Petar Luković: Vlastita ‘Bolja prošlost’ u slikama (5)

Vreme SFRJ uspomena

Fott 01 S
Paralelno sa feljtonom „Bolja prošlost“ koji se bavi istorijom jugoslovenske estrade, krenula je photo-slikovnica iz muzičkog života autora ove knjige. Iz zaboravljenih kutija i albuma, na svetlo dana izvučene su njegove fotografije u društvu estradnih zvezda i drugih prijatelja među kojima su, recimo, Bebi Dol, Goran Bregović, Dražen Vrdoljak, Mišo Kovač, Čarls Simić, Vesna Pešić, Momčilo Bajagić Bajaga, Olivera Katarina, Sanja Doležal, Dunja Blažević, Massimo Savić… Biće toga još, sve u ime Bolje prošlosti!

Natrag na tekst

Komentari

Uspomene, uspomene

Kakav doživljaj. Toliko poznatih lica na jednom mjestu. Neki od njih su ostali ono što su i bili; drage osobe. Neki su nažalost otplivali u neke 'druge vode'. Večina od nas je muzici, kao i prema mnogim drugim stvarima, prilazila jednostavno, sa iskrenim doživljavanjem i uživanjem, muzika je bila ono što treba da bude. Autori i izvođaći su 'unosili sebe', bili inspirisani da daju kvalitet i dovedu slušaoca u stanje da sluša ali i da 'doživi' to što sluša. To se može gledati i šire; ako se gradio autoput, to je na prvom mjestu bio doživljaj, pa tek na drugom mjestu su to bili građevinski radovi. Isti pristup važi i za mnogo, mnogo drugih stvari. Sječam se prvih patika iz 'Borova' koje smo mazali 'cinkvajzom' da budu bjele, pa prvi 'šuškavci' iz Trsta, pa farmerke takođe iz Trsta. Mlađe generacije imaju svega više (kvalitetnije i skuplje) ali nikad neće osjetiti ljepotu doživljaja mazanja patika 'cinkvajzom'. Sada imamo izvođaće koji polažu manje na kvalitet a više, napr. na skupe haljine i silikone. Momentalno je 'nacionalna tema' spor između Karleuše i Cece u vezi 'ispodleđnih' silikona. Da nebude nesporazuma, volim gledati pomenute pjevaćice ali sa isključenim zvukom. Petar Luković nam daje mogučnost da sa ove vremenske distance realnije sagledamo našu bližu prošlost. Ukratko, mnogo manje smo imali ali smo i iz toga znali više 'izvući' i punije doživjeti. A bili smo i bezbrižniji. Nemogu da odolim a da onima koji to neshvataju ne pošaljem jednu mahalsku: 'Crknite, puknite, nama je bilo ljepše'.
sead.S 29.07.2018, 01:45:25

priznaj

priznaj da si nateg'o terezu na gajbama.
suljaga.t 01.08.2018, 19:18:32

Huh,

al' ste bili mladi. Kao da je bilo juce, al' opet I nije. Prescios (memoirs) memories. :) Juri sliku na tvu, a danas, na klik https://www.youtube.com/watch?v=ZsMq1LLZrVQ. Copy, paste. Cheers, Petre!!!
gabrijela.j 17.08.2018, 14:49:57


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar