Pitalica: Dušica Labović, književnica
dušica

Photo: Lična arhiva

Voljela bih da se rodim u nekoj drugoj zemlji

Dušica Labović je crnogorska književnica na čije stvaranje nije imala uticaj samo rodna Budva, već i život u Moskvi poslednjih desetak godina. Rođena je 1982. godine u Baru. Zvanje diplomiranog profesora filozofije stekla je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 2006, a master upravljanja savremenim projektima stekla je 2015. na Moskovskom Gosudarstvenom Institutu. Dosad je napisala četiri književna dela: romane Enso (2013) i Tajna jednog mosta (2014), dramu Lucia della Butua (2015) i dramu Veličine i boje (2016). Romani Enso i Tajna jednog mosta prevedeni su na engleski jezik i objavljeni u Kindle ediciji 2017 godine. Roman Enso i drama Lucia della Butua prevedeni su i na ruski jezik. Dušica Labović najavljuje uskoro objavljivanje novog romana. Najviše voli da čita poeziju, ali zasad piše pesme samo za svoju dušu.

*Zašto pišeš?
Jedino u pisanju mogu da živim apsolutno po svojim pravilima i zakonima, da se susrećem s kim ja hoću, da slušam šta ja hoću, da želim nemoguće i da ga ostvarim, da se ponovo sretnem sa osobom s kojom u realnom životu više nikada ne mogu.

*Koji bi superheroj volela da budeš?
Bel iz fransucke bajke iz osamnaestog vijeka “Ljepotica i Zvijer”. Nesumnjivo bih bila Bel jer Ljepotica mora da nauči da vidi ljepotu u Zvijeri i to je heroizam. U svemu uvijek postoji viši cilj i za njim treba da tragamo, a idealno je traganje iz srca, iz ljubavi. 

*Da je sutra smak sveta a da danas može da ti se ispuni želja, šta bi izabrala? A da nije izbegavanje smaka sveta!
Još jednu toplu prijatnu šetnju sa porodicom gdje se svi držimo za ruke i pjevamo neku od naših pjesama. 

*Da možeš da biraš sledeći život, šta bi izabrala i zašto?
Opet bih izabrala tijelo čovjeka, snova istu mene, samo bih voljela da se rodim u nekoj drugoj zemlji, recimo Engleskoj, da vidim kako bi se moj put pod nekim drugačijim okolnostima razvijao. Ako bih morala da biram druge životne oblike, bila bih drvo. Onako živo, veliko i raskošno.

*Da možeš da se vratiš u prošlost, koja bi istorijska ličnost bila i zbog čega.
Vjerovatno bih bila neki od grčkih filozofa. Grčki filozof bih bila zbog slobode duha, zbog velikog uticaja na civilizaciju u budućnosti, zbog čistog i “nezamagljenog” pogleda na ljudski život koji je tada bio mnogo više cijenjen nego danas. 

*Šta je za tebe smisao života?
Postoji jedna priča o poznatom učitelju sa Istoka koji je učio svoje učenike da budu puni saosjećanja, ali da izbjegnu stradanje. Kada je učitelj bio na samrti, njegovi učenici iz cijele zemlje okupili su se i nisu mogli da suzdrže stradanje zbog gubitka svog učitelja. Plakali su svi do jednog. Naposlijetku su ga upitali: Šta je to što je najvažnije i što nam možete poručiti prije nego što odete na onaj svijet? Učitelj je pogledao prema drvetu na koje je upravo bila sletjela jedna ptica i rekao: Pogledajte samo kako je ona ptica lijepa. A zatim je umro. Dakle, smisao života je u svemu što čujemo, osjećamo, vidimo u svakom trenutku svakog dana našeg života. Smisao života ne treba tražiti ili pričati o njemu, smisao je živjeti. 

*Da možeš da budeš suprotan pol, kako bi izgledala?
Suzdržano, mudro, kulturno. Uvijek bih gledala ljudima u oči dok razgovaramo. 

*Kad bi mogla ponovo da oživiš neki trenutak iz svog života, koji bi to bio i zbog čega?
Oživjela bih nekoliko trenutaka u kojima bi jednoj osobi rekla Oprosti, drugoj osobi bih rekla Volim te, trećoj osobi bih rekla Opraštam ti. 

*Imaš li neki skriveni talenat? Koji?
Slikanje, ples, ali nemam mnogo vremena za to, možda u nekim kasnijim godinama. Takođe, orgaznizator, vođa, lider, ali ne volim da živim takvim stilom života. 

*Da imaš moć da učiniš nešto da poboljšaš svet, šta bi to bilo?
Očistila bih ostrvo otpada koje u razmjerima Australijskog kontinenta pluta godinama u Atlanskom okeanu; dovela bih do minimuma korišćenje prirodnih resursa planete Zemlje; poslala bih u zatvor svakog doktora koji za spasavanje ljudskih života traži ogromne sume novca; izmislila bih lijek protiv najgore bolesti i nikome ga ne bih naplatila. 

*Veruješ li u ljubav?
Vjerujem! Nijedan dan u čovjekovom životu ne treba da prođe a da nije zaljubljen u nekog, u nešto ili u čitav svijet. 

*A u ljubav na prvi pogled?
Vjerujem!

*Da li si morala da žrtvuješ nešto zbog pisanja? I šta?
Nisam morala ništa da žrtvujem. Osjećaj žrtve se budi kod onih koji ne rade nešto s ljubavlju ili toga nisu svjesni. 

*Šta bi moralo da se dogodi da digneš ruke od pisanja?
Da nestane kompjutera, pisaćih mašina, papira, olovke i pera.

*Šta može da te natera da od sreće zapevaš na ulici? A šta da zaplačeš u društvu?
Uspijeh, ljubav, sreća u prvom slučaju. U drugom slučaju saosjećanje. 

*Pevaš li biljkama u stanu? Kućnom ljubimcu ako ga imaš? I šta pevušiš pod tušem?
Ne pjevam biljkama, nemam kućnog ljubimca, ne pjevam pod tušem. Ali već sedam godina svako veče pjevam dječije pjesmice kojima uspavljujem svoja dva blaga. 

*Koja knjiga najbolje opisuje ljubav? A koja ljubavnu patnju?
Uglavnom knjige o ljubavi podjednako opisuju ljubav i patnju tako da bih ih ja svrstala u isti koš. Moje omiljene knjige o ljubavi ili ljubavnoj patnji su: Ana Karenjina, Evgenije Onjegin, Orkanski visovi.

*Tvoja pesma ili kompozicija za savršen dan? Za prvi poljubac? Za raspamećujući seks? Za razmišljanje? Za čitanje? Za kuvanje? Za spremanje kuće?
1. Duke Dumont - Ocean Drive
2. Lara Fabian - Je T'aime
3. Imany - Don't be so shy (Filatov & Karas Remix)
4. Beethoven - Moonlight sonata
5. Tišina
6. Frank Sinatra - New York, New York.
7. Miley Cyrus - We Can't Stop

*Kako zamišljaš sebe za dvadeset godina?
Srećnom, uspješnom i zadovoljnom, na nekoj divnoj večeri među porodicom, prijateljima i kolegama. 

Oceni 5