Weekend Videos
Kavann 01 S

Photo: Milan Živanović/XXZ

Vrelina u Beogradu

Vrelina u Beogradu: Do kraja leta ima još nešto manje od mesec dana, no čini se da su oni najjači udari tropskih talasa prošli i da ćemo u dogledno vreme odahnuti. Dok se to ne desi, prisetimo se beogradskih vrućina zabeleženih u crno-beloj tehnici avgusta 1961.

Najbolji kvir filmovi: U mračnom trenutku za ljudska prava u Srbiji dobro je da se podsetimo da je LGBTIQ+ istorija bogata i kompleksna, te da imamo mnogo toga što može da nas osnaži kad se svet okrene naglavačke.

Čas mentalnog zdravlja: Svašta se može naći na You Tubeu, a mi rado biramo da zađemo u onaj kutak koji se bavi mentalnim zdravljem i psihologijom uopšte, jer kvalitetnih resursa nikad dosta.

Pisanje i pretnje: „Nije u “Sotonskim stihovima” Salman Rushdie vrijeđao muslimane. Niti se rugao poslaniku Božjem Muhamedu, kao što to tvrdi velika sljedba dobroga američkog mladića Hadija Matara. Rushdie se rugao, i to prilično bezobzirno, samom Ruholahu Homeiniju. I to je do dana današnjeg ostao jedini razlog krive reputacije ove knjige. Taj zli, samoživi i sujetni starac poslužio se prljavim lukavstvom najgorih među komesarima, pa je napad na svjetovnu veličinu, tojest na samoga sebe, branio legendom o napadu na svetinje. I na kraju mu je, eto, uspjelo. Ono čime je Ruholah Homeini začarao svijet nije vjera, nego zlo, samoživost i taština“ (Miljenko Jergović)

Pop presedan: Beyonce je postala žanr za sebe, muzičarka u rangu sa Madonnom, Princeom, Whitney Houston... Više joj čak ni hitovi nisu potrebni, a svaki album i turneja samo su dodatni bonus za cementiranje statusa legende. Jedan značajan potez u karijeri izdvojio ju je od ostalih pop izvođača i lansirao baš u pomenutu ligu šampiona. U decembru 2013. objavila je svoj peti studijski album bez ikakve najave, promocije, singlova koji prethode izlasku albuma... U muzičkoj industriji to je predstavljalo presedan i napravilo neviđenu pometnju. Ipak, taj se potez pokazao kao odličan i za nju i za druge izvođače.

Animirane pesme: Bukovski inspiriše mnoge umetnike. Iz toga nastaje svašta, pa i kratki animirani filmovi.

Oceni 5