TV serija "Dirty Lines" (2022)
Dirty Lines 1

Photo: Bete Van Meeuwen/Netflix

Vrući retro telefoni

Nizozemska serija od šest epizoda pravo je malo kulturno otkriće. Ako je to istina, u Amsterdamu su potkraj osamdesetih prvi put proradili seks telefoni, momke i cure koji su to osmislili isprva je bilo strah da ih državna pošta ne blokira, ali potonja je bila presretna zbog povećanog prometa i osigurala im 300 linija.

S proširenjem stigla je i raznovrsnost u ponudi, orijentacija samo na muškarce bila je bez veze, važne su bile i ženske, pa i LGBT populacija: bitno je bilo samo da netko naziva i da su linije uvijek opterećene.

Posao vode dva brata, od kojih je jedan biseksualan ali to drži u strogoj tajnosti, dok je drugi raspikuća koji je u stanju od prve zarade odmah kupiti ferrari, i to ne jedan nego odmah dva. Glavna junakinja je tamnoputa Marly (Joy Delima), čime su odmah podmirena dva prohtjeva političke korektnosti, spolna i rasna raznovrsnost.

Budući da je u pitanju "kameno doba" modernih komunikacija, možete samo naslutiti kako su protagonisti na pragu revolucionarnih otkrića, no ne mogu ih prakticirati jer im nedostaju neki dosta važni izumi.

Serija otkriva još neke zgodne pikanterije, na primjer, zašto "house" nije odmah zapalio publiku u Amsterdamu, naime, nizozemska metropola u nekim je aspektima ipak bila provincija.

*Prenosimo iz Jutarnjeg lista s dozvolom uredništva

Oceni 5