi i umetnosti. Konkretno, petkom (da, baš petkom) bih emitovao emisiju o najlepšim bibliotekama sveta i blagu koje se unutar njih krije. Recimo.

11) Veruješ li u ljubav?

Naravno. Kada ne bih verovao u ljubav, to bi bilo kao da ne verujem u život. Ljubav je jedina stvar koja nas pokreće i zbog koje nismo pokretna gomila krvi i mesa. Sva suština je u ljubavi i svu energiju treba usmeriti ka njoj. Ne govorim samo o ljubavi prema partneru, nego generalno.

12) A u ljubav na prvi pogled?

Opet – da. Recimo, kada sam prvi put video Pariz, zaljubio sam se u njega u potpunosti. Isto tako mislim da je sasvim moguće zaljubiti se i u osobu na prvi pogled. Esteta sam, volim lepe devojke, a isto tako smatram da spoljašnost čoveka ocrtava njegovu unutrašnjost, te stoga sasvim verujem da ću kada budem ugledao svoju buduću ljubljenu, to znati iste sekunde. 

13) Da li si morao da žrtvuješ nešto zbog pisanja? I šta?

Pisanje je ljubav. Šta god da sam žrtvovao, vredelo je. Svaki sekund utrošen na pisanje, vredeo je. Svaki dinar uložen u pisanje, vredeo je. Svaki nerv pokidan tokom objavljivanja, vredeo je. Ovde cilj opravdava sredstva. Kad se piše, piše se srcem, a ne glavom. Zato mi nije žao ni zbog čega.

14) Šta bi moralo da se dogodi da digneš ruke od pisanja?

Više puta sam rekao sebi ,,Ma ja ću ovo bataliti”. Bilo mi je lako da to izgovorim samo zato što sam znao da tako nikada neće biti. Bibliotekar sam po struci i knjige su jedina stvar koje mi nikada nisu dosadile. Kada ne bih pisao, ne bih postojao. Dakle, prestaću da pišem kada više ne budem postojao.

15) Šta može da te natera da od sreće zapevaš na ulici? A šta da zaplačeš u društvu?

Verujem da ću pevati i plakati kada budem postao otac pošto se u toj ulozi nisam ostvario još uvek. Za sada uspevam da kontrolišem reakcije.

16) Pevaš li biljkama u stanu? Kućnom ljubimcu ako ga imaš? I šta pevušiš pod tušem?

Biljke mnogo volim, ali im ne pevam. Volim ih jer malo traže, a puno daju. Ljubimci isto tako. Moj mačor ima plesne tačke kada dođu gosti. Pustimo muziku, ja ga uzmem u krilo i oponašam neku koreografiju. Mačor ima čelične živce, pravo je čudo da me dosad nije izujedao, izgrebao pa i misteriozno ubio. Ne pevam pod tušem, upada mi voda u usta.

17) Koja knjiga najbolje opisuje ljubav? A koja ljubavnu patnju?

,,Devojka sa pomorandžama” je možda jedina ljubavna knjiga koju obožavam i odlično opisuje i jedno i drugo. Neću ništa vise reći osim da mi je ona u top pet najboljih knjiga koje sam ikada pročitao, a veliki sam skeptik kada su ljubavni romani u pitanju.

18) Tvoja pesma ili kompozicija za savršen dan? Za prvi poljubac? Za raspamećujući seks? Za razmišljanje? Za čitanje? Za kuvanje? Za spremanje kuće?

Sa savršeni dan – ,,Burn” Ellie Goulding

Za prvi poljubac – ,,Kiss me” Sixpence None The Richer

Za raspamećujući seks - ,,Off to the Races” Lana Del Rey, ,,Dance again” Jennifer Lopez, ,,Animals” Maroon 5  (inspirativno pitanje)

Za razmišljanje i čitanje – isključivo tišina

Za kuvanje – bilo šta sa radija, volim da kuvam, pa nisam probirljiv

Za spremanje kuće – ,,Can’t stop the feeling“ Justin Timberlake

19) Kako zamišljaš sebe za dvadeset godina?

Hm, četrdeset i šest godina. Daleko je to. Nadam se da će mi ostati kosa na glavi. Svakako planiram da idem u teretanu i dalje, kao i da pišem. Nadam se da će me okruživati makar dvoje dece (ne znam što me je naglo spopalo očinstvo). Sa predivnom i prelepom suprugom pored sebe.

Oceni 5