Samoosnaživanje
Skke1

Photo: Girl Skate India

Vožnjom skateboarda djevojke u Indiji ruše društvene norme

Širom svijeta, skateboarding i pripadajuća “obilježja” (poderana koljena, laktovi, itd.) asociramo s muškarcima, a tim ustaljenim obrascima mišljenja djevojke iz Indije nastoje stati na kraj.

Verghese je prva profesionalna indijska skejterica, a kroz Girls Skate India nastoji povezati i povećati broj djevojaka koje voze skateboard.

Mislim da je ovo odličan način da djevojke steknu više samopouzdanja i počnu pomjerati granice. Skateboard je sjajan alat za aktiviranje osnažujućeg faktora kod djevojaka i žena u svim dobnim skupinama“, kazala je Verghese za Global Citizen.

Aktivističko djelovanje skupine Girls Skate India poslužilo je kao inspiracija redateljici Sashi Rainbow u glazbenom spotu za pjesmu Alpha Female britanskog benda Wild Beasts. U spotu pratimo skupinu kick ass skejterica kako u ružičastim sarijima i sa šljokicama probijaju ulice naizgled tradicionalnog Bangalorea, predvođenih Atitom Verghese. Uz mješavinu indie rock glazbe i elektro dijelova, smjenjuju se scene odvažnih djevojčica, djevojaka i žena koje na skejtovima prolaze ulicama grada, dok ih prate začuđeni pogledi muškaraca.

U zemljama kao što su Afganistan, Kambodža i Indija, skateboarding se nije ustoličio kao muški sport i zato je imao ogroman kulturni utjecaj, podučavajući važnost samoosnaživanja kroz skejtanje,” objasnila je Rainbow.

Nakon snimanja spota s Girls Skate India i Holystoked Skate Crew, Rainbow je ostala impresionirana te se odlučila vratiti i snimiti dokumentarac o njima.

“Zbog trenutne političke klime na Zapadu i netolerancije i seksizma u cijelom svijetu, željela sam snimiti video koji slavi sve one koji se odvaže biti ono što jesu. Djevojke s kojima sam surađivala su inspiracija jer ruše dobne, spolne i klasne barijere. Željela sam zabilježiti ovaj nevjerojatan trenutak u Indiji i pokazati kako masovne kulturne promjene mogu započeti sa samo jednom osobom”, objasnila je Sasha za Global Citizen.

U lipnju 2019. godine izašao je Sashin kratki dokumentarac Kamali koji prikazuje borbu i hrabrost Kamali i njezine majke Suganthi u suprotstavljanju društvenim očekivanjima. Naime, Kamali je jedina djevojčica koja vozi skejt u malom indijskom selu, a majka je podržava i želi joj omogućiti pristup obrazovanju i samoostvarenju.

*Prevela i prilagodila: Anja Zulić

Oceni 5