Castle Rock: Kako je dobro biti Stephen King
Castt 05 S

Photo: IMDb

Vrag u paklu Mainea

Kako je posljednjih godina dobro biti Stephen King. Ovaj naročito plodonosan pisac jednostavno ne prestaje biti aktualan. Bilo da je riječ o njegovim spisateljskim radovima, bilo da su to ekranizacije tih radova, sjenka Stephena Kinga nadvisuje medijski prostor. U tom stvaralačkom megaprostoru relativno ima svega – i dobrih i loših tvorevina. No, dok se one loše brzo zaboravljaju, o dobrima vrijedi pričati. Pa tako dok čekamo nastavak filma It, kao i drugu sezonu serije Mr. Mercedes, produkcijska kuća Hulu donosi nam seriju Castle Rock. Još jedna misteriozna i napeta priča iz Kingovog univerzuma smještena je u izmišljeni grad iz okruga Maine.

Promatrajući historiju žanra, Maine je vjerojatno najopsjednutija američka država u povijesti. To je Kingova tamna sredina iz koje proizilaze najgora bića i pojave, a topografski izmišljeni Castle Rock sjedište je toga. Ovaj gradić pojavljuje se u brojnim Kingovim pričama, novelama i romanima, a prvi put je spomenut u romanu The Dead Zone iz 1979. godine. Ova je serija upravo ekranizirana kompilacija tih priča smještenih u ovaj gradić.

U poznatom zatvoru Shawshank, njegovom srušenom i spaljen odjeljku, jedan od čuvara pronađe mladića za kojeg se ispostavi da je tu bio zatvoren 27 godina. U zatvorskim spisima ne postoje nikakve informacije o njemu. Nitko ne zna tko je on i zašto je zatvoren. Jedine riječi koje on izgovara jeste ime advokata Henryja Deavera. Nakon dugog niza godina Henry se vraća u Castle Rock, u kojem je odrastao, kako bi radio na slučaju pronađenog mladića. Međutim, atmosfera u gradu u kojem vrijeme kao da je stalo ponovo će izroniti stare uspomene i emocije, a sa sobom će na površinu donijeti i cijeli niz čudnovatih i misterioznih događaja.

Bizarnosti na svakom koraku

Posljednjih smo godina, izgleda, postalo jako ovisni o serijama koje našu pažnju zadržavaju neprestanim povećanjem napetosti iz epizode u epizodu, a koja nas na kraju svake ne dovodi do vrhunca već do još jednog nivoa koji obećava razrješenje u sljedećoj. Spajajući to neobičnom atmosferom, specifičnom paletom boja i nostalgijom za osamdesetim godinama dobivali smo maratone serija koje su nas poput opijata tjerale na žudnju za još. Sve je to esencijalno za postizanje prave Kingovske atmosfere. Na primjer, Netflixova serija Stranger Things samo je jedna u nizu tih koje odišu atmosferom američkog pisca.

Osim navedenih elemenata, Kingovskoj atmosferi pridodajemo i bizarne scene te situacije koje se nalaze na svakom koraku, neke neobjašnjive pojave koje još više doprinose napetosti i začudnosti. Castle Rock je sačinjena upravo od tih elemenata. Tako sama pojava momka (Bill Skarsgard) nije jedina anomalija koju zatičemo u seriji. Cijeli je Castle Rock takva anomalija čiji uzroci sežu i u prošlost. Henry Deaver i njegov klijent samo su neki od pijuna u toj velikoj Kingovoj ludnici. Serija uspijeva blistavo ljuljati ove dinamičke motive razlažući ih taman na dovoljne supstance kako bi gledatelj željno iščekivao sljedeću epizodu. Ovaj tempo građenja serijske priče, bez sumnje, jedino zaslužuje eksplozivan i ubitačan kraj, jer sve ostalo može biti samo bezvezno zavođenje publike bez smisla i značaja.

Ritam i stil ili prednosti i mane

Kao što je rečeno ranije, atmosfera serije podsjeća na neke poznatije serije iz ranijih godina. Međutim, da nema nje Castle Rock drugačije ne bi ni funkcionirao. Za nju su zaduženi i mjesto radnje, kao i svjetlost koju koriste za osvjetljavanje tih prostora. Pa tako u jednom trenutku bivamo u šumi zatrpanoj opalim lišćem, onda na trgu, u zatvoru, bolnici, garaži… Redom sve arhetipski prostori horora, ali koji se ovdje manifestira u obliku psihe. Svi likovi psihički su umorne osobe. Tu se automatski otvara prostor za poigravanje s gledateljevom percepcijom. Ovo se poigravanje jako dobro manifestira u sedmoj epizodi „The Queen“ koja prati Ruth Deaver, Henryjevu majku. Ona je žena koja boluje od Alzheimerove bolesti, a epizoda savršeno prikazuje njene umne skokove iz sadašnjosti u prošlost, te posljedice koje u konačnici ima.

Međutim, iako sve ovo djeluje fantastično i pojedina se zavođenja na kraju i isplate, ipak se ponekad javlja taj latentni osjećaj da su epizode nekada previše razvučene i da su neke stvari tu tek kako bi popunile prostor. S druge strane, blistave izvedbe glavne glumačke ekipe omogućit će da taj osjećaj ne prevlada, te da s užitkom ispratite seriju do kraja. Tu se, možda najviše, ističu Bill Skarsgård i Sissy Spacek. Izgleda da najmlađi glumac iz obitelji Skarsgård postaje glumcem stvorenim za Kingove adaptacije. Nakon klauna Pennywisea on iskače iz odijela i daje jako dobru izvedbu momka koji nakon 27 godina robije biva pušten na slobodu. Savršenom mimikom liku, koji inače ne govori puno, daje značajnu dozu neobičnosti. Sissy Spacek pak, pored puno mlađih glumaca, kao što su Andre Holland i Melanie Lynskey, daje izvedbu za primjer. Njen portret osobe koja boluje od Alzheimera djeluje besprijekorno.

Neočekivana kvaliteta

Mnogi su od ove serije od samog početka imali velika očekivanja. No, nitko se nije nadao da će ona biti ovako dobra. Najavljena za drugu sezonu, serija Castle Rock svoj budući kultni statusu duguje i poznatom redatelju i scenaristi J. J. Abramsu koji je svoje prste upetljao u seriju kroz funkciju producenta. Castle Rock nije kao Netflixove serije Stranger Things, Mindhunter, Dark ili Ozark, ali nije ni daleko od njihove razine. Nepobitna je činjenica da ćete, ako ste uživali u njima, uživati i u njoj te je Hulu u svakom slučaju dokazao da ima smisla za kvalitetu i donio nam jednu od onih serija koje se ne propuštaju.

* Tekst objavljen na prijateljskom portalu Ziher.hr prenosimo sa dozvolom glavnog urednika Tima Hrvaćanina

Oceni 5